Újabb 180 nappal meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet a kormány

Több mint három éve élünk különleges jogrendben, amely lehetővé teszi a rendeleti kormányzást, és arra is lehetőséget ad, hogy a kormány a mindenkit megillető alapjogokat az általában elfogadhatónál erőteljesebben korlátozza vagy egyenesen felfüggessze.
Kékes Viktória

2023. március 21. 08:15

Újabb 180 nappal meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet a kormány

2020 júniusában, amikor a járványadatok folyamatos javulása miatt a kormánynak tudomásul kellett vennie, hogy meg kell szüntetnie a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, Gulyás Gergely még azt írta Facebook-oldalára: 

 

„hiába vádolt minket a baloldal azzal, hogy a különleges jogrend örökké fog tartani, korábban ér véget, mint a legtöbb európai országban”.

 

A jelek szerint nagyot tévedett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ugyanis a járvány okozta veszélyt villámsebesen váltotta fel a háborús veszélyhelyzet, mivel az Orbán-kormány olyannyira rákapott az ezzel járó különleges jogrend biztosította rendeleti kormányzásra, hogy még arról is külön törvényben gondoskodott, hogy ezt bármennyiszer meghosszabbíthassa akár 180 nappal. 

 

Ennek következményeként már több mint három éve élünk veszélyhelyzetben, és nagyon úgy néz ki, hogy egyhamar ez nem is fog változni: a kormány ugyanis újabb 180 nappal hosszabbítaná meg azt. Az erről szóló törvénytervezetet hétfőn bocsátotta társadalmi egyeztetésre (erre a színjátékra csak az unió miatt van szükség, jól tudjuk, hogy valós jelentősége nincs) az igazságügyi tárca. „Ha” elfogadják, idén novemberig egész biztosan mehet minden tovább az állandósult különleges jogrendben.

Vélemények

mutasd mind