Újabb orosz parancsnok vesztette életét, Törökországba viszik az oroszok az Ukrajnából ellopott gabonát, elesett katonák holttesteit cserélték ki

Ez történt az orosz-ukrán háborúban a mai nap délutánján. Olvassák el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. június 08. 21:40

Újabb orosz parancsnok vesztette életét, Törökországba viszik
az oroszok az Ukrajnából ellopott gabonát, elesett katonák holttesteit cserélték
ki

Elesett katonák holttesteit cserélte ki egymás közt az ukrán és az orosz fél

Az ukrajnai háborúban meghalt katonák holttesteit cserélte ki egymás közt az ukrán és az orosz fél – hozta nyilvánoságra az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán minisztérium szerdán.

 

A tárca hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleménye szerint a felek ötven-ötven holttestet adta át egymásnak a Zaporizzsja megyei frontvonalon. „Az ötven ukrán elesett közül 37-en a mariupoli Azovsztal üzem védelme közben vesztették életüket. A műveletben ukrán részről a reintegrációs tárca, a hírszerzési, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az ukrán fegyveres erők vezérkara és más ukrajnai rendfenntartó szervek vettek részt” – tájékoztatott a minisztérium. A tárca arra nem tért ki, hogy mikor hajtották végre a cserét.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a mostanit megelőzően ilyen cserét a két oldal június 2-án hajtott végre, akkor 160-160 holttestet adtak át egymásnak. Hanna Holovko, az Azov ukrán ezred sajtótitkára akkor azt mondta, hogy mind a 160 ukrán holttest az Azovsztal romjai alól került elő, és a holttestek közül legalább 52 az Azov ezredhez tartozó katonáknak a maradványai.

 

 

Elképesztő videó készült arról a több ezer rakétatámadásról, mellyel Ukrajnát bombázták szét az oroszok

Nagyon látványos videó készült az Ukrajna ellen indított orosz katonai offenzíva frontvonalainak alakulásáról és arról a több ezer rakétáról, melyet Oroszország lőtt ki nyugati szomszédjára az offenzíva kezdete óta.

 

A videót Franak Viačorka belarusz ellenzéki politikus osztotta meg Twitteren.

 

Az orosz invázió frontvonalai mellett jól látszik a videón az a több mint 2100 rakétatalálat is, melyet az orosz fegyveres erők adtak le Ukrajna területére. 633 támadást Fehéroroszország területéről indítottak.

 

Bár Viačorka nem részletezi, vélhetően csak a ballisztikus- és cirkálórakéták szerepelnek a videón, így nem szerepelnek rakta például rakéta-sorozatvetőkkel, vagy repülőgépekkel leadott nem irányított rakétatalálatok.

 

Az oroszok elárulták, hová viszik az Ukrajnából ellopott gabonát

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területekről származó gabonát a Krímen keresztül a Közel-Keletre szállítják – írja a BBC orosz tisztviselőkre hivatkozva. A megszállt területet felügyelő Jevgenyij Balickij elmondta, hogy a gabonát szállító vonatok már elhagyták Zaporizzsja térségét.

 

Az orosz állami tévének azt mondta, a legfontosabb megrendelőjük Törökország.

 

A gabona nagy részét az Oroszország által még 2014-ben annektált Krím-félszigeten keresztül szállítják. Balickij pontos mennyiséget nem említett.

 

Az első vonatok már áthaladtak a Krímen, és a Közel-Kelet irányába tartanak – mondta.

 

Oleg Krjucskov, az oroszok krími tisztségviselője elmondta, hogy az első gabonaszállítmány Zaporizzsja városából érkezett. Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy mintegy 600 ezer tonna gabonát lopott el, a termény nagy részét pedig már ki is vitték az országból.

 

 

Ukrajna hőseként emlegetik a fiút, aki játék drónnal segített megállítani az orosz tankokat

A 15 éves Andrij Pokraszát Ukrajna hősének kiáltották ki, ugyanis fiatal kora ellenére jelentős szerepet játszott az ellenséges csapatok megállításában – írja a Metro. A tinédzser hobbija segített megakadályozni, hogy az orosz katonák lerohanják Kijevet.

 

A Kijevet védő katonák, akik a főváros felé tartó csapatok helyzetét próbálták követni, nem fértek hozzá a drónokhoz az invázió első napjaiban. Andrij Pokrasza édesapja azonban felvette a kapcsolatot a helyi védőkkel, hogy elmondja nekik, fia jártas a drónozásban, saját eszközét hobbiból vásárolta meg és talán segíteni is tud nekik.

 

Nem sokkal később az iskolás fiú már a védőknek segített visszatartani az orosz konvojt.

