Újabb fegyvereket kap Ukrajna, egymást vádolták a felek a hadifoglyok halála miatt, összeomlott az orosz autóipar

Ez történt az orosz-ukrán háború pénteki napján. Olvass el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. július 29. 21:31

Újabb fegyvereket kap Ukrajna, egymást vádolták a felek a hadifoglyok halála miatt, összeomlott az orosz autóipar

Törökország tagadja, hogy Ukrajnából lopott gabonát értékesít

Tagadta a Loyal Argo nevű, törökországi székhelyű cég azt a vádat, hogy az oroszok által Ukrajnából lopott gabonát szállíttatott Libanonba.

 

A vállalat egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy Oroszországból származik az az összesen tízezer tonna árpa és liszt, amely a Tripoliban horgonyzó szír hajó raktáraiban van. Közölte: a gabonát nem a libanoni kormány, hanem egy magáncég rendelte.

 

A hajó érkezésekor a cég hivatalos papírokkal igazolta a szállítmány eredetét a libanoni vámhatóságoknak. Ennek ellenére az árut még nem rakodták ki, a vámhatóság ugyanis a gabona eredetét vizsgáló nyomozás miatt egyelőre nem adta meg az importengedélyt – tette hozzá a tisztségviselő.

 

A bejrúti ukrán nagykövetség csütörtökön közölte, hogy Tripoliban kikötött egy szír hajó, amely szerepel az amerikai szankciós listán, és ötezer tonna árpát és ugyanennyi lisztet szállít. A nagykövetség gyanúja szerint a gabonát ukrajnai élelmiszerraktárakból lopták el.

 

Az orosz nagykövetség erre reagálva elmondta, hogy sem a szíriai hajóról, sem libanoni magáncégek számára beszállított rakományról nincs információja. Moszkva az Ukrajna elleni indított háborújának kezdete óta következetesen tagadja, hogy ukrán gabonát tulajdonított el.

 

Észak-Macedónia tankokat ajándékozott Ukrajnának

Észak-Macedónia T-72-es, szovjet gyártmányú harckocsikat ajándékozott Ukrajnának, hogy ezzel segítse az országot az Oroszország elleni harcban - közölte a Vesti.mk a szkopjei védelmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva pénteken.

 

A tárca közölte: a tankokat amúgy leselejtezték volna, az ország ugyanis a hadsereg korszerűsítésére törekszik NATO-tagként.

A minisztérium nem közölte, hogy hány harckocsiról van szó. A hivatalos adatok szerint a hadseregnek 31 ilyen harci járműve van. A harckocsikat 2000-ben adományozta Szkopjénak Oroszország.

 

Ezzel egy időben Sztevo Pendarovszki észak-macedón köztársasági elnök azt közölte, hogy Oroszország észak-macedón pártok finanszírozásával, bele akar avatkozni az ország belügyeibe.

 

„Minden állami szolgálat tudja, hogy Oroszország beavatkozik a belügyeinkbe. (.) A szomszédos országokból orosz ügynökök, az orosz ügynökségeknek dolgozók jönnek ide. Nem mondhatom meg nyilvánosan, hogy pontosan honnan, mert ezek titkos információk” - közölte az államfő.

 

Az ukrajnai háború kitörése óta Észak-Macedónia tíznél több orosz diplomatát utasított ki azzal az indoklással, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak.

 

 

Több mint tizennégyezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 6898 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 7287-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 386 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

 

Vonattal 175-en - köztük 49 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

 

53 ukrán hadifogoly halt meg, miután találat ért egy donyecki börtönt

Oroszország és Ukrajna egymásra mutogat, ki követte el a tömeggyilkosságot.

 

Az oroszok által támogatott szakadárok szerint 53 ukrán hadifogoly halt meg a szakadárok által ellenőrzött Donyeckben, miután rakétacsapás ért egy börtönt - írja a BBC.

 

Az ukrán hadsereg tagadta az Olenivkában lévő fogolytábort ért támadást, ehelyett Oroszországot vádolta a börtön bombázásával. Kijev azt állítja, Moszkva a kínzások nyomait szerette volna eltüntetni. „Az orosz megszállók azt szerették volna, ha »háborús bűnök« elkövetésével vádolhatja Ukrajnát” - fogalmaztak.

 

Ukrajna új főügyésze, Andrij Kosztyin közölte, hogy háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatot indított a történtek miatt. A vádhatóság információi szerint 40-en veszítették életüket és 130-an sebesültek meg. Az orosz állami televízióban eközben olyan felvételeket mutattak meg, melyeken az épület füstölgő roncsai láthatóak, köztük emberi maradványokkal. Daniil Bezsonov, az oroszok által támogatott szakadár Donyecki Népköztársaság szóvivője azt mondta, hogy a csapás közvetlenül egy foglyok által használt objektumot talált el, és a halottak száma tovább növekedhet. 

