Újabb öt évig Fendler Judit marad a Szegedi Tudományegyetem kancellárja

Nem történt meglepetés, az eddigi kancellár augusztus 1-jétől újabb öt évig maradhat a posztján. Fendler Judit a 2022. május 2-i szenátusi ülésen vette át kinevezését Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnökétől.
Cservenák Zoltán

2022. május 09. 16:04

Újabb öt évig Fendler Judit marad a Szegedi Tudományegyetem kancellárja

Fendler Judit 2016 augusztusa óta irányítja kancellárként a Szegedi Tudományegyetemet. Az ő nevéhez is fűződik az egyetem alapítványosítása, Fendler Judit is részt vett azon az emlékezetes szenátusi ülésen, ahol igencsak zavaros körülmények között szavazták meg a fenntartóváltást.

 

Az SZTE szenátusa 2021. január 29-én szavazta meg a modellváltást, az ülésen több nyílt és burkolt zsarolás is elhangzott a tagok irányába, de jellemző volt az ilyen ülésre nem illő, rámenős, már-már agresszív kommunikációs stílus is. Végül egy érdekes közjáték után kimondták a modellváltás megszavazását. A szenátusi tagok közül többen a kari tanács kérésével ellentétesen szavaztak. A máshogy szavazók közül volt, akit lemondásra szólítottak fel korábbi vagy jelenlegi kari tanácstagok. Szajbély Mihály, bölcsészkari szenátusi tag a szavazás megsemmisítését kérte.

 

„Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem jelenleg is az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézménye, ahhoz pedig, hogy pozíciónkat tovább erősítsük a nemzetközi szférában is, folytatni kell a már Klebelsberg Kunó által megkezdett egyetemi építkezéseket és fejlesztéseket” 

 

– fogalmazott Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

 

Fendler Judit azt is kiemelte, az egyetem saját forrásaiból, kormányzati és uniós támogatásból megvalósult több tíz milliárdos fejlesztések közül az egyik legnagyobb beruházási terv

 • a Kardiovaszkuláris Kiválósági Központ létrehozása,
 • hamarosan befejeződik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának felújítása,
 • a lézeres kutatóközpont köré megálmodott Science Parkban pedig átadták az inkubátorházat.
 • Ezen kívül megújult a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,
 • a Koraszülött Intenzív Osztály,
 • az év elején pedig befogadta az első vérmintákat az SZTE Biobank.
 • Folyamatban van többek között az Északi Klinikaparkban a volt Sebészeti Klinika teljes átalakítása és felújítása.
 • Itt valósul meg a régóta hiányzó Egészségügyi Képzési Tömb is, valamint zajlik a Tisza-parton a Gyermekpszichiátria kialakítása
 • és az Infektológiai Klinika építése.
 • A gyermek sürgősségi ellátás is teljesen átalakul, hamarosan ott is kezdődik az építkezés.
 • Az uniós helyreállítási alapból származó források egyik első fejlesztése a Fogorvostudományi Kar új épülete lesz, ez az építkezés júliusban indulhat.
 • Az országban elsőként a Szegedi Tudományegyetemen jött létre egy olyan Interdiszciplináris Kiválósági Központ ami a tudományterületeken átívelő szervezeti egységként növeli az egyetem tevékenységeinek hatékonyságát, a meglévő szinergiák kihasználását.

 

Fendler Judit megbízólevele (fotó: Bobkó Anna/SZTE)

 

„A Szegedi Tudományegyetem kancellári megbízatását eddigi szakmai pályafutásom csúcsának tekintem, hiszen munkámmal Magyarország egyik legkiemelkedőbb oktató, kutató és gyógyító intézményét szolgálhatom” 

 

– olvasható Fendler Judittól a közleményben. A régi-új kancellár szerint az egész magyar felsőoktatás és az ország számára egyaránt fontos, hogy a szegedi egyetem megvalósíthassa azokat a szakmai fejlesztési terveit, melyek révén egyre előkelőbb helyre emelkedhet a világ egyetemeinek rangsorában.

 

Címlapon

mutasd mind