Új terv készült a magyar és lengyel költségvetési vétó feloldására

Olyan új javaslatról érkeztek hírek, amivel sikerülhet leszerelni a két kelet-európai ország kormányának tiltakozását. Nem egyértelmű azonban, hogy ezzel végleg sikerül-e pontot tenni az Európai Unió költségvetésének elfogadását akadályozó viták végére.

2020. december 09. 14:01

Új terv készült a magyar és lengyel költségvetési vétó feloldására

A 444 szerint a megállapodás több ponton is engedményeket tesz a magyar és lengyel kormánynak úgy, hogy közben mégis bevezeti a jogállamisági feltételrendszer számonkérésére vonatkozó szabályokat:

  • A jogállamisági mechanizmus alkalmzását befagyasztják és a kormányoknak lehetőségük lesz azt az Európai Unió bíróságán megtámadni. Mivel ott várhatóan 2022-ig nem születik ítélet a kérdésben, ezért ez azt is jelentheti, hogy Orbán Viktornak a következő parlamenti választásokig nem kellene szembenéznie a jogállamiság megsértése miatti szankciókkal.
  • A hétvégén elkészül egy kéziköny a mechanizmus alkalmazásáról, ami rögzíti, hogy csak az uniós költségvetéssel szorosan összefüggő ügyekben lehet majd büntetni a tagállamokat. Konkrétan nem lehet majd például családjogi és migrációs kérdésekben számonkérni a tagországokat.
  • Mielőtt egy tagállamra szankciókat ventének ki a jogállamiság megsértése miatt, politikai vitát kezdeményezhet a következő uniós csúcson az ügyében, tehát a mechanizmus alkalmazása ezzel is elodázhatóvá válik.

Valójában a javaslat három felsorolt eleméből érdemileg csak az első új, a másik kettő inkább kommunikációs szempontból lehet fontos a két kormánynak.

Ők következetesen azt kommunikálták ugyanis, hogy a jogállamisági mechanizmust genderügyi vitákban a lengyel, migrációs ügyekben pedig a magyar kormány ellen lehet majd használni – igaz erről eredetileg nem is volt szó.

Azonban még egyáltalán nem biztos, hogy az engedmények miatt mind a 28 állam támogatni fogja az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetésének és a helyreállítási alapnak az elfogadását. Korábban is voltak hírek arról, hogy a lengyelek hajlandóak lennének visszavonni a vétót, ha a már említett kézikönyben garanciákat kapnának arra, hogy bizonyos kérdésekben nem lehet szankciót alkalmazni. Ezeket azonban később Mateusz Morawiecki határozottan cáfolta.

A nagyfokú bizonytalanságra utal az is, hogy az MTI szerint szerdán Angela Merkel a német szövetségi parlamentben még arról beszélt, egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre. A német kancellár szerint van esély a megegyezésre, de még nem tudta megmondani valóban sikerül-e kompromisszumra jutni a két kormánnyal. Ezzel szemben a Bloomberg kormányközeli forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy az új javaslatban szereplő engedmények elegendőek lesznek ahhoz, hogy a lengyel és a magyar fél is visszavonja a vétót.

A most nyilvánosságra került tervezet tehát elsősorban a megegyezés egy lehetséges, és talán legvalószínűbb irányát jelenti, de a jogállamisági mechanizmus és az uniós költségvetés sorsa még nem dőlt el véglegesen.