 

„Információt adtak nekünk arról, hogy körülbelül hol lehet az orosz tankoszlop” – mondta Andrij a Global Newsnak. „Az volt a célunk, hogy megtaláljuk a pontos koordinátákat, és megadjuk azokat a katonáknak. Az egyik legnagyobb oszlop a Zsitomir úton mozgott, és sikerült megtalálnunk, mert az egyik teherautó sokáig felkapcsolva hagyta a lámpáit.”

 

Az ukrán katonák célba vették a  Kijev felé tartó konvojt és végül teljesen meg is tudták állítani.

 

 

Újabb orosz parancsnokot ölhettek meg az ukránok

Már több magas rangú orosz katonai tisztviselő is életét vesztette a háború során, Ukrajna állítása szerint itt a következő. A harcok során ugyanis életét veszthette Ruszlan Sirin ezredes, aki az Orosz Hadsereg Balti Flottája 336. Tengerészeti Gyalogdandárjának volt a parancsnoka – írja az Independent.

 

Az ukrán hadsereg Stratégiai Kommunikációs Központja közleményben tudatta Sirin halálát és még burkoltan be is szólt az oroszoknak az általuk előszeretettel használt kifejezéssel: „Ruszlan Sirin ezredest hivatalosan is beazonosítottuk és demilitarizáltuk”

 

Az ukrán hadsereg kommunikációs osztályának közleménye nem terjedt ki arra, hogy mikor és hogyan ölték meg a magas rangú orosz tisztviselőt.

 

Amióta Oroszország megindította február 24-én az inváziót Ukrajna ellen, Sirin ezredes a negyedik parancsnok, aki életét veszti a harcokban.

 

8 újabb háborús bűnökre vonatkozó ügy került a bíróságra

A tisztviselő szerint eddig több mint 16 ezer vizsgálatot kezdeményeztek az orosz hadsereg állítólagos háborús bűneinek nyomán, miközben 200-300 új ügy érkezik be naponta.

 

Irina Venediktova, az ukrán főügyész legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy nyolc újabb háborús bűncselekményekkel kapcsolatos ügyet nyújtottak be a bírósághoz, eközben minden nap azt látják, hogy a számok egyre csak nőnek.

 

Elmondása szerint olyan emberekről van szó, akik nemcsak katonákként léptek Ukrajna földjére, hanem azért is, hogy megerőszakolják és megöljék a civileket, fosztogassanak, raboljanak, valamint megalázzák és megkínozzák az ártatlanokat.

 

Májusban a 21 éves Vadim Sisimarin őrmestert bűnösnek találták a 62 éves Olekszandr Shelipov kivégzésében, ez pedig az első ítéletnek számít, amelyet az ukrajnai invázió kirobbanása óta meghoztak a háborús bűnökre vonatkozó perek közül.

 

A főügyész szerint Ukrajna eddig több mint 16 ezer vizsgálatot kezdeményezett az orosz hadsereg által elkövetett lehetséges háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, a gyanúsítottak listáján pedig Oroszország vezető katonai, politikai és propagandaügynökei szerepelnek.

 

 

Ukrajnában már az internetért is háborút vívnak

Új szakaszába lépett Ukrajna inváziója, az oroszok által megszállt területeken információs hadviselés zajlik, melyben a kibertér ellenőrzése és az információhoz jutás a tét. Több száz internetszolgáltató kerülhetett a Kreml irányítása alá, a propagandagépezet választásra kényszeríti az ukrán lakosságot.

 

Miközben az ukrán katonák továbbra is harcolnak az orosz előrenyomulás ellen a keleti régióban, egy másfajta háború is zajlik a frontvonalakon kívül: ez a küzdelem az ukrán internet ellenőrzéséért folyik, amit a megszállt területeken gyakran le is állítottak, a helyi lakosság pedig elszigetelődött a világ többi részétől.

 

Bloomberg összefoglalójában számol be a hadviselés új vonulatáról, mely szerint bár a legtöbb országrészben újra működik az internet, annak forgalmát már az orosz állami szervek irányítják. Liliia Malon, az ukrán digitális infrastruktúrát és szolgáltatásokat szabályozó hatóság biztosa elmondta, jelenleg több mint 700 internetszolgáltató van kitéve orosz beavatkozásnak.

 

Azonban érdemes hozzátenni, hogy fizikai csapás útján egyébként sem lehetne elvágni az ország internet-hozzáférését, ráadásul tartalékmegoldásaik is vannak: az invázió elején Elon Musk, a SpaceX vezére rákapcsolta Ukrajnát a Starlink műholdas internethálózatára, ami sokaknak jelentett mentőövet a megszállt területeken, amikor a vezetékes netet kiiktatták. Bár az is tény, hogy a technológiát nem használják túl sokan Ukrajnában, hiszen május elején mintegy 150 ezer aktív felhasználója volt – ez kevesebb, mint az ország lakosságának 0,5 százaléka.  

 

Címlapon

mutasd mind