Újabb jelentést készül elfogadni az EP, amely szerint Magyarország választási autokrácia

Gwendoline Delbos-Corfiel szerint a Sargentini jelentés 2018-as elfogadása óta még több aggály merült fel az Orbán-kormánnyal szemben. Az európai parlament zöldpárti frakciójához tartozó képviselő szerint határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mostanra választási autokráciává vált, ezért arra kéri a kormányközi tanácsot, hogy lépjen tovább a hetes cikkelyes eljárásban. A Bizottságtól pedig azt, hogy továbbra se hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet a közösségi pénzekkel való visszaélések kockázatai miatt.
Kékes Viktória

2022. május 10. 11:23

Újabb jelentést készül elfogadni az EP, amely szerint Magyarország választási autokrácia

Magyarországon a helyzet csak romlott azóta, hogy az Európai Parlament 2018. szeptemberében tagjainak kétharmados többségével elfogadta a Judith Sargentini által készített jelentést a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről. Ez a véleménye Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselőnek, aki az Európai Parlament megbízásából újabb állásfoglalást állít össze arról, hogy az országban súlyosan sérülnek-e az Unió alapértékei. - írja a Népszava.

 

A lap arra emlékeztet: a Sargentini jelentés az alkotmányos rendszer működésétől a korrupción és összeférhetetlenségen át a véleménynyilvánítás és tudományos élet szabadságáig, 12 területen fogalmazta meg az aggodalmait, és kérte fel a tagállamok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy az uniós értékek érvényesülését érő kockázatok miatt kezdje el a hetes cikkelyes eljárást Magyarországgal szemben.

 

Gwendoline Delbos-Corfiel szerint ezek az aggályok továbbra is fennállnak, sőt, időközben számos új probléma merült fel, mint a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének további csorbítása. 

 

A francia zöldpárti képviselő szerint határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mára választási autokráciává vált, ezért arra kéri a kormányközi tanácsot, hogy lépjen tovább a hetes cikkelyes eljárásban, intézzen ajánlásokat a kormányhoz és tűzzön ki határidőket azok teljesítésére. Delbos-Corfiel ezen felül  ismét felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet a közösségi pénzekkel való visszaélések kockázatai miatt.