Újabb civil áldozatok, befagyasztott orosz vagyonok, még több fegyvert kapnak az ukránok

Ez történt a mai napon az orosz-ukrán háborúban.
Vass Imre

2022. április 08. 19:37

Újabb civil áldozatok, befagyasztott orosz vagyonok, még több fegyvert kapnak az ukránok

Videóra vették, ahogy egyetlen ukrán tank rajtaüt egy gyanútlan orosz konvojon

Egy újabb Ukrajnában készült videó terjed az interneten, ám ez sok szempontból különlegesebb, mint a többi: egy ukrán tank mozgolódását mutatja, ahogy megtámad egy éppen előtte elhaladó orosz konvojt.

A videóra az Interesting Engineering hívta fel a figyelmet. Azt nem tudni, hogy pontosan hol vették fel, de terjesztői – köztük a háborús szakértő, Arslon Xudosi is – úgy vélik, hogy március végén rögzíthették.

 

 

Meglátogatott egy bucsai tömegsírt Ursula von der Leyen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megkezdte találkozóját Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével és Josep Borrell-el, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével Kijevben – közölte az ukrán államfő hivatala. A tárgyalások szűk körben zajlanak, ezt követően az államfő és az EU képviselői nyilatkoznak az ukrán és nemzetközi sajtónak, és kérdésekre is válaszolnak.

 

Péntek délután Ursula von der Leyen Bucsába látogatott, ahol fejet hajtott egy tömegsírnál, ahová az orosz erők által a civil lakosság ellen elkövetett támadás áldozatait temették.

 

Fontos volt, hogy Bucsában kezdjem a látogatásomat. Mert Bucsában az emberségünk lett összezúzva. Üzenem az ukrán embereknek: az atrocitások felelősei bíróság előtt fognak felelni. A ti harcotok a mi harcunk. Ma azért vagyok Kijevben, hogy elmondjam, Európa az önök oldalán áll – írta a Twitteren az Európai Bizottság elnöke.

 

 

Az EU-tagországok eddig csaknem 30 milliárd eurónyi orosz vagyont fagyasztottak be

Az Európai Unió tagállamai az Oroszország Ukrajna ellen február 24-án indított háborújára adott válaszul hozott uniós szankciók keretében eddig 29,5 milliárd euró értékű orosz és fehérorosz vagyont tettek hozzáférhetetlenné – közölte az Európai Bizottság.

 

A közlemény szerint a tagállamok több mint fele jelentette az Európai Bizottságnak, hogy az uniós szankciók nyomán a területükön működő pénzintézetekre vagy tőzsdei befektetésekre vonatkozóan orosz és fehérorosz állampolgárok vagyonának befagyasztására hoztak intézkedéseket.

 

A pénzeszközök befagyasztása mellett, orosz és fehérorosz magánszemélyek vagy orosz és fehérorosz tulajdonban lévő vállalatok nevén bejegyzett eszközöket, köztük hajókat, jachtokat, helikoptereket, ingatlanokat vagy akár műalkotásokat vettek nyilvántartásba, amelyek értéke megközelíti a 6,7 milliárd eurót. Emellett mintegy 196 milliárd eurónyi banki tranzakciót blokkoltak – tették hozzá.

 

 

A kárpátaljai magyaroknak fájhat Orbán hintapolitikája

Elöntötték a magyarellenes, gyűlölködő kommentek a közösségi oldalakat Ukrajnában az után, hogy a Fidesz április 3-án átütő győzelmet aratott a magyar választásokon. A dühödt hozzászólók elsősorban azt kifogásolták, hogy Orbán Viktor az ellenfelének nevezte az ukrán elnököt, de az sem nyerte el a nacionalista kommentelők tetszését, hogy a magyar kormányfő megköszönte a kárpátaljai magyarok támogatását. Olyanok is akadtak, akik kollaboránsnak és árulónak nevezték azokat a magyarokat, akik Kárpátaljáról segítették szavazatukkal a Fideszt.

 

 

Nagy-Britannia óriási mértékű katonai támogatást ígért Ukrajnának

Nagy-Britannia további 100 millió fonttal támogatja katonailag Ukrajnát – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, miután Olaf Scholz német kancellárral találkozott.

 

Johnson első ízben fogadta a Downing Street 10-ben a tavaly hivatalba lépett német kancellárt – írja a Reuters.

 

A két kormányfő megegyezett abban, hogy szorosabban együttműködnek abban, hogy csökkentsék Európa orosz energiaimporttól való függőségét.

 

Johnson elítélte a kramatorszki vasútállomás elleni orosz rakétatámadást, amelyben már 50 civil vesztette életét.

 

A támadás megmutatja, milyen mélyre süllyedt Putyin dicsőített hadserege. Háborús bűncselekménynek számít a civilek válogatás nélküli támadása, és Oroszország ukrajnai bűntettei nem maradnak észrevétlenül vagy büntetlenül – mondta a brit miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

 

 

Csaknem négyezren lehettek a találatot kapott ukrán vasútállomáson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a Donyeck megyében lévő kramatorszki vasútállomás ellen pénteken elkövetett orosz rakétatámadást, amelyben a vasúttársaság szerint legalább harmincöt civil vesztette életét, hangsúlyozva, hogy „ha a gonoszt nem büntetik meg, nem áll meg”.

 

„A megszállók Tocska-U rakétákkal Kramatorszk pályaudvarát találták el, ahol több ezer ukrán civil várakozott evakuálására. Körülbelül harmincan haltak meg, és mintegy százan megsebesültek. A rendőrség és a mentést végzők a helyszínen vannak. Az orosz szörnyetegek nem hagynak fel módszereikkel. Mivel a csatatéren nem tudnak és nincs bátorságuk ellenállni nekünk, cinikusan a civil lakosságot pusztítják. Ez gonoszság, aminek nincs határa, és ha nem büntetik meg, soha nem áll meg” - írta az elnök a Telegram üzenetküldő portálon.

 

 

A visszavonuló orosz csapatok nem kímélik a civil lakosságot sem

Bucsán rendkívüli pusztítást hagytak maguk után az orosz katonák, akik több mint 400 civilt vertek és erőszakoltak meg az ukrán hírszerzés szerint. 

 

Ivankiv külvárosát sem kímélték. A kijevi Hostomel repülőtéren 11 olyan civil holttestét találták meg, akiket nyilvánvalóan céllövészetre használtak. Fegyveresek levetkőztettek és kiraboltak egy férfit, kivégeztek egy papot és még hosszan lehetne sorolni, hogy a hivatalos ukrán tájékoztatás alapján milyen szörnyűségeket követtek el az orosz csapatok a polgári lakosség ellen.

 

Egy idős, rokkant nagymamát az ablakon keresztül lőttek agyon, erről a lánya beszélt a Mirrornak: „Belőttek anyám házába, felébresztették, majd rálőttek, amint felgyújtotta a villanyt” - osztotta meg az őt ért tragédiát a Irina, a 77 éves áldozat, Szvetlana Mikolajivna lánya. Az idős asszony holttestét veje, Andrej találta meg másnap.