Újabb fegyvereket kap Ukrajna, de még többet akar, koleraveszély Mariupolban, Zeman cseh államfő szerint Putyin hadibíróság elé való

Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban. Olvassák el összefoglalónkat.
Vass Imre

2022. június 07. 08:18

Újabb fegyvereket kap Ukrajna, de még többet akar, koleraveszély
Mariupolban, Zeman cseh államfő szerint Putyin hadibíróság elé való

Zelenszkij: az Azovsztal üzemből több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba

Több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területéről - erősítette meg hétfőn újságíróknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Az államfő hozzáfűzte, hogy fogolycsere útján történő kiszabadításukkal a katonai hírszerzés foglalkozik. Elmondta: a hírszerzés első feladata az volt, hogy az ukrán katonák élve kikerüljenek az üzemből. Ezt szavai szerint a hírszerzés végrehajtotta. A második feladat pedig most az, hogy mindannyiukat élve hazajuttassák - fejtette ki.

 

Ukrajnában június 6. az újságírók napja, ez alkalomból Zelenszkij arról tájékoztatott, hogy az Oroszország által indított háború február 24-i kezdete óta 32 ukrán, illetve külföldi újságíró vesztette életét az ukrajnai harcokban, akiket név szerint fel is sorolt.

 

Mariupolt karantén alá helyezték koleraveszély miatt

Az orosz támadók által lerombolt és elfoglalt délkelet-ukrajnai városban, Mariupolban karantént vezettek be, mert továbbra is holttestek hevernek az utcákon, ami jelentős járványveszéllyel jár. Főként a kolera felbukkanásától tartanak. Az oroszok eközben megkezdték a mariupoli Azovsztal acélművekben maradt holtestek elszállítását és átadását az ukránoknak. Néhányukat már Kijevbe szállították, ahol DNS-elemzés segítségével fogják meghatározni személyazonosságukat.

 

Rengeteg rakétavető rendszert kér Ukrajna az oroszok ellen, ebből nem akarnak engedni

Ugyan Ukrajna hálás a katonai segítségért, azt mondják, hogy sokkal több rakétavető rendszerre lenne szükségük.

 

Az Egyesült Államok újabb rakétavető rendszereket tesz elérhetővé Ukrajnának. Ezen rendszerek segítségével messzebb érhetnek el az ukrán erők, akik ígéretet tettek arra, hogy nem lőnek oroszországi területet.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban jelezte, következménye lesz annak, ha ilyen fegyvereket küld a Nyugat Ukrajnának. Nem sokkal később az orosz külügyminiszter még egyértelműbbé tette a dolgot, ami aggasztó lehet a folytatást tekintve.

 

Mindeközben Ukrajna sokkal több rakétavető rendszert akar, miután az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok eddig csak pár darab leszállítására tett ígéretet. Az ukránok szerint 60 ilyen eszközre lenne szükségük ahhoz, hogy legyőzzék Oroszországot, vagy legalább legyen esélyük ellenük.

 

 

Cseh államfő: Putyin hadibíróság elé való

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni támadás miatt hadbíróság elé kell állítani. Ugyanakkor orosz bíróság elé is való, mert elszigeteltségbe taszította országát, és visszavetette fejlődését - állította Milos Zeman cseh államfő a Szabad Európa Rádió ukrán adásának adott interjújában. A beszélgetés szövegét a cseh elnöki iroda hétfőn hozta nyilvánosságra.

 

Milos Zeman a korábbi években többször is találkozott orosz partnerével és pozitívan viszonyult Oroszországhoz.

 

Az Ukrajna elleni orosz támadás után azonban megváltoztatta véleményét. Arra a kérdésre válaszolva, leülne-e ma tárgyalni Putyinnal, akit Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezett, Zeman az MTI szerint leszögezte: „Ma úgy gondolom, hogy Putyin valóban hadibíróság elé való. S ezzel párhuzamosan orosz bíróság elé is mindazért, amit képes volt Oroszországgal tenni.”