 

Az orosz védelmi minisztérium szerint a csapást amerikai gyártmányú M142 HIMARS tüzérségi eszközzel hajtották végre, és szándékosan elkövetett provokációval vádolta meg az ukránokat. 

 

 

A háború egyszerűen beszántotta az orosz autópiacot

Áruhiány, illetve a rubelárfolyam beszakadása, az ezekből fakadó drámai áremelkedés sújtja az orosz autópiacot.

Mint ismert, az Oroszországra kivetett szankciók hatására az autógyártók elmenekültek az országból, csak a Renault maradt. Azonban május közepén a francia gyártó is távozott, aminek következtében lényegében megszűnt az orosz autóipari termelés. Persze az oroszok megpróbáltak valami választ találni a kialakult helyzetre, így igyekeztek az AutoVAZ (Lada) égisze alatt piacra dobni egy csak hazai környezetbe tervezett új modellt. Ez a terv azonban hamar megbukott, nem túl sok példány készült el. Holott a Classic '22 felszereltségű, butított Nivát júniusban becsülettel elkezdték gyártani. 

 

Az orosz állami statisztikai szolgálat, a Rosstat adatai szerint egyébként májusban összesen 96,7 százalékkal csökkent a személygépkocsi-gyártás Oroszországban, míg a termelés több mint felére esett vissza az év első öt hónapjában mért átlaghoz képest. Az országban idén májusban mindössze 3700 darab járművet gyártottak, ami áprilishoz képest 81,3 százalékos visszaesést, míg a 2021. január-májusi időszakhoz képest (ekkor 268 ezer járművet gyártottak) 56 százalékos csökkenést jelent.

 

Ukrajna délen támad, Oroszországnak nincs elég katonája keleten

Az ukrán erők fokozták ellentámadásukat, hogy visszaszerezzék az elvesztett déli területeket. Közben Oroszország Közép-Ukrajnára és a főváros környékére mért gyilkos csapásokat, jóllehet a hírek szerint Moszkvának egyre gyakrabban kell megküzdenie létszámhiánnyal keleten.

 

Az ukrán hadsereg közölte, hogy repülőgépei öt orosz erődítményt támadtak Herszon körül és egy másik, közeli városnál Dél-Ukrajnában. Ide összpontosítják a háború kezdete óta legnagyobb ellentámadást, hogy elszigeteljék a térségben az orosz csapatokat.

 

Ukrajna az elmúlt hetekben a Nyugattól kapott nagy hatótávolságú rakétarendszerekkel súlyosan megrongálta a Dnyeper folyón átívelő három hidat, ami megnehezítette az orosz haderő utánpótlását a nyugati parton.

 

A Moszkva által annektált Krímmel határos Herszon régió röviddel a február 24-i invázió után került az oroszok kezére.

A közép-ukrajnai kirovohradi terület ellen július 28-án végrehajtott orosz csapásokban öt ember meghalt és huszonhatan megsebesültek Kropivnickij városában – közölték tisztviselők.

 

Kijev közelében 15 ember sérült meg egy katonai támaszponton. Ukrajna északi és déli régióit is találatok érték.

Orosz rakéták csapódtak be a kijevi, a csernyihivi, a mikolajivi és a harkivi területen is. Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar magas rangú tisztviselője szerint a kijevi terület elleni támadás – amely hetek óta az első volt – egy katonai egységet talált el a főváros szélén lévő faluban.

 

A csapásokban tizenöten megsebesültek, közülük öten civilek – mondta el Olekszij Kuleba kijevi területi kormányzó.

A csernyihivi terület kormányzója, Vjacseszlav Csausz arról számolt be, hogy az oroszok Belaruszból lőttek ki rakétákat Honcsarivszka falura. A csernyihivi területet hetek óta nem vették célba.

 

 

Nagy mennyiségű francia páncélost kapott Ukrajna

Megkapta az ukrán haderő az első VAB páncélozott szállító harcjárműveket, melyeket a francia kormány adományozott az országnak.

 

A francia védelmi minisztérium szerint az ukránok „nagy mennyiségű” VAB-t kapnak majd Párizstól, a mostani szállítmány csak az első csomag.

 

Számos más országgal ellentétben Franciaország nem teszi közzé, hogy pontosan milyen számú, mekkora értékű haditechnikai eszközzel segítik az ukránokat.

 

A VAB az 1970-es évek óta áll a francia haderő szolgálatában, több ezer darabbal rendelkeznek belőle. A jármű elsődleges feladata a gyalogsági alakulatok mobilitásának elősegítése, minimális fegyverzettel, egy 7,62-es vagy egy 12,7 milliméteres géppuskával van ellátva.

 

Ahogy számos más, Ukrajnának küldött haditechnikai eszköz, a VAB is épp hadrendből kivonás alatt áll, utódja a VBMR és a VBMR-L páncélozott katonai jármű lesz.