Új pályázatot írnak ki az Agóra vezetésére és dombormű őrizheti Tompa Mihály emlékét a Dóm téri Panteonban

Egy gömörszőlősi kulturális egyesület kezdeményezésére kaphat emléktáblát a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban Tompa Mihály. Miután az Agóra pályázatát megnyerő Balázs Csaba a napokban levélben közölte, családi okok miatt nem tudja betölteni az állást, új pályázatot kell kiírnia a pénteki közgyűlésnek.
Rafai Gábor

2022. február 16. 16:37

Új pályázatot
írnak ki az Agóra vezetésére és dombormű őrizheti Tompa Mihály emlékét a Dóm téri Panteonban

A kulturális bizottság is megtárgyalta a közgyűlés előtti kötelező előterjesztéseket, véleményezte és tárgyalásra alkalmasnak találta többek között Szeged 2022-es költségvetését.

 

Kovács Tamás a bizottsági ülésen elmondta, Szeged idei büdzséje 65 milliárd forint a bevételi és kiadási oldalon egyaránt. 

 

Az idei költségvetésben 61 százalék a működési és 39 százalék a fejlesztésekre szánt kiadás. Hosszú évek óta először fordul elő, hogy a város januárban többet tervez működésre, mint fejlesztésre.

 

– Ez a folyamatos kormányzati elvonások mellett az európai uniós források csúszása miatt alakult így, de a pályázatok miatt később jelentősen nőhet a beruházásokra fordítható összeg.

 

Kovács Tamás alpolgármester

A gazdasági alpolgármester kiemelte, az idén a járvány okozta szociális válság miatt a város igyekszik erejéhez mérten minél többet költeni szociális kiadásokra. Ezért a 2022-es költségvetésben a tavalyi egy milliárd forintos szociális keretet 200 millió forinttal megemelték.

 

Írjon ki a jogszabályoknak megfelelően újabb pályázatot a február 18-i városi közgyűlés az Agóra igazgatói állására! – javasolta a bizottság.

 

A közgyűlés – miután Orbán Hedvig korábbi igazgató megbízatása február 15-én lejárt – egyszer már kiírt egy pályázatot, amire ketten jelentkeztek. A korábbi igazgató és egy siklósi aspiráns, Balázs Csaba pályázata közül a közgyűlés utóbbiét fogadta el és őt nevezte ki február 16-tól az intézmény élére.

 

Balázs Csaba február 7-én levélben tájékoztatta Botka László polgármestert, hogy családi okok miatt mégsem tudja betölteni a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatói posztját. Ezért a jogszabályok szerint ismételt pályázatot kell kiírni a vezetői megbízatásra.

 

Fotók: Szabó Luca

 

A bizottság azt is javasolta a közgyűlésnek, hogy a pályázat elbírálásáig, de legfeljebb június 17-ig a korábbi igazgatót, Orbán Hedviget bízza meg az intézmény vezetésével.

 

Szobrot kaphat a Dóm téri panteonban Tompa Mihály. Egy gömörszőlősi kulturális egyesület kezdeményezte, hogy névadójuknak, a 19. század magyar költészet egyik nagy alakjának emlékét dombormű őrizze a jövőben a Dóm téri árkádok alatt.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyesület azt javasolja, hogy nagy költőtriász harmadik alakjának emléktáblája a két költőtárs, Petőfi Sándor és Arany János szobra között kapjon helyett a Dóm tér 11. számú épület falán.

 

Ahhoz, hogy a terv megvalósuljon az önkormányzat mellett az egyháznak és a szegedi egyetemnek is jóvá kell hagynia a kezdeményezést. A bizottság azt javasolja a közgyűlés tagjainak, támogassák a dombormű kihelyezését.