 

Zeman már korábban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni támadással béke elleni bűncselekményt követett el, ami szerinte szinonímája a háborús bűnnek.

 

A cseh államfő úgy véli: Putyin úgy döntött az Ukrajna elleni támadásról, hogy tudatában volt annak, döntése politikai és gazdasági szankciókat von maga után Oroszország ellen.

 

Szeverodonyeckben kemény utcai harcok zajlanak

Utcai harcok folynak Szeverodonyeck városában, ahol az oroszok létszámfölénnyel küzdenek – mondta el legutóbbi beszédében Volodimir Zelenszkij.

 

Az elnök beszédében kitartott amellett, hogy Ukrajna erőinek minden esélye megvan a visszavágásra.

 

„Hőseink tartják pozíciójukat Szeverodonyeckben. Heves utcai harcok folytatódnak a városban. Liszicsanszk, Szlovjanszk, Bahmut, Szvjatohirja, Avdijvka, Kurakhove környékein a legforróbbak most az összecsapások. Az orosz hadsereg próbál még több erőt bevonni a Donbászba, de ez már a 103. nap, és az ukrán Donbász szilárdan tartja magát” – mondta el.

 

Zelenszkij Kijevben egy külön tájékoztatón azt mondta, hogy a Szeverodonyecket védő ukrán erők kitartanak az orosz csapatok támadásai ellenére, de nehéz a helyzet a keleti fronton. Szeverodonyeck városa és testvérvárosa, Liszicsanszk már „halott városok” – tette hozzá.

 

Zelenszkij szerint még mindig 10-15 ezer civil tartózkodik a hetek óta ágyúzás alatt álló Szeverodonyeckben.

 

 

Az Európa Tanács elnöke Oroszországot okolja az élelmiszerválságért

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén azzal vádolta Oroszországot, hogy az élelmiszerkészleteket „lopakodó rakétaként használja a fejlődő országok ellen”, és a Kreml-t okolta a globális élelmiszerválságért.

 

Michel közvetlenül Vaszilij Nebenzia orosz nagykövethez fordult a tanács hétfői ülésén. A Tanács elnöke azt mondta, hogy az elmúlt hetekben több millió tonna gabonát és búzát látott konténerekben és hajókban, amik az odesszai kikötőben ragadtak a Fekete-tengeren tartózkodó orosz hadihajók miatt.

 

Az Ukrajna szállítási infrastruktúrája és gabonatároló létesítményei elleni orosz támadások akadályozzák Ukrajnát a vetésben és aratásban – jelentette ki.

 

„Ez megemeli az élelmiszerárakat, szegénységbe taszítja az embereket, és egész régiókat destabilizál. Kizárólag Oroszország a felelős ezért a fenyegető élelmiszerválságért. Egyedül Oroszország.” – mondta Michel.

Michel emellett azzal vádolta az orosz erőket, hogy gabonát lopnak Ukrajna általuk elfoglalt területeiről, miközben másokat hibáztatnak, ami szerinte gyávaság, és tiszta propaganda.

 

Nebenzia, Moszkva ENSZ-nagykövete a felszólalás alatt kisétált a teremből, és átadta Oroszország helyét egy másik diplomatának.

 

Spanyolország légvédelmi rakétákat és tankokat küld Ukrajnának

Az El Pais információi szerint Spanyolország légvédelmi rakétákat és Leopard harckocsikat szállít Ukrajnának.

 

A jelentések szerint Spanyolország alapvető kiképzést biztosít az ukrán hadseregnek a tankok használatára vonatkozóan. A kiképzésre Lettországban kerül sor, ahová a spanyol hadsereg 500 katonát telepített a NATO egyik hadműveletének keretében. Az El Pais által hivatkozott források szerint a kiképzés második szakaszára Spanyolországban kerülhet sor.

 

A lap szerint a spanyol védelmi minisztérium lassan befejezi a Shorad Aspide légvédelmi rakéták Kijevbe történő szállítását is. Spanyolország eddig lőszert, védőfelszerelést és könnyű fegyvereket adott Ukrajnának.

 

 

Címlapon

mutasd mind