Új szolgáltatást vezetett be a múzeum: akadálymentesítették a látássérültek számára állandó kiállításaikat

Hangos tárlatvezetéssel járhatják végig a jövőben a látássérültek a Móra Ferenc Múzeum állandó kiállításait. A szolgáltatáshoz mindössze egy saját mobiltelefonra van szükség, amire a megfelelő applikációt kell csak letölteni.

2021. október 26. 13:29

Új szolgáltatást vezetett be a múzeum: akadálymentesítették a látássérültek számára állandó kiállításaikat

A látogatók a jövőben hangos vezetést, valamint látássérültek részére akadálymentesített, azaz audionarrált szolgáltatást vehetnek igénybe a Móra Ferenc Múzeumban.

A saját mobiltelefon segítségével a „Móra Rengeteg – A zöld Móra” című irodalmi, és a „Folyónk és földje” természettudományi állandó kiállításokban, továbbá a Vár és Kőtárban megtekinthető „Utazz a múltba” című helytörténeti állandó kiállításon vehetik igénybe a szolgáltatást az érdeklődők.

Az Audio Guide mobiltelefonra letölthető szolgáltatás használatát egy kisfilmben is bemutatja a múzeum.

– Szerencsére egyre több kiállítóhely tartja ma már fontosnak, hogy a látássérülteknek is hozzáférhetővé tegye a tárlatait. Jó kezdeményezés a Móra Ferenc Múzeum mobilalkalmazása is, az egyesületünket ugyan hivatalosan nem vonták be a munkákba, de egyik tagunk részt vett az applikáció tesztelésében. Sok látássérültnek jelenthet segíthet ez a szolgáltatás, de akadnak olyanok is, akik ragaszkodnak az élőszavas tárlatvezetéshez, mert ott kérdéseket is fel tudnak tenni. A világ egyre több múzeumában vezetik már be a tapintható tárlatokat is, ahol kesztyűben meg is lehet fogni a műalkotásokat, vagy azok másolatait – mondta érdeklődésünkre Ballai Anna Mária.

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnökétől azt is megtudtuk, a hozzájuk fordulóknak segítenek letölteni az alkalmazást és megtanítják a használatát is.

rag