Új, szebb, jobb, nagyobb bölcsődét építhet Szeged a Vitéz utcában

Szeged saját zsebből finanszírozhatja a beruházást, ha elkészül, kilencvenhat bölcsis járhat oda. A kulturális bizottság ülésén az is téma volt, hogy a következő tanév százhetven óvodai csoporttal indulhat, ha a közgyűlés megszavazza a Humán Közszolgáltatási Iroda készítette előterjesztést.
Bod Péter

2022. június 29. 20:40

Új, szebb, jobb, nagyobb bölcsődét
építhet Szeged a Vitéz utcában

A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsági ülésen részt vevő Kardos János, a humániroda vezetője az óvodákkal és bölcsődékkel kapcsolatos fenntartói döntésekről szóló előterjesztésről azt mondta az óvodáskorú gyerekek száma folyamatosan csökken Szegeden. Az állami normatívát az óvodák működtetésre a gyerekek után kapja az önkormányzat, ezért ilyen címen egyre kisebb összeg érkezik a városhoz.

 

Az ülésen felszólalt Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának igazgatója, aki a szervezési kérdésekről szólva elmondta, a szakemberhiány miatt a kisebb óvodákban a legnehezebb a munkaszervezés, ahol kevesebb csoportban folyik a nevelőmunka. Ha innen kiesik egy-egy pedagógus, nehéz a helyettesítést megoldani.

 

– Óriási gond, hogy a fiatalok közül alig jönnek a pályára a szakirányú végzettséggel rendelkezők, és aki jön, sok esetben egy év múlva távozik is. A rendkívül alacsony jövedelem miatt a pálya nem népszerű. Sok óvódapedagógus megy el az önkormányzatitól egyházi intézménybe, ehhez sokszor bruttó 20–30 ezer forint magasabb jövedelem is elegendő – jelezte Bartáné Tóth Mária.

 

Tóth Károly szerint a problémák gyökere a döbbenetesen alacsony fizetés. – Ez nemcsak az óvodákra igaz. A fizetésemelés pedig állami feladat. Tragikus jövő előtt áll a teljes magyar köznevelés.

 

A Kardos János által készített előterjesztés a Vitéz utcai bölcsődefejlesztést is tartalmazza: egy gazdasági épületet alakított át Szeged hatvannyolc éve, így kezdhette meg az intézmény a működését 1954-ben. A város folyamatosan bővítette, többször fel is újította az épületet, de az tovább már nem bővíthető, újítható. Épp ezért a helyén egy vadonatúj, kilencvenhat férőhelyes korszerű bölcsőde épül. Ez nemcsak egy új épületet, hanem a férőhelyek növelését is jelenti, hiszen a mostani épületbe nyolcvannégy bölcsis járhat. Az építkezés idejére a gyerekeket

  • az Agyagos utcai,
  • a Hajlat utcai és
  • a Gyík utcai

bölcsődében helyezik el.

 

Az ülésen a bizottsági tagok szavaztak az Agóra szervezeti és működési szabályzatáról, emléktáblák és Varga Mátyás szobrának kihelyezéséről is. Utóbbi a Dóm téren, a Pantheonban lesz.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind