Újabb kis jövevények, vikunya és alpaka csikó született a Vadasparkban

Az idei évet akár a lámafélék évének is lehet nevezni a Vadasparkban, hiszen három dél-amerika tevefélél is születtek csikók. Az év elején egy guanakó, szeptemberben két alpaka csikó született, idén összesen három, emellett pedig szeptember végén egy vikunya csikó is világra jött.
Vass Imre

2022. október 16. 11:37

Újabb kis jövevények, vikunya és alpaka csikó született a
Vadasparkban

Miután kifejezetten ritka faj, a vikunyákat fajmentő tenyészprogram keretében tartják a Vadasparkban, így természetvédelmi jelentősége is van a csapat gyarapodásának. A tevefélék csikói fejletten, szinte futásra készen születnek, szépen cseperednek a szülőcsapatban, így a látogatók is megtekinthetik őket.

 

A puszta rokonságon túl az alpaka és a vikunya fajok között leszármazási kapcsolat is fennáll. Bár sokáig úgy vélték, hogy az alpakák ősei ugyanúgy a vad guanakók, mint a lámákéi, a genetikai vizsgálatok megerősítették azt a hipotézis, hogy valójában a vikunyák az ősei. Kb. 3000 éve háziasíthatták a mai Peru területén élő indiánok, elsősorban értékes szőréért. 

 

 

Amennyiben még messzebb megyünk vissza az időben, akkor a tevefélék Észak-Amerikában élő őseihez jutunk – ahol már nem találhatók meg a család tagjai. Egyes fajok Ázsián keresztül Afrikáig is eljutottak (egy- és két-púpú tevék), mások Dél-Amerikába vándoroltak. A legutolsó kontinens, amelyet meghódítottak – még ha emberi segítséggel is –, az Ausztrália, ahol vad dromedárcsapatok járják a sivatagokat, körülbelül egy millióan.

 

Európában az alpaka egyre népszerűbb háziállat, míg ősét, a vikunyát a Dél-Amerikát meghódító európaiak csaknem kipusztították. A fokozott védelemnek köszönhetően megmenekült a kipusztulástól, a múlt század hatvanas éveiben mindössze 10 ezer egyedre csökkent egyedszámuk ma már meghaladja a 350 ezret.