Új, zöld irodaházat épít Szegeden a KÉSZ Csoport

Január 23-án kezdődik a KÉSZ Csoport új, szegedi irodájának kivitelezése. A két évig tartó munkálatok befejeztével a Gutenberg utca 25. alatti, a KÉSZ Csoport mellett bérlőket is fogadó épület a város első BREEAM és WELL minősítést megcélzó A kategóriás irodaházaként, éttermekkel, üzletekkel, passzázzsal és számos zöld, valamint a munkahelyi jólétet szolgáló megoldással várja majd a benne dolgozókat. A beruházásnak köszönhetően az épület környezete is megújul.
Szegedi Tükör

2023. január 22. 12:16

Új, zöld irodaházat épít Szegeden
a KÉSZ Csoport

A Gutenberg utca 25. szám alatti épületet 1873-ban adták át, községi polgári leányiskolaként. Fennállásának másfél évszázada alatt folyamatosan oktatási intézményként működött, itt tanultak többek közt a Gutenberg Általános Iskola, majd a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola, legutóbb pedig a Gál Ferenc Egyetem Technikumának és Szakképző Iskolájának diákjai.

 

Nem változik a Gutenberg utcai homlokzat

Az épület újratervezését a Singer Design Kft. készítette, a kiviteli tervek a bim.GROUP nevéhez fűződnek. Az átalakítás során nem változik a Gutenberg utcai homlokzat, a fő épületrész megmarad, új tető is készül, miközben a telekre benyúló nyúlványrészt elbontják. A projekt kapcsán a Hajnóczy utca Jósika utca és Londoni körút közti részén megújul a járda, és zöldsávot alakítanak ki. A telken belül készül egy passzázs, ami összeköti a Gutenberg és a Hajnóczy utcát. Az építkezés végeztével rendezett és igényes környezet, belső udvar, felújított utcarész jön létre, az irodaház aljában pedig éttermek és kereskedelmi egységek nyílnak.

 

Elkezdődik a Gutenberg és a Hajnóczy utca bővítése egy új, modern irodaépülettel. Képünkön a Hajnóczy utcai épület látványterve

 

Fenntartható és emberre fókuszáló

A Gutenberg 25. lesz Szeged első A kategóriás irodaháza, ami BREEAM New Construction és WELL Building Standard minősítést céloz meg. Az A kategória besorolás többek között

 • modern gépészeti és elektromos rendszerek kialakítását,
 • korszerű épületfelügyeleti rendszer kiépítését,
 • a legmagasabb építészeti elvárásoknak való megfelelést,
 • minőségi anyaghasználatot,
 • biztonságos parkolást és beléptetést,
 • 24 órás portaszolgálatot,
 • a dolgozóknak színvonalas szolgáltatásokat

jelent. Az irodaház azonban a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartja, ennek érdekében a BREEAM minősítési rendszer felsőbb kategóriáit célozza meg, míg az itt dolgozók fizikai és szellemi jólétének megteremtését a WELL rendszer kritériumainak való megfelelés segíti elő.

 

 • A bontási munkálatok januárban kezdődnek,
 • a munkatér-határolást áprilisban végzik el,
 • a szerkezetépítés októberben, míg
 • a szakági és szakipari munkák a jövő év elején indulnak.

 

Az új épületet várhatóan 2025 első negyedévében vehetik birtokba a bérlők – a KÉSZ Csoport mellett további cégek is.

 

A projekt részét képezi a Gutenberg és a Hajnóczy utca átjárhatóságát és összeköttetését biztosító gyalogosátkelő, egy impozáns passzázs megépítése is. Az átalakítás során nem változik a Gutenberg utca 25. alatti épület homlokzata (forrás: www.gutenberg25.hu)

 

Számos módon kapcsolódnak a városhoz

Az 1982-ben alapított KÉSZ Csoport központja 1988-ban költözött Szegedre, ahol jelenleg az egyik leglátványosabb projektje az Oroszlán utcai műemlék házak felújítása. A vállalatcsoport azonban számos módon kapcsolódik a városhoz: a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködésben építőipari hiányszakmákban képezik a diákokat, míg a Szegedi Tudományegyetemmel közösen szeretnék a fiatalokat diplomájuk megszerzése után is a régióban tartani. Emellett a Pick Szeged utánpótlás kézilabdacsapatát, valamint a KÉSZ St. Mihály SE NB I-es női futballcsapatát szintén támogatja a vállalatcsoport.

 

A Gutenberg utca 25. építkezésének folyamatáról és a fontos információkról a KÉSZ Csoport külön weboldalt is indított, www.gutenberg25.hu címen.