Újabb fontos területet államosít a kormány – ezúttal a kórházak informatikai rendszere kerül egy kézbe

Az egészségügyi informatikával foglalkozó szakmai szervezetek attól tartanak, magyar tulajdonú KKV-k és több évtizedes innováció mehet a kukába, miközben csökkenni fog a színvonal és növekedni fog az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhelése.
Kékes Viktória

2022. április 21. 10:17

Újabb fontos területet államosít a kormány – ezúttal a kórházak informatikai rendszere kerül egy kézbe

„Ha egy kézbe – egy cégbe – kerül az összes jövőbeni EÜ informatikai üzemeltetés, fejlesztés és beszerzés magyar KKV-k százai mennek csődbe, és több évtized fejlesztési munkája megy a kukába. Mindemellett egy ennyire központosított rendszernél óhatatlanul is felmerül a források megfelelő hatékonyságú felhasználásának kérdése is” – áll az Orvostechnikai Szövetség közleményében, amiben azzal kapcsolatos aggályaiknak adtak hangot, hogy a kormány egy tollvonással államosította a a kórházak és a központi egészségügyi hivatalok informatikai rendszerét.

 

Az Orbán Viktor szignójával ellátott, január 31-i dátumú kormányrendelet létrehozott egy új intézményt, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-t, nem csak központi informatikai rendszerekkel kapcsolatos feladatokat kapott meg, hanem minden közfinanszírozott állami fenntartású fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátó intézmény összes informatikai tárgyú termékére, szolgáltatására, beszerzésére, fejlesztésére vonatkozó feladatot is.

 

Egyszerűen fogalmazva: minden magyar állami finanszírozású egészségügyi intézménynek egyetlen informatikai beszállítója lesz.

 

Ezt a feladatot ezidáig közel száz, egymással versengő, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás látta el, akik a döntés hatására nagy valószínűséggel lehúzhatják a rolót. Az OSZ szerint az államosítás hatására a folyamatos verseny és az innovációs kényszer is megszűnik, ez pedig

 

„Óhatatlanul az adminisztrációs színvonal csökkenéséhez, valamint az orvosok és szakdolgozók adminisztrációs terhelésének növekedését jelenti majd.”

 

Véleményük szerint egyetlen „szakmai ok” sejlik fel a jelen intézkedés hátterében: 

 

„Az összes egészséginformatikával kapcsolatos fejlesztés és beszerzés verseny nélküli, egyetlen kézben történő összpontosítása.”

 

Hasonlóan vélekedik a kérdésről az egykori Országos Egészségbiztosítási Pénztár egykori informatikai főigazgató-helyettese is. Király Gyula a 24.hu-nak azt mondta, „a központosítással egy kényelmes állami céget hoznak létre, amelynek az a dolga, hogy a központi akaratot végrehajtsa, az innováció azonban ezzel meg is szűnik.” Király szerint „a kórházak nem olyanok, mint a laktanyák, nem egyformák, minden intézményben mások a feladatok, mások a követelmények, más-más a funkcionalitás”. 

 

Az államosítással kapcsolatban a 24.hu megpróbált érdeklődni az érintett kormányzati szereplőknél, de választ a kérdéseikre nem kaptak.