Újabb gyereket öltek meg az orosz támadások Ukrajnában, videón látható, ahogy orosz rakétavetők lőnek a zaporizzsjai atomerőmű területéről

Összefoglaló az orosz–ukrán háborúról.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 04. 12:36

Újabb gyereket öltek meg az orosz támadások Ukrajnában, videón látható, ahogy orosz rakétavetők lőnek a zaporizzsjai atomerőmű területéről

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közölte, hogy a kezelők megszüntették a zaporizzsja atomerőmű eddig egyetlen aktív kapcsolatát a hálózattal, magyarán lekapcsolták az utolsó fővezetéket, és innentől csak tartalék vezeték működik. A helyi orosz hatóságok korábban arról számoltak be, hogy szombaton, a hajnali órákban kikapcsolták a délkelet-ukrajnai erőművet, mivel a hosszan tartó harcokban egy kulcsfontosságú vezeték tönkrement.

 

Az Insider közzétett egy videót, amin az látható, hogy orosz rakétarendszerek lőnek a zaporizzsiai atomerőmű területéről. A péntek éjjel és szombat reggel készült felvételeken a rakétakilövők láthatók egy erőmű közelében. A videó bizonyíték lehet arra, hogy az oroszok támadó katonai csapásokra használják az erőművet és a környékét, ahogyan azt Ukrajna korábban is állította.

Gyerek halt meg Mikolajiv környékén a harcok miatt

Hanna Zamazejeva, a regionális tanács vezetője szerint egy nyolcéves gyermek meghalt egy orosz támadásban vasárnap reggel a dél-ukrajnai Mikolajiv környékén. Három másik gyerek is megsérült Mikolajiv és Bereznyehuvát városánál.

 

A vasárnap 11 óra után megjelent hírek szerint egy családi klinikát is találat ért Mikolajivban. Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója szerint az orosz erők az éjszaka folyamán több lakóházat is eltaláltak Ukrajna déli középső részén. Telegram-fiókjában azt írta, hogy az orosz bombázás otthonokat, három kórházat, két oktatási intézményt, egy szállodát és egy múzeumot rongált meg a környéken. A célpontok között volt egy rakéta által megsemmisített magánház is a bereznyehuváti Visszunszk faluban, ahol a jelentések szerint egy gyermek meghalt, három másik pedig repesz sérüléseket szenvedett. Azt mondta, Mikolajiv várost „masszív rakétatűznek” tették ki szombatról ma reggelig éjszaka, sok önkormányzati épület megsérült, és eddig egy ember megsérült.

 

Rakétázzák Kramatorszkot és Szlovjanszkot az oroszok

Az orosz csapatok éjszaka rakétatámadást indítottak a kelet-ukrajnai Kramatorszk és Szlovjanszk ellen – közölte a donyecki régió kormányzója, Pavlo Kirilenko.

 

Dollármilliárdokat adna Svédország

Svédország bejelentette, hogy hajlandó több milliárd dollár likviditási garanciát nyújtani az északi és balti energiavállalatoknak annak érdekében, hogy megakadályozzák az európai energiahiány okozta pénzügyi válságot.

 

Északi Áramlat 1.

A Gazprom orosz energiavállalat közölte, hogy a Siemens kész segíteni az Északi Áramlat 1-es gázvezeték meghibásodott berendezéseinek megjavításában, de azt állítják, nem tudják elvégezni a munkát.

 

Ugyanakkor érdekes, hogy a Gazprom bejelentése, miszerint az Északi Áramlat 1-es vezeték nem indul újra, azután érkezett, hogy a G7 pénzügyminiszterei kijelentették, árplafont terveznek bevezetni az orosz olajra, annak érdekében, hogy Oroszország kevésbé legyen képes finanszírozni a háborúját Ukrajna ellen.

 

Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben a meglévő energiaszerződéseket, de kész megfelelni a kihívásnak, ha ezt nem teszi meg – mondta Paolo Gentiloni gazdasági biztos.

 

A britek szerint meglepetést okozott az ukrán ellentámadás

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukrán erők valószínűleg elértek bizonyos fokú taktikai meglepetést a folyamatban lévő ellentámadással. Napi hírszerzési tájékoztatóján azt mondta, Ukrajna ezt úgy tette, hogy kihasználta az orosz hadsereg hibáit.

 

A britek szerint az orosz erők „erkölcsi és fegyelmi problémákkal” küzdenek a harci fáradtság és a sok veszteség mellett. Az orosz katonák fő panasza valószínűleg továbbra is a fizetéssel kapcsolatos, beleértve annak az esélyét, hogy nem kapnak meg „jelentős harci bónuszokat”. Valószínűleg a parancsnokok közti „nyilvánvaló korrupció”, valamint „nem hatékony katonai bürokrácia” is elégedetlenséget szül. Az orosz hadsereg következetesen elmulasztotta az Ukrajnába telepített csapatok alapvető jogosultságainak biztosítását, beleértve a megfelelő egyenruhát, fegyvert és ételadagot, valamint fizetést.

 

Visszavonulhat Putyin egyik szövetségese

Csecsenföld vezetője állítólag azt mondta, hogy „határozatlan idejű és hosszú” szünetet tervez posztján. A 45 éves Ramzan Kadirov a Telegramjára közzétett videóban állítólag azt mondta, hogy úgy véli, „eljött az idő”, hogy távozzon a hatalomból.

 

Kadirov és katonáiról több kínos videót töltöttek fel a közösségi platformokra, ahogyan például közlekedési lámpák ellen harcolnak.

(Nyitókép: Ümit Bektaş/Reuters)

Vélemények

mutasd mind