Úgynevezett hatékonyság: három kapura tartó lövés, három gól – Dél-Korea–Ghána 2–3

Amilyen váratlanul szerzett két gólos előnyt Ghána az első félidőben, olyan váratlanul egyenlített Cho Gue-Sung három perc alatt két fejessel, majd Kudus meccset nyert az afrikaiaknak.
Garai Szakács László

2022. november 28. 16:43

Úgynevezett hatékonyság: három
kapura tartó lövés, három gól – Dél-Korea–Ghána 2–3

Dél-Korea–Ghána 2–3 (0–2)

Labdarúgó világbajnokság, Katar, Al Rayyan, Education City Stadium, 43 ezer 983 néző, katari matematika szerint. H csoport, 2. játéknap. Vezette: Anthony Taylor, asszisztensek: Gary Beswick, Adam Nunn (angolok).

Dél-Korea: Kim Seung-Gyu – Kim Jin-Su, Kim Young-Gwon, Kim Min-Jae (Kwon Kyung-Won. 92.), Kim Moon-Hwan, Jung Woo-Young (Hwang Ui-Jo, 78.), Hwang In-Beom, Son Heung-Min, Jeon Woo-Yeong (Na Sang-Ho – a szünetben), Kwon Chang-Hoon (Lee Kang-In – a szünetben), Cho Gue-Sung. Szövetségi kapitány: Paulo Bento.

Ghána: Zigi – Mensah (Baba, 88.), Salisu, Amartey, Lamptey (Odoi, 78.), Abdul Samed, Partey, J. Ayew (Sulemana, 78.), A. Ayew (Kyereh, 78.), Kudus (Djiku, 83.), Williams. Szövetségi kapitány: Otto Addo.

Gól: Cho Gue-Sung (58., 61.), illetve Salisu (24.), Kudus (34., 68.).

Sárga lap: Amartey (21.), Jung Woo-Young (27.), Lamptey (73.), Kim Young-Gwon (77.).

Kiállítva: Paulo Bento (101. – pályán kívül).

 

A gólgazdag nyitómeccs a H csoportban is meglett, két meccsen tizenegy gól tényleg ritkán van egy játéknapon.

 

Dél-Korea szempontjából mindegy, mi az eredmény, nem esik még ki, Ghánának fontosabb volt a győzelem. Ennek megfelelően kezdtek: az első félidőben tizenegy perc alatt hét szögletet rúgott Dél-Korea, aki kevés szögletre fogadott, dobhatta a kukába a szelvényét már ekkor. Az ázsiaiak körülbelül ennyire voltak fölényben a meccsen, és ez a fölény eddig is tartott. Ghána szép lassan elkezdett focizni, és egyre jobban ráerőltette az akaratát az öt Kim csapatára. A félidő közepén megnyugtató két gólos előnyt szereztek Williamsék.

 

Ezt az előnyt aztán a második félidő elején három perc alatt elszórakozták: Cho Gue-Sung első fejesét még bravúrral védte Zigi, de aztán még két remek bal oldali beadás jött a koreai kilences fejére. Azon lehet gondolkozni, Zigi miért nem érezte úgy egyszer sem, hogy az ötösre érkező beadásokért kilépjen a kapujából, az élet nem őt igazolta, vagy hogy kell ezt magasztosan mondani, írni.

 

 

Szerencséje azonban a ghánai kapusnak, hogy volt egy Kudus a csapatban, aki visszavette az előnyt, amit aztán meg is tartott végig Ghána. A meccs kicsit méltatlanul ért véget, a 101. percben Paulo Bento, dél-koreai szövetségi kapitány kiállíttatta magát, mert egy kicsit hevesebben reklamált amiatt, hogy Taylor bíró nem engedte elvégezni együttesének az utolsó utáni szöveget a hosszabbítás hosszabbításában.

 

Bajban még tényleg nincs Dél-Korea, igaz, Portugália ellen kellene villantania a harmadik játéknapon. És ez a villantás győzelmet kell, hogy jelentsen. Ghánára Uruguay vár, ők még ráérnek matekozni, nekik sok függ az esti Portugália–Uruguay mérkőzéstől is.