Új közlekedési rend segíti a biztonságosabb áthaladást a Makkosházi körúton

Évek óta problémát jelentett a városrész lakóinak és az autósoknak a közlekedés a Makkosházi körút és az Agyagos utca kereszteződében. Folyamatosak voltak a dugók és a balesetveszély. Most átprogramozták a közlekedési lámpákat, így biztonságosabb forgalmi rend segíti az átkelést.
Rafai Gábor

2022. március 28. 14:18

Új közlekedési
rend segíti a biztonságosabb áthaladást a Makkosházi körúton

A Makkosházi körút és az Agyagos utca kereszteződése az itt lakóknak és itt közlekedőknek régóta állandó veszélyforrást jelentett. A közlekedési lámpák ugyanis korábban az Agyagos utcából telizölddel egyszerre engedték egyenesen, illetve balra és jobbra a forgalmat a töltés irányából, illetve a Deák-gimnázium felől is a járműveket.

 

– Az állandó veszélyforrás mellett folyamatosan dugók alakultak ki amiatt, hogy a főút közepén a balra kanyarodó autók nem tudtak egymás mellett időben elhaladni. A lakossági igények találkoztak az önkormányzat elképzeléseivel, ezért egyrészt lecseréltünk néhány elöregedett közlekedési lámpát, másrészt a közlekedési lámpákat át is programoztattuk. Az eddigi telizöld idejét megfelezték a szakemberek, most az Agyagos utca irányából is, az idő egy részében egyenesen, illetve jobbra és balra is tudnak egyszerre közlekedni az autók, majd a másik félidőben a Deák Ferenc Gimnázium felől engedi a forgalmat a rendszer ugyanígy – mondta Mészáros Tamás önkormányzati képviselő.

 

Tóth Károly és Mészáros Tamás a kereszteződésnél. Most már a Deák-gimnázium felől is piros mutat a lámpa, ha a töltés oldalából zöldet kapnak az autósok (fotók: Iványi Aurél)

 

A tapasztalatok máris azt mutatják, megszűntek a dugók és biztonságosabb lett a forgalom a csomópontban.

 

– Most zajlik a próbaüzem és nagyon kedvezőek tapasztalatok. Szemmel láthatóan nagyobb biztonságban érzik magukat a gyalogosok és a kerékpárosok is. Megszűnt a hosszú várakozási idő, bármelyik irányból szeretnénk átkelni a kereszteződésen – mondta Tóth Károly önkormányzati képviselő.