Újabb nagyszabású összegző kiállításra készül a REÖK: jön a Felülnézet Stefanovits Péter alkotásaival

Kétszintes összegző tárlat mutatja be október 15-étől a Reök-palotában Stefanovits Péter Munkácsy-díjas, Érdemes Művész gazdag életművét. A hetvenöt éves mester a műegyüttes összeállítása során az elmúlt évek alkotásai mellett előtérbe helyezte megelőző korszakainak számára jelentős, vagy éppen korábban még ki nem állított műveit.
Rafai Gábor

2022. október 06. 12:54

Újabb
nagyszabású összegző kiállításra készül a REÖK: jön a Felülnézet Stefanovits
Péter alkotásaival

Stefanovits Péter nem először állít ki Szegeden. Részt vett a tavalyi Nyári Tárlaton, legutóbb pedig Következetesség és Engedelmesség című, lenyűgöző vászonképeit láthatták a tárlatlátogatók a Táblaképfestészeti Biennálé meghívott alkotásai között. 

 

A Felülnézethez hasonló, nagyszabású önálló tárlatot azonban korábban még nem rendeztek műveiből Szegeden.

 

A sokoldalú művész különleges szakmai előképzettséggel, vegyipari technikumi, majd kirakatrendezői tanulmányok után érkezett meg a képzőművészetbe, még színpadi díszletfestőként is tapasztalatot szerzett. 

 

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán előbb festészetet, majd sokszorosított grafikát tanult – alkotásaiban a mai napig tetten érhető a két képalkotási mód jegyeinek egyidejű jelenléte is. 

 

A látogatók fali képeken és különleges installációkon ismerhetik meg Stefanovits egyedülálló életművét, amelyben a hagyományos eljárásmódok mellett a legmodernebb technikákkal készült alkotások sorakoznak: festmények, különböző eljárásokat alkalmazó egyedi és sokszorosított grafika, vegyes technika, fotó, kollázs, applikáció, plasztikai igényű tárgykompozíció változatos gyűjteménye a Felülnézet című kiállítás.

 

A műveket egyaránt jellemzi a transzcendencia, játékosság, a többrétegű tartalom, az erőteljes szimbolika és az izgalmas, kifejező színkezelés.

 

A tárlatot október 15-én délután 5 órakor Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitja meg.