Újabb fegyvereket kap Ukrajna, orosz katonák tettek beismerő vallomást, ismét több települést bombáznak az oroszok

Ez történt az orosz-ukrán háborúban az éjszaka.
Vass Imre

2022. május 27. 09:00

Újabb fegyvereket kap Ukrajna, orosz katonák tettek beismerő vallomást, ismét több települést bombáznak az oroszok

Az USA olyan komoly fegyvereket szállíthat Ukrajnának az oroszok ellen, hogy azzal a háború is eldőlhet

Az Egyesült Államokban is nagyon komolyan veszik az ukrajnai háborút, és a hírek szerint a kormány kész teljesíteni Ukrajna egyik legfontosabb kérését.

 

Noha Ukrajna megállás nélkül kapja a különböző fegyvereket, melyek nélkül valószínűleg Oroszország már megnyerte volna a háborút, újabb és újabb védelmi eszközökről adnak le listákat az őt támogató országoknak.

 

A lista élén az USA szerepel, hiszen ők adják a legtöbb fegyvert, de bizonyos eszközöket eddig nem tettek elérhetővé, így például amerikai tankok és repülők, harci helikopterek sem érkezhettek Ukrajnába.

Dmytro Kuleba külügyminiszter hangsúlyozta, Ukrajnának sürgősen szükségük van rakétakilövő rendszerekre (MLRS), hogy ellensúlyozni tudják az orosz fölényt a nehézfegyverek területén. Másképpen nem tudnak mit tenni, mert Oroszország abszolúte fölényben van, a veszteségeik ellenére is.

 

Tucatjával támadják a kelet-ukrajnai településeket az oroszok

Az oroszok több mint negyven várost vettek eddig tűz alá, többet a földdel tettek egyenlővé a Donbászban. A területen az ukrán főügyész szerint több mint 150 gyerek halt meg a harcokban. Közben Putyin rendeletben könnyítette meg, hogy a megszállt ukrán területek lakosai felvegyék az orosz állampolgárságot.

 

Lakóházakat ért orosz rakétatalálat Ukrajna keleti részén, Kramatorszkban. A mintegy 160 ezer lakosú várost eddig szórványosan támadta az orosz hadsereg, amely most gőzhengerként halad a Donbászban. Különösen fájó pont az ukránoknak Szvitlodarszk elvesztése. Kijevi közlések szerint a harcok maximális intenzitással folynak, az oroszok egyszerre több irányból rohamozzák az ukrán állásokat annak érdekében, hogy elfoglalják a Donbászt. Az oroszok emellett délen is támadnak. Legalább egy ember meghalt, amikor a 720 ezer lakosú Zaporizzsját rakétatalálat érte. Az oroszok összesen négy cirkáló rakétát lőttek ki. Az egyik egy bevásárló központba csapódott be, kettő lakóházakba, a negyediket az ukrán légvédelem elfogta.

 

 „A fürdőszobából jöttem ki, amikor a rakéta betalált. A férjem még ágyban volt, teljesen beborította az üvegszilánk” – mesélte egy nyugdíjas asszony.

 

 

Újabb nyugati vezető próbált Putyin lelkére hatni

Az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte a római miniszterelnöki hivatal. A részletekről Mario Draghi sajtótájékoztatót tartott csütörtök este - jelentette az MTI római tudósítója.

 

Oroszország és Ukrajna között igyekszik közvetíteni Mario Draghi olasz miniszterelnök a fekete-tengeri ukrajnai kikötők blokádjának feloldása érdekében. Ha nem sikerül elindítani a kikötőkben álló gabona- és élelmiszerszállítmányokat, annak borzalmas következményei lehetnek. Putyin szerint az élelmiszerválságra a nyugati szankciók feloldása jelent megoldást, mivel az orosz gabonaexport segítséget nyújtana.

 

Draghi a következő napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, a fejleményekről pedig kedden Brüsszelben számol be.

 

Beperli Oroszországot a mariupoli acélgyárat ért károk miatt annak tulajdonosa

Hatalmas anyagi veszteséget és károkat okoztak a mariupoli Azovsztal acélművet ért sorozatos bombázások neki és a cégének, ezért Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Akhmetov úgy döntött, 20 milliárd dolláros pert zúdít Oroszország nyakába.

