Úgy tűnik, a Szeged-Csanádi Egyházmegyének nem kínos a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo, nem mondják le a szegedi koncertjét

A szervezők szerint a sztártenor egy csodálatos ember, akit szeretettel várnak Magyarországra. Közben a világban egyre többen mondják le a közös munkát vele, munkahelye vizsgálatot folytat. Szegeden a püspöki stadionban fog énekelni.

2019. augusztus 15. 16:46

Úgy tűnik, a Szeged-Csanádi Egyházmegyének nem kínos a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo, nem mondják le a szegedi koncertjét

A napokban robbant a hír, hogy számos művész és híresség után a világ egyik leghíresebb énekesét, Plácido Domingót is szexuális visszaélésekkel vádolták meg. Az AP hírügynökség arról számolt be, hogy az énekesről több kolléganője azt állította, hogy szexuálisan zaklatta, ehhez pedig tekintélyével, hatalmával is visszaélt. A megszólaló nők közül többen azt nyilatkozták, hogy a karrierjük derékba tört, miután nemet mondtak Domingónak, beígért szerepektől estek el egyik pillanatról a másikra.

Az egyik nő például azt állította, hogy munkaebédek során Domingo végig a kezét fogta, a térdét markolászta az asztal alatt, folyamatosan hozzá ért, csókolgatta. Mások is hasonló kierőszakolt testi érintkezésekről, csókokról, szoknyájuk alá nyúlásról és hasonlókról számoltak be. Az Index azt írja, harmincnál is többen erősítették meg, hogy látták, amint a sztártenor szexuálisan helytelenül közeledik fiatalabb nőkhöz.

Az ügy hatására néhány nap alatt több tekintélyes operaház és zenekar is visszamondta a közös munkát a világhírű tenorral. A Los Angeles-i Operaház, aminek az énekes az igazgatója, jelenleg vizsgálatot folytat az ügyben.

Domingo a vádakra úgy reagált, hogy van közöttük legalább harminc évvel ezelőtti eset is, de mindegyikről azt gondolja, hogy pontatlan, hiányos, konkrétumoktól mentes és zavaros.

„Ettől még fájdalmas azzal szembesülni, hogy a viselkedésemmel bárkit is kényelmetlen helyzetbe hoztam, vagy felzaklattam, mindegy, mikor történtek az események, és függetlenül a szándékaimtól. Én őszintén azt hittem, hogy a közeledésemet szívesen fogadják, és ami történik, az mindkét fél részéről jóváhagyást kapott”

– reagált az énekes.

Hamarosan Szegeden fog énekelni az új stadionban

Az ügy különleges szegedi aktualitása, hogy a megvádolt énekes augusztus 28-án a városban lép fel a Szeged-Csanádi Egyházmegye méregdrága sportkomplexumának avatóján. A Szent Gellért Fórumnak nevezett stadion és sportcentrum átadóünnepségén Domingo a saját fiával is együtt fog énekelni, és a jelen állás szerint nincs szükség a feltételes mód használatára, ugyanis a koncert szervezőjének közleménye szerint a nemzetközi példákkal ellentétben a szegedi koncert nem fog elmaradni, Plácido Domingót szeretettel várják Magyarországra.

Mármint szó szerint, ugyanis egy tegnap kiadott közleményben pontosan ezt írták a szervezők:

„Plácido Domingo, szertettel várunk Magyarországra!”

Emellett pedig például még azt is, hogy Domingo a

„színházi portástól az államelnökökig mindenkit egyforma tisztelettel illet. Azon kevés művészek egyike, akik a személyüket körülvevő sztárolás mellett is megőrizték az emberségüket. Minden megnyilvánulásából végtelen szeretet árad.”

A közleményről az Index megjegyzi, hogy azt a koncert szervezője úgy küldte el az MTI-nek, „hogy abban egyáltalán nem indokolta meg a szöveg kiadását, és egyáltalán nem tett említést a vádakról sem”, ellenben viszont hosszasan méltatja a sztárénekest, ami így, „kontextus nélkül” meglehetősen furcsa hatást kelt, „ha az ember nagyon akarja, akár úgy is érthetné, a szervezők ezzel akarják cáfolni a sztár ellen felhozott vádakat - de ilyen szándékról persze biztos nincs szó” – írja a lap.

Fontos részlet az ügyben ugyanakkor, hogy a közleményt a Plácido Domingo Classics Fesztivál nevű cég adta ki, vélhetően őket bízta meg a sztár Szegedre hozatalával a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

A szeged.hu kereste az ügyben az egyházmegyét, hogy nekik mi a véleményük a sztárt ért szexuális zaklatási vádakról, tervezik-e lemondani a fellépését, mostanáig azonban nem kaptunk tőlük választ.

Korábban azt is írtuk, hogy a világhírű tenor, aki imádja a focit, az előző években többször is kifejezete szimpátiáját a magyar kormány és Orbán Viktor tevékenységével kapcsolatosan, így vélhetően ideológiailag kedvelt előadónak számít az Orbánnal közismerten baráti viszonyt ápoló szegedi püspök, Kiss-Rigó László köreiben is.

A koncert szervezőinek közleményét az alábbiakban változtatás nélkül olvashatja:

„Hatvan éve a színpadon, napjainkig 151 szerep, több száz kép-és hangfelvétel, világszerte rekord számú CD és DVD eladás, megszámlálhatatlan elismerés. Ahogy írták, kétségkívül a rekordok, a szuperlatívuszok művésze.

Ő a felejthetetlen Don José a Francesco Rosi rendezésében bemutatott Carmen-filmben.  Az eredeti helyszíneken játszódó Tosca előadáson a televíziós élőközvetítésnek köszönhetően sok millióan láthatták Cavaradsossi szerepében. 1990-ben Luciano Pavarotti, José Careras és ő egy korszakalkotó hármast hoztak létre. Ő napjaink operajátszásának a motorja.

Caruso óta az első tenor, aki huszonegyszer lépett fel a Metropolitan évadnyitó előadásán, százegyszer hívták a függöny elé, nyolcvanperces tapsorkán köszöntötte az Otello bécsi bemutatóján 1991-ben.

A szívéhez  legközelebb áll a Végtelen szeretet című albuma, amelyen Wojtyla pápa versein keresztül a megbékélés, a tolerancia üzenetét tolmácsolja.

Őszinte szeretettel, és önzetlenül segít az élet bármely területén, és soha nem tévesztette szem elől a bajbajutottakat. Az 1985-ös mexikói földrengés után az elsők között ajánlotta fel a segítségét, és aktív közreműködő volt a mentési munkálatokban.

A színházi portástól az államelnökökig mindenkit egyforma tisztelettel illet. Azon kevés művészek egyike, akik a személyüket körülvevő sztárolás mellett is megőrizték az emberségüket. Minden megnyilvánulