Új darabok, régi bérletek: tizenöt bemutatóval várja ősztől a nézőket a Szegedi Nemzeti Színház

Tizenöt bemutató, köztük ős-és magyarországi bemutató, világsikerek, klasszikusok, opera- és balett-előadások, valamint minden korosztály számára könnyed kikapcsolódást ígérő produkciók várják a nézőket a Szegedi Nemzeti Színház ősszel induló új évadában. Visszatérnek a járvány előtti régi bérletek, amelyeket május 9-től június 10-ig kedvezményes áron lehet megújítani, de válthatók új bérletek is.
Rafai Gábor

2022. május 07. 20:00

Új darabok, régi
bérletek: tizenöt bemutatóval várja ősztől a nézőket a Szegedi Nemzeti Színház

Vidám hangulatú zenés műsorismertetés keretében jelentette be a Szegedi Nemzeti Színház a 2022/23-as évad programját. 

 

A Reök-palota előtt megtartott eseményen fellépett Vajda Júlia, Máthé Beáta, Gömöri Krisztián, Szélpál Szilveszter és Szívós László, közreműködött Dinyés Dániel.

 

Barnák László főigazgató elsőként röviden értékelte az elmúlt évadot. Elmondta, a 2022/23-as színházi évad május 28-án, hagyományosan a Dömötör-gálával zárul.

Az évadban hét nagyszínházi, tizenegy kisszínházi premiert láthattak a nézők. A tizennyolc bemutató rekordnak számít a teátrum történetében. 

 

Az elmúlt évadot is a műfaji sokszínűség jellemezte: vidéki színházként kiemelkedő, hogy öt operát is bemutattak, ezen kívül három ős- és két magyarországi bemutatónak is helyet adott a színház. Harminc év után pedig ismét önálló esttel jelentkezett a tánckar.

 

– Következő évadunk repertoárjának összeállításánál arra törekedtünk, hogy minél szélesebb palettáról válogathassanak nézőink. A műfaji sokszínűség mellett továbbra is a magas színvonalú, értéket hordozó produkciók megvalósítása a célunk. Országosan elismert rendezők érkeznek hozzánk az új évadban is, köztük többen már sikeresen dolgoztak együtt társulatunk művészeivel. Mind olyan alkotók, akik az örök emberi dilemmákat, vágyakat, problémákat feldolgozó színpadi műveket a környezetünkre reflektáló frissességgel dolgozzák fel, gazdag szellemi és lelki feltöltődést kínálva az érdeklődő közönségnek – mondta Barnák László főigazgató.

 

 

Az új évadban összesen tizenöt bemutató, köztük ős- és magyarországi bemutató, világsikerek, klasszikusok, opera- és balett-előadások, valamint minden korosztály számára könnyed kikapcsolódást ígérő produkciók várják a nézőket. 

 

A premierek sora Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával kezdődik, amelyet Bezerédi Zoltán rendezésében szeptember végétől láthatnak a nézők. 

 

Peter Handke Nobel-díjas író Zdenek Adamec című színművének magyarországi bemutatóját a Reök-palotában tartják. A prágai Vencel téren 2003-ban magát felgyújtó 19 éves diákról szóló előadást Szilágyi Bálint rendezi. 

 

A Kisszínház első bemutatója Örkény István Macskajátéka lesz Novák Eszter rendezésében.

 

Október közepén jön az évad első operapremierje, Carl Maria von Weber A bűvös vadász című műve, amelyet Szőcs Artúr állít színpadra. A rendező nem ismeretlen a szegediek előtt, korábban ő állította színpadra nagy sikerrel a Valahol Európában című musicalt.

 

November tartják Eisemann Mihály, Halász Imre és Békeffi István Egy csók és más semmi című zenés vígjátékának premierjét, amelyet Juronics Tamás állít színpadra.

Felújításként újra műsora tűzik Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját Toronykőy Attila rendezésében. 

 

 

Decemberben lesz Lőrinczy Attila az 1728-as nagy szegedi boszorkányper – amelyben 12 embert ítéltek máglyahalálra – eredeti iratait felhasználva írt Élve megégetve – A szegedi boszorkányok című színművének ősbemutatója, a rendező Koltai M. Gábor.

 

Az évet ifj. Johann Strauss legismertebb műve, A denevér című operett zárja Vida Péter rendezésében. 

 

A 2023-as év első nagyszínházi premierje a világ legismertebb musicalje, a Hegedűs a háztetőn, amelyet a főigazgató, Barnák László állít színpadra.

 

A darabot legutoljára 2005-ben láthatták Szegeden a nézők, akkor Bal József rendezte az eladást, amelyben Gregor József, Fekete Gizi, Vajda Júlia, Kocsis Judit és Márkus Judit játszották a főbb szerepeket.

 

Elsősorban a diákoknak szól a „k2-es fiúk”, Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyija, a Matyi elszabadul, amely a 2020 februári bemutatót követően ismét visszatér a szegedi deszkákra.

 

A Szegedi Kortárs Balett a 2023-as Petőfi-emlékév alkalmából tűzi műsorra a Lánglelkű című táncjátékot, Juronics Tamás koreográfiáját, amelyhez a költő szabadon választott versei szolgáltatták az alapot, a darab zenéjét, fiatal, de már nemzetközi sikereket elért komponisták írták.

 

Tavasztól látható Verdi utolsó műve, a Falstaff, a vígoperát Göttinger Pál rendezi. Vidovszky György állítja színpadra Ken Kesey 1962-ben megjelent klasszikus regénye, a Száll a kakukk fészkére színpadi változatát.

 

 

A prózai társulat évadot záró premierje Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készült színmű lesz, amelyet a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog után Szikszai Rémusz rendez.

 

Az utolsó bemutató Szegedi Kortárs Balett Lear király történetét feldolgozó táncjátéka lesz április végén, a darab koreográfiáját Juronics Tamás készíti.

 

Visszatérnek a régi bérletek

 

Május 9-től június 10-ig kedvezményes áron válthatók, illetve újíthatók meg a bérletek.

 

A 2021/22-es évadra meghirdetett ideiglenes bérletkonstrukcióban megváltott bérletes helyek ősztől megszűnnek. A 2019/20-as évad bérlői számára akkori helyeiket az új évad előbérletezési időszakának végéig – május 9-től június 10-ig – fenntartja a színház. 

 

A 2022/23-as évadra szóló bérletek június 10-ig kedvezményes, augusztus 15. és október 15. között pedig emelt áron vásárolhatók meg. A nem értékesített, illetve a vételi szándékkal meg nem erősített helyek foglalásai június 10. után automatikusan törlődnek.

 

 

A Szegedi Nemzeti Színház 2022/23-as évadának műsora

 

Nagyszínház

 

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban – vígjáték 

(Rendező: Bezerédi Zoltán)

Carl Maria von Weber: A bűvös vadász – opera 

(Rendező: Szőcs Artúr)

Ránki György: Pomádé Király új ruhája – meseopera 

(Rendező: Toronykőy Attila)

ifj. Johann Strauss: A denevér – operett 

(Rendező: Vida Péter)

Stein-Jerry Bock – Sheldon Harnick: Hegedűs a háztetőn – musical

(Rendező: Barnák László)

Fazekas Mihály – Benkó Bence – Fábián Péter – Zságer-Varga Ákos: Matyi elszabadul – fabula két felvonásban 

(Rendező: Benkó Bence, Fábián Péter)

Giuseppe Verdi: Falstaff – opera 

(Rendező: Göttinger Pál)

Szegedi Kortárs Balett: Lear – táncdráma 

(Koreográfus: Juronics Tamás)

 

KISSZÍNHÁZ

 

Örkény István: Macskajáték – színmű 

(Rendező: Novák Eszter)

Eisemann Mihály – Halász Imre – Békeffi István: Egy csók és más semmi – zenés vígjáték 

(Rendező Juronics Tamás)

Lőrinczy Attila: Élve megégetve – A szegedi boszorkányok – színmű, ősbemutató 

(Rendező: Koltai M. Gábor)

Szegedi Kortárs Balett: Lánglelkű – táncjáték 

(Rendező: Juronics Tamás)

Ken Kesey – Dale Wasserman: Kakukkfészek – színmű 

(Rendező: Vidovszky György)

Móricz Zsigmond: Rokonok – színmű 

(Rendező: Szikszai Rémusz)

 

REÖK-PALOTA

 

Peter Handke: Zdenek Adamec – kortárs színmű, magyarországi bemutató

(Rendező: Szilágyi Bálint)