 

Mint ismert, a hatalmas üzem a déli kikötőváros utolsó védelmi bástyájának számított az ukránok és civil lakosságának számára, amit az orosz katonák hosszú hónapokig ostromgyűrűbe vettek. Az ukránok menedéket kerestek az üzem alatt, majd a múlt héten végül megadták magukat, átadva a települést Putyin seregének.

 

 

Háborús bűnöket vallott be két orosz katona

Bűnösnek vallotta magát háborús bűnök elkövetésében két fogságba esett orosz katona. Ez a második háborús bűnökkel kapcsolatos per Ukrajnában.

 

A Guardian szerint Alekszandr Bobikin és Alekszandr Ivanov beismerte, hogy egy tüzérségi egység tagjai voltak, amely a Harkiv környéki célpontokat lőtte az oroszországi Belgorod régióból. Az ügyészek elmondása szerint egy oktatási intézményt semmisítettek meg a lövések Derhacsi városában – írja a Telex. 

 

„Teljes mértékben bűnös vagyok azokban a bűncselekményekben, amelyekkel vádolnak. Oroszországból lőttük Ukrajnát” – mondta Bobikin a közép-ukrajnai Kotelevszka járási bíróságon tartott tárgyaláson. Ivanov azt kérte, hogy ne szabják ki rá a maximális börtönbüntetést, hozzátette: megbánta tettét.

 

Az államügyészek 12 év börtönbüntetést kértek a két orosz katonára a háborús törvények megsértése miatt. Védőügyvédjük enyhítést kért, mivel elmondása szerint megbánták tettüket védencei és csak parancsot teljesítettek. Az ítélet május 31-én várható.

 

Eduard Heger: Vlagyimír Putyinnal szemben túl sokáig védekeztünk

A szlovák kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy Ukrajna győzelmén múlik Szlovákia sorsa. „Ha Ukrajna elbukik, Szlovákia lesz a következő” – fogalmazott Eduard Heger a világ legfontosabb gazdasági szereplői előtt. A szlovák miniszterelnök elmondta, az Európai Unió várja azokat az országokat, amelyek képesek teljesíteni a csatlakozási feltételeket. Hangsúlyozta azt is, hogy kulcskérdés az energiahordozók diverzifikálása, de ahhoz, hogy ez működjön, az egész Európai Uniónak egységesen kell fellépnie.

 

A davosi Világgazdasági Fórumon az egyik fő téma az európai államok függése az orosz energiahordozóktól. Eduard Heger szlovák miniszterelnök bírálta azokat az európai uniós tagállamokat, melyek túlságosan támaszkodnak az orosz energiahordozókra, és sürgette a vezetőket, hogy ne kössenek többé kompromisszumot az elveikkel, amikor Oroszországgal üzletelnének.

 

„Vlagyimír Putyinnal szemben túl sokáig védekeztünk. Túl hosszú ideig adtuk fel az elveinket cserébe az olcsó gázért és kőolajért. A demokratikus világnak bátornak kell lennie, meg kell mutatnia, miként akar élni” – fogalmazott a szlovák kormányfő. „A Putyin elnökkel kötött kompromisszumok eredményezték az ukrajnai háborút, és most az ukránok ontják a vérüket a mi értékeinkért, hogy nekünk ne kelljen. Ha Ukrajna elesik, Szlovákia lesz a következő” – jegyezte meg Eduard Heger.

 

 

Legendás szovjet helikopterrel támogatja Csehország Ukrajnát

Csehország és Szlovákia nem csak nehézfegyvereket ad Ukrajnának, de az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveinek javítását is vállalja.

 

Csendben Ukrajna legaktívabb támogató államaivá vált Csehország és Szlovákia. V4-es szövetségeseink – Lengyelországhoz hasonlóan – már eddig is számos nehézfegyvert, elsősorban T-72-es harckocsikat vagy páncélozott csapatszállító járműveket küldtek Ukrajnába.

 

A két ország most a Wall Street Journal szerint bejelentette, hogy a jövőben kész a háborúban megsérült, vagy elromlott ukrán harci járművek javítását is vállalni.

 

Ez mindenképpen új szintje a támogatásnak. Csehország ezen felül még rendszerben tartott – egy cseh védelmi szaklap szerint összesen 16 darab – Mi-24-es támadó harci helikopterét is felajánlotta.

 

A MI-24-est még a magyar honvédség is használja – bár már mi sem sokáig – és nem csak jellegzetes külsejével, de nagyon jó manőverezőképességével is legendásnak számított a szovjet hadiiparban.

Címlapon

mutasd mind