Új stratégiák az orosz–ukrán háborúban: sok irányból támadott és szétforgácsolódott az orosz hadsereg – eddig

Az orosz–ukrán háború eddigi menetéből egyértelműen ezt a megállapítást vonta le neves londoni King’s College hadi tudományok professzora, Sir Lawrence Freedman, aki a Szabad Európának nyilatkozott.
Bod Péter

2022. április 19. 15:56

Új stratégiák az orosz–ukrán
háborúban: sok irányból támadott és szétforgácsolódott az
orosz hadsereg – eddig

A katonai elemzők azzal számolnak, hogy a háború mostantól fogva sokkal jobban magán viselheti a hagyományos hadviselés elemeit, mint eddig. Ahogyan Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter fogalmazott: „inkább a második világháborús csatákra fog hasonlítani, több ezer tankkal, repülőgéppel és páncélozott járművel.”

 

Lawrence Freedman szerint Donbaszban és Krím-félszigettel határos részeken aligha lesznek utánpótlási és logisztikai gondjai az orosz hadseregnek, amelyekkel más hadterületen folyamatosan küszködtek.

 

A szakértő szerint egy nagy orosz offenzíva mellett már nem lesz alkalmazható az ukrán hadsereg high-tech gerilla harcmodora, sokkal inkább előtérbe kerül a tüzérség, amivel Oroszország bőségesen rendelkezik. Ukrajna ez irányú képességeit ebben az ügyben az befolyásolja, hogy a nyugati fegyverszállítmányok mennyiben tartalmaznak ilyen hadfelszereléseket. Nincs pontos képe a világnak az ukrán hadsereg veszteségeiről, ellentétben az oroszok emberveszteségeivel. Ám mindenki úgy becsüli, hogy ez jelentős lehet. 

 

Összességében keményebb harcokra és nagyobb összecsapásokra számít Lawrence Freedman, mint amilyeneket idáig tapasztaltunk.

Az orosz hadsereg a háború eddig szakaszában túlságosan sok előrenyomulási vonalat használt, ez szétforgácsolta erőiket – állapította meg a King’s College oktatója.

 

Az angol szakértő megerősítette azt a korábbi többször elhangzott véleményt, hogy Putyin hadserege azért pusztít mindent Ukrajnában már-már esztelen módon, hogy ha nem lehet övé az ország, az ne legyen az ukránoké. Pontosabban: nem legyen használható számukra.

Jelentős fejleménynek értékelte Lawrence Freedman, hogy Nagy-Britannia Harpoon hajóelhárító rakétákat szállít Ukrajnának, amelyek alkalmasak nagyobb orosz hadihajók elsüllyesztéséhez. Ezzel alapvetően új helyzet állhat elő a Fekete-tengeren, és az onnan megtámadható déli országrészek elleni harcban.