Átvette Karikó Katalin az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett Lasker-díjat

A 2021. évi Lasker-díjat Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem két világhírű kutatója.
Vass Imre

2022. október 01. 17:40

Átvette Karikó Katalin az „amerikai
Nobel-díjnak” is nevezett Lasker-díjat

New York szívében, a Central Parkra néző Pierre Hotel dísztermében tartotta a Lasker Alapítvány a 2022. szeptember 29-i díjátadó ünnepségét. 

 

„A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatását” – írta az SZTE Hírportálja.

 

A 2021. évi Lasker – DeBakey Klinikai Orvostudományi Kutatási – Díjat a két tudós a hírvivő RNS módosításán alapuló új terápiás technológia felfedezéséért kapta. Az alapítvány közleménye szerint a felfedezés áttörést jelentett, mert „lehetővé tette a rendkívül hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy eszközt biztosít a pusztító világjárvány elfojtásához, az innováció elősegíti a különböző betegségek kezelési és megelőzési módjai felé tett előrehaladást”.

 

A Lasker-díj 76 évvel ezelőtti alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is. Köztük például Szent-Györgyi Albert, aki a Szegedi Tudományegyetem professzoraként végezte áttörést jelentő kísérleteit, majd amerikai munkahelyén témát váltva is sikert aratott: 1954-ben nyerte el a Lasker-díjat. A 2021. évi Lasker-díjas Karikó Katalin a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1978-ban szerezte biológus diplomáját és 1982-ben a doktori címét.