Új üzemcsarnok épült a szegedi Florinnál 700 millió forintból: a bővítés 25 új munkahelyet is jelent városban

Két év alatt több jelentős fejlesztést is megvalósított szegedi telephelyén a legnagyobb hazai fertőtlenítőszergyártó vállalkozás, a szegedi Florint Zrt. Kétmilliárd forintból új csarnokok épültek és új gyártósorokat állítottak üzembe.
Rafai Gábor

2022. március 31. 19:58

Új üzemcsarnok épült a szegedi Florinnál 700 millió forintból:
a bővítés 25 új munkahelyet is jelent városban

A szegedi vállalkozásnál a fejlesztések nagyobb része már korábban megvalósult, csak eddig a járvány, miatt olyan nagy volt az igény a kézfertőtlenítőre, hogy nem értek rá ünnepelni – tudtuk meg az üzemavatón Barta Attila cégvezetőtől.

 

A folyamatos beruházásokkal 120 munkavállaló állását tudták megőrizni és 25 új munkahely is létesült. Az új gyárkomplexumot csütörtökön délután ünnepélyes keretek között adták át.

 

A fennállásnak idén 65. évfordulóját ünneplő Florin Zrt., több mint ötszázféle háztartási tisztítószert, testápolási terméket, valamint kórházi és lakossági fertőtlenítőt gyárt. A fertőtlenítőszerek előállítása területén piacvezető szegedi cég már a belföldi mellett az exportpiacra is értékesíti termékeit.

 

A folyamatos beruházás során egy fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint kozmetikai termékeket gyártó üzem épült fel, emellett a cég új berendezéseket vásárolt. Az elmúlt időszak megnövekedett igényei miatt a vállalat 200 százalékkal bővítette kapacitását.

 

Barta Attila: most már jut idő ünnepelni is (fotók: Szabó Luca)

Az elmúlt két évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a cégnél. 2020 márciusában új gyártócsarnok építése kezdődött a telephelyen, ami rekord gyorsasággal, áprilisra el is készült és már a járványügyi veszélyhelyzet alatt megkezdődhetett ott a fertőtlenítőszer gyártás. Ekkor egy 1 milliárd 300 millió forintos beruházás valósult meg, amely az új, 1600 négyzetméteres gyártócsarnok mellett tartalmazta a benne lévő keverő- és csomagoló berendezéseket, a hozzá kapcsolódó raktárt és labort. 

 

A Florin 2021-ben tovább növelte a fertőtlenítőszergyártó kapacitását, ennek keretében felépült egy 4500 négyzetméteres gyártócsarnok, és üzembe állítottak hat új gyártósort. 

 

A 322 millió forint uniós támogatással, összesen több mint 700 millió forintból megvalósult projekt a termelőkapacitás bővítése segítségével 120 munkavállaló munkahelyét őrizte meg és 25 új munkahelyet is létrehozott. Ezt ünnepelték a mai üzemcsarnok-avatón.

 

 

Életképes a szegedi gazdaság

 

Nagy Sándor, Szeged gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármestere a Szeged Televíziónak az üzemavatón azt mondta, 

 

„Szeged gazdasági életében a kis- és közepes vállalkozások nagyon sok embert foglalkoztatnak, ezért a város szempontjából nagyon jó, hogy komoly technológiai fejlesztésekre képesek, hiszen így növekszik a termelési érték a városban. Ez egyben egyre több munkahelyet és helyi adóbevételt jelent”.

 

Nagy Sándor hozzátette: 

 

ez a fejlesztés is bizonyítja, hogy a szegedi gazdaság életképes és egy válsághelyzetre is tud reagálni.

 

Nagy Sándor gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester már a második szegedi gazdasági és munkahelyteremtő beruházás átadóján vett részt a héten

 

Nem áll le a Florin fejlesztése

 

Az üzemavatón megtudtuk, eddig a telephely hetven százaléka újult meg, többek között valós idejű gyártáskövető rendszert is kiépítettek, a közelmúltban pedig az irodaházat is modernizálták, de még hiányzik egy korszerű készáruraktár, és újabb gépeket is folyamatosan szereznek be.

 

 

A csütörtöki gyáravatón az is kiderült: a cég bekerült a Magyar Multi Program második körébe is, és 770 millió forintos támogatást kap a következő, másfél milliárd forintos beruházásához. Három év alatt így összesen 4 milliárd 760 milliós fejlesztés valósul meg a szegedi cégnél, ehhez több mint 3 milliárd forintos állami támogatást kapnak.