Újabb pénzt vont el a kormány Iványi Gáboréktól

A Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek nagyjából 11 milliárd forinttal tartozik az állam, ezt a kintlévőséget az Orbán-kormány hozta össze akkor, amikor a törvényeket áthágva megvonták a MET egyházi státuszát és felfüggesztették az adószámukat, ezért Iványi Gáborék nem tudták begyűjteni az 1 százalékos adófelajánlásokat.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 12. 17:18

Újabb pénzt vont el a kormány Iványi Gáboréktól

Ezúttal 80 millió forintot vont el a kormány az Iványi Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől (MET), az elvonás veszélyezteti 3000 rászoruló oktatását és szociális ellátását – írja a Jelen. A lap szerint az elvonás oka, hogy míg a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila jóváhagyta a MET kérelmét, és hajlandók felfüggeszteni a köztartozásuk miatt érvényesített inkasszós levonásokat a nekik járó költségvetési támogatásból, addig egy másik belügyi államtitkár, a köznevelésért felelős Maruzsa Zoltán nemet mondott Iványiék kérésére.

 

A helyzet azért is ellentmondásos, mert az Orbán-kormány folyamatosan jogsértést követel a Magyar Evangéliumi Testvérközösséggel kapcsolatosan, eközben viszont jogkövető magatartást követel meg a MET-től.  

 

A Jelen emlékeztet: Orbánék 2012-ben vonták meg a MET egyházi státuszát, ennek következtében a MET és a hozzá kapcsolódó Oltalom Karitatív Egyesület mintegy 12 milliárd forintnyi állami normatívától és adó 1 százaléktól esett el. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület évekig nem vagy nem megfelelően fizette az állami közterheit, de Iványiék arra hivatkoznak, hogy nem önszántukból, hanem a nekik járó pénzek visszatartása miatt. 

 

A MET hiába nyert pert az állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ami hiába döntött úgy, minden visszatartott pénz jár Iványiéknak, az Orbán-kormány eddig mindössze 1 milliárd forintot volt hajlandó kifizetni. Iványiék szerint az állam 11 milliárddal tartozik nekik.

 

A Jelen azt írja: 

 

„A strasbourgi grémium kimondta, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg az egyházi státuszától, sőt a visszamenőleg visszatartott pénzről is kimondta, hogy az visszajár. Viszont a bíróság az egyházi státusz rendezéséről külön nem rendelkezett. Így ezt a kormány továbbra sem tekinti feladatának. Ugyan a MET 2021-ben visszakapta az adóhatóságtól az egyházi egyszázalékok fogadásához szükséges technikai számot, de az intézmények kiszámítható működtetéséhez szükség lenne a státuszuk rendezésére”.