Újabb brutális áremelést hozhat az élelmiszereknél a háború: durván odavághat a konfliktus az étolajnak és a sertéshúsnak

Idehaza is komoly drágulást okozhat az élelmiszerpiacon az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Keleti szomszédunk a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében pedig a világ öt legnagyobb exportőre között van. Szakértők szerint, ha elhúzódik a konfliktus, a dráguló termény- illetve alapanyag-árak maguk után vonják majd több élelmiszer áremelkedését, így jelentősen növekedhet az ára a húsnak, valamint az étolajnak is.
Rafai Gábor

2022. március 02. 16:08

Újabb brutális áremelést
hozhat az élelmiszereknél a háború: durván odavághat a konfliktus az étolajnak
és a sertéshúsnak

Az OTP Agrár szakértői szerint a hazai élelmiszer-ellátást jelentősen nem befolyásoló kereskedelmet folytatunk Ukrajnával, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt ellátási nehézségekkel nem kell számolni. 

 

A háború közvetett hatásaként azonban számolni lehet például a gabonafélék árának világpiaci emelkedésével, ami Magyarországra is gyorsan begyűrűzhet és így tovább növelheti a hazai élelmiszerárakat.

 

Ukrajna a világ vezető napraforgó-termelője, napraforgó-étolaj tekintetében pedig a világ legnagyobb exportőre. Körülbelül éves szinten 6 millió tonna étolajat exportál, amelynek mintegy a fele az európai unióba érkezik be. 

 

Az ország emellett a világ harmadik legnagyobb, és Európa vezető kukoricatermelője – egyedül adja a világtermelés csaknem 10 százalékát.  Az ukrán kukorica mintegy 46 százalékát exportra kerül, ennek körülbelül 60 százalékát – évi körülbelül 30 millió tonnát – az EU-s országok vásárolják fel – köztük Magyarország is több százezer tonnányi nagyságrendben. 

 

Mindkét termény esetében tehát hatalmas mértékű Európa függősége az ukrán kínálattól, ezzel együtt a világpiacon is jelentős árbefolyásoló hatással bír a háborúba sodródott ország kivitele.

 

Raskó György agrárközgazdász a Napi.hu-nak azt nyilatkozta, szerint brutális mértékű étolaj- és húsáremelkedést hozhat az ukrán válság, mivel a szomszéd országból származó export abszolút világpiaci áralakító tényező a napraforgónál és a kukoricánál egyaránt.

 

Az ukrajnai kikötők a harcok miatt működésképtelenné váltak, ezzel rengeteg kivitelre váró termény ragadt bent. 

 

A szállítások leállása, ezzel a kukorica árának növekedése a takarmányárak további erőteljes emelkedését vonja maga után. Ennek következtében a hizlaláshoz szükséges kukoricatakarmányok drágulása miatt a sertés-és baromfihús ára várhatóan meredeken fog fölfelé menni. Miközben az állattartókat szinte már így is ellehetetlenít a tonnánként 90 ezer forintos kukoricaár, illetve az ugyancsak rekordszinten lévő szójababár, amelyet a gyenge dél-amerikai termés okoz.

 

Az agrárközgazdász szerint a sertéshús árának meredek emelkedésére idehaza akár már tavasszal is számítani lehet. 

 

Raskó úgy látja, a jelentős mértékű áremelkedés elkerülhetetlen, becslése szerint a felvásárlási árak legalább 20 százalékkal megemelkednek majd május folyamán, ami rövid időn belül a fogyasztói árakban is érezteti hatását.

 

Ez az étolaj esetében azt jelenti, ha lejár a kormány által bevezetett élelmiszerárstop, kapásból 20-25 százalék körül drágulhat a 2020 októberi árszinthez képest.

 

Mire a moratórium lejár, addigra mindenfajta sertéshús ára – beleértve akár a sertéscombot, a karajt és a lapockát is – jóval drágább lesz, amely egyszeri sokként jelentkezik majd a fogyasztók számára - jelezte a szakember.