Újabb kulturális intézmények nyitnak ki: koncerteznek a szimfonikusok, kultúrterasz lesz az Agórában, szeptemberig zárva marad a bábszínház

Keddi körképünkben már beszámoltunk arról, hogy az IH, a Belvárosi Mozi és a Somogyi-könyvtár is ugrásra készen várja, hogy megnyithasson a látogatók előtt. Most újabb kulturális intézményeket veszünk górcső alá. Nyitási körkép 2.0.

2021. április 28. 17:01

Újabb kulturális intézmények nyitnak ki: koncerteznek a szimfonikusok, kultúrterasz lesz az Agórában, szeptemberig zárva marad a bábszínház

Keddtől ismét lesznek komolyzenei koncertek Szegeden.

Május 4-én, 11-én, 16-án, 18-án és 25-én – a korlátozások enyhítését tartalmazó szabályoknak megfelelően – a Szegedi Szimfonikus Zenekar megtartja az évados bérletekben meghirdetett koncertjeit.

Egy Smetana opera nyitányával nyitnak a szimfonikusok

– Május 4-én végre megtarthatjuk bérletes koncertünket a Szegedi Nemzeti Színházban. Némiképp kényszerből kicsit változtattunk a műsoron – jelentette be videóüzenetében a szegedi szimfonikusok vezetője Gyüdi Sándor.

A szegedi zenekar a járványügyi szigorítások miatt több mint egy éve nem tudott élő koncertet adni.

Kedden stílszerűen Smetana Az eladott menyasszony című operájának nyitányával nyitják újrainduló koncertsorozatukat.

A bérleteken kívül jegyeket is lehet váltani a koncertekre a Filharmónia szegedi jegyirodájában és az interneten is csütörtöktől.

Fontos tudnivaló, hogy jegy védettségi igazolvány nélkül is vásárolható, de a koncertre bemenni csak védettséget igazoló kártyával lehet, akinek még nincs, vagy nem viszi magával, azt sajnos nem engedhetik fel a nézőtérre.

Kultúrterasszal és kiállításokkal indulhat a jövő hét az Agórában

Nagyon készülnek a nyitásra a Szent-Györgyi Albert Agórában is. Orbán Hédi igazgató szerint a jövő hét első napjaiban – hétfőn vagy kedden – azonnal kinyitnak, amit a beoltottak száma eléri a négymilliót és megkapják a zöld jelzést.

– Látogathatók lesznek a jogszabályban foglaltak szerint a kiállításaink. Az épületbe mi is csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket engedhetünk be, de az udvaron szabadtéri programokat fogunk szervezni, ezeket bárki látogathatja majd.

A Kálvária sugárút felőli udvarban pedig egy kultúrterasz is nyílik, büfével és szabadtéri kiállításokkal.

– A több mint félszáz kisközösségünk elindítása már hosszabban tartó feladat lesz. Most úgy látjuk, ezeket csak szeptembertől tudjuk majd maradéktalanul működtetni.

Az Agóra június 28-tól több mint 75 nyári tábort is kínál majd a vakációzó szegedi gyerekeknek.

Csak szeptemberben nyit ki a bábszínház, de nyáron utcára vonulnak az óriásbábok

– Az emberi élet védelme mindennél fontosabb. A látogatóink és bábszínészeink érdekében úgy döntöttünk, hogy az évad hátralévő részében már nem nyitunk ki – mondta a Kövér Béla Bábszínház igazgatója, Kiss Ágnes.

(fotó: Iványi Aurél)

A nehéz döntést többek között azért hozták meg, mert a Tisza Lajos körúti épület meglehetősen szűk, a zsúfolt térben pedig könnyen terjedhet a járvány.

– Egy gyerek eltüsszenti magát, és mindenki megfertőződhet. A bábszínészeink jelentőse része még nincs beoltva, nem védett és így akár másokat is megfertőzhetnek.

A szomorú döntés mellett szólt az is, hogy heteken belül itt az évad vége. Mire felkészülnének a nyitásra, műsort hirdetnének és eladnák a jegyeket, már csak néhány alkalommal játszhatnának.

– Azt is végiggondoltuk, mi lenne, ha mi mennék óvodákba, iskolákba. De ezzel is az a probléma, nem tudjuk garantálni, hogy nem viszünk fertőzést ezekbe a gyermekintézményekbe. Ezt pedig végképp nem szeretnénk.

Kiss Ágnes szerint arról nem mondanak le, hogy nyáron előadásokat szervezzek, de csak szabadtéren.

Tavaly már többször is kivonultak Szeged utcáira, tereire, és ha a járvány engedi, akkor ezt teszik az idén is. Így több alkalommal találkozhatunk majd a város utcáin, terein a szegedi óriásbábokkal.

–  És még egy jó hír, augusztus végére tervezzük a SZINkópé fesztivált, ami tavaly a járvány miatt elmaradt, de most igyekeztünk biztonságos távolságban gondolkodni. Reméljük, a nyár végén már nem kell fertőzéstől tartani és felszabadultan ünnepelhetünk közösen a ligetben.
A személyes találkozásig pedig folyamatosan frissülő online programjaikat ajánlotta az igazgatónő.

Rafai Gábor

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind