Úgy tűnik, tényleg vége: több mint 80-an mondtak fel az Indexnél, köztük a főszerkesztő-helyettesek is

Szerdán rúgta ki Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke Dull Szabolcs főszerkesztőt, ennek hatására áll most fel a közel száz fős szerkesztőség nagy része, és közleményük szerint még többen lesznek.

2020. július 24. 17:02

Úgy tűnik, tényleg vége: több mint 80-an mondtak fel az Indexnél, köztük a főszerkesztő-helyettesek is

„Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak.”

– írja nemrég megjelent szolgálati közleményében az Index szerkesztősége. A közlemény végén hosszú lista olvasható a felmondott munkatársak névsorával, a listát folyamatosan frissítik.

A közlemény és a tömeges felmondások közvetlen előzménye, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke szerdán kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd csütörtökön nem tudott megegyezni a szerkesztőség tagjaival a folytatásról, mivel a szerkesztőség kérése az volt, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében azonnali hatállyal helyezze vissza pozíciójában Dullt, erre viszont Bodolai nemet mondott.

A lap szerkesztősége még szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

Az indexesek szerint Dull Szabolcs menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudnak másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre. Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását.

A tömeges felmondást Munk Veronika főszerkesztő-helyettes jelentette be, amiről a 444-nek videója is van. A videóban Munk a többi között azt is el mondja, hogy az Index felmondott munkatársai próbálnak valamilyen formában együtt maradni a jövőben. A teljes videó itt látható:

A mostanra kialakult helyzet nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdődött (mármint a végjáték, mert valójában egy sokkal hosszabb folyamatról van szó) az Indexnél, amikor a szerdán kirúgott főszerkesztő „veszélyben” állásúra állította a lap helyzetét mutató barométert. Azóta sok minden történt, az üggyel kapcsolatosan írt cikkeink itt találhatók.

A Momentum ma estére tüntetést szervez a sajtószabadságért az Indexnél történtek hatására.

Szerdán mi, a Szeged.hu, a Szeged Televízió és a Szegedi Tükör munkatársai ebben a cikkben jeleztük, hogy kiállunk az Index mellett.

Cikkünket jelenleg folyamatosan frissítjük.

Vélemények

mutasd mind