Újabb iskolák kerülhetnek egyházi tulajdonba

A budapesti XI. kerületi, ellenzéki vezetésű önkormányzat jogi lépéseket tervez. A XVIII. kerületi, szintén ellenzéki polgármester viszont úgy véli, az épületek tulajdonjogának átadása nem jelent vagyonvesztést. A kormány állítólag nem tudja hány intézmény került az egyházakhoz ezidáig.
Kékes Viktória

2023. március 07. 08:40

Újabb iskolák kerülhetnek egyházi tulajdonba

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely alapján, ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni neki. Ezzel a felhatalmazással élt a Szeged-Csanádi-Egyházmegye, amikor levélben jelezte: igényt tart a kübekházi és a békésszentandrási iskola épületére. A békési nagyközség polgármestere már jelezte: nem hajlandó aláírni a milliárdos önkormányzati vagyon átadásáról szóló megállapodást.

 

Hasonlóan vélekedik a budapesti XI. kerületi, ellenzéki vezetésű önkormányzat is. Tőlük 4 intézményre nyújtotta be igényét az egyház, ezek becsült értéke körülbelül 9 milliárd forint. Szerintük az eljárás diktatórikus, vizsgálják mit tehetnének.

 

Gémesi György szerint is aggasztó a helyzet. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az RTL Híradónak azt mondta,

 

„az, hogy egyik napról a másikra, mindenfée egyeztetés nélkül önkormányzati tulajdont vesz el a kormány, az semmiképpen nem szerencsés, és felveti a kérdést: mi lesz a következő”?

 

Van olyan polgármester is, aki másképp vélekedik. A budapesti XVIII. kerület (szintén ellenzéki) polgármestere szerint ez nem jelent igazi vagyonvesztést, mivel náluk például van olyan iskola, ami, bár az épület tulajdonjoga az önkormányzaté, az új szabályoztástól függetlenül is még 83 évig egyházi kezelésben lesz. Szaniszló Sándor szerint tehát csak „kvázi vagyonvesztésről” van szó.