Úgy tűnik, az Európai Bizottság mégis a magyar támogatás befagyasztását fogja javasolni

Egy német lap úgy tudja, az Európai Bizottság illetékes szervei szerint az Orbán-kormány nem teljesítette megfelelően a korrupcióellenes reformígéreteit, ezért a Bizottság a jövő hét szerdai ülésén javasolni fogja a tagállamoknak, hogy a három kohéziós programból 7,5 milliárd eurót fagyasszanak be.
Vass Imre

2022. november 23. 17:33

Úgy tűnik, az Európai Bizottság mégis a magyar támogatás befagyasztását
fogja javasolni

Frankfurter Allgemeine Zeitung információra hivatkozva a 444.hu azt írta, a testület döntéséről Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke kedden tájékoztatta az Európai Parlament frakcióvezetőit.

 

Az értesülések szerint Varga Judit igazságügyi miniszter levélben tájékoztatta a Bizottságot a kormány lépéseiről, azonban ez nem győzte meg az illetékeseket. Szerintük a magyar kormány néhány kötelezettséget ugyan teljesített, azonban nem mindet és ráadásul csak olyanokat, amelyek nem voltak a fontosak.

 

Amennyiben az Európai Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, akkor három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól. Ez a döntés 7,5 milliárd euró, körülbelül 3000 milliárd forint zárolását jelentené. Ez a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források harmadát teszi ki.