Újabb elismerés Karikó Katalinnak, ő kapta a 2022-es Helmholtz Medalt

A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét Karikó Katalin, magyar biokémikus kapja úttörő biokémiai munkásságáért – jelentették be Németországban.
Vass Imre

2021. december 22. 13:15

Újabb elismerés Karikó Katalinnak, ő kapta a 2022-es
Helmholtz Medalt

Karikó Katalin kutatásaival megalapozta a hatékony mRNS-alapú terápiák és a vakcinák” fejlesztését. A sajtóközleményben kiemelték, hogy az elismerést „különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák”, azaz a német BioNTech és az amerikai Moderna céghez kötődő oltóanyag gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el.

 

Részletesen – szegedi egyetemi tanulmányaira is kitérve – ismerteti Karikó Katalin életútját a németországi akadémiai kitüntetés indoklása.

 

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin „kreatív és kitartó alapkutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat is bátorítja, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat.”

 

A Helmholtz Medal a németországi Akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el.

 

AZ 1891-ben alapított Helmholtz Medal első négy díjazottját maga a névadó, Hermann von Helmholtz, német orvos és fizikus javasolta az elismerésre. Az 1892-es első ceremónia óta – többek között – a Nobel-díjas agykutató Santiago Ramón y Cajal; a kvantumfizika megalapítójának tartott Max Planck; a philadelphiai születésű nyelvész, Noam Chomsky; két magyar származású vegyész, John C. Polányi és Somorjai Á. Gábor is elnyerte a kitüntetést.

 

A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz Medalt.