Sokan ültek az Erzsébet hídon, többeket elvittek a rendőrök szabálysértések miatt a katatörvény elleni tüntetésen (frissítve)

A Kétfarkú Kutya Párt az Erzsébet hídra szervezett kitelepülést, fél 6-ra. A grillezés több ezres tüntetéssé fejlődött, a tiltakozók elfoglalták a hidat. Márki-Zay Péter is megjelent kora este, szombatra hívott mindenkit demonstrálni. Hajnal 1-kor lefújták a bulivá szelídült hídfoglalást a szervezők.
Cservenák Zoltán

2022. július 15. 00:58

Sokan ültek az Erzsébet hídon, többeket elvittek a rendőrök szabálysértések miatt a katatörvény elleni tüntetésen (frissítve)

Hajnal 1 előtti események

Kovács Gergely, a Kétfarkúak elnöke a sajtónak azt mondta 11 óra körül, hogy még egy-két órát maradnak, nem várják meg a reggelt.

 

Éjfél előtt nem sokkal már csak pár százan voltak az Erzsébet hídon, egyre többen indultak haza. Ekkor a korábbi feszültségnek már nyoma sem volt.

 

A 444.hu tudósítása szerint bemondták, hogy 1-ig tart a program, arra kértek mindenkit, szedje össze a szemetét, és menjen haza. Holnap délután folytatják.

 

Ez történt este 11-ig

A tüntetők közül egy 17 éves fiatalember édesanyját megbírságolták, mert a fia felfújt valamit az Erzsébet hídra, erről a HVG számolt be. A rendőrök elfogtak egy férfit, aki megrongált egy rendőrautót, egy másik fiatalt azért vittek el, mert a felszólítás ellenére nem volt hajlandó levenni a takarást az arcáról, annak ellenére, hogy felfestett valamit az aszfaltra. A 444.hu szerint egy fiatal lányt is elvittek a rendőrök. Erről a rendőrök közleményt is kadtak, eszerint a lány fizikai erőszakkal próbált akadályozni egy szabálysértési eljárást a helyszínen. Azt írták:

 

„A rendőrök egy festékszórózó férfit igazoltattak, amikor egy fiatal nő többször ráütött az egyik rendőr kezére. A nőt hivatalos személy elleni erőszak miatt előállították”.

 

Este fél 8 után a helyzet

 

A Kutyapárt 40–50 fős demonstrációja ezres nagyságrendűre nőtt, a bejelentett gyűlés résztvevői először elfoglalták Erzsébet híd Pestről Budára tartó forgalmi sávjait, akkor a rendőrség azt közölte, a forgalom rendőri irányítás mellett mindkét irányban folyamatos.

 

Este 7 óra után viszont a tüntetők áttörték a rendőrsorfalat, és a teljes hidat elfoglalták. „A gyűlés résztvevői az Erzsébet híd valamennyi sávját elfoglalják. A rendőrök a forgalmat a Budai és a Pesti oldalról is elterelik” – közölte a rendőrség.

 

A HVG tudósítása szerint Márki-Zay Péter, az ellenzék tavaszi közös miniszterelnök-jelöltje is ott van a hídon. A rendőrök többeket igazoltatnak.

 

Márki-Zay Péter rögtönzött beszédet tartott, megköszönte a tüntetők aktivitását, és azt mondta, 100 nap kellett a Fidesznek, hogy kiderüljön, hazudtak a kampányban. Az ellenzék tavaszi miniszterelnök-jelöltje szombat 5 órára tüntetni hívott mindenkit a Jászai Mari térre.

 

Hídfoglalók kora este (fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

 

Korábban írtuk

 

A HVG tudósítása szerint este 6 órára a buszsávot elfoglalták a demonstrálók az Erzsébet-hídnál, de a rendőrök próbálják megakadályozni, hogy a tüntetők lelépjenek a járdáról.

 

A kezdetben 40–50 fős csoport százas nagyságrendőre nőtt, megérkezett néhány biciklis futár is.

(Nyitókép: Németh Dániel/444.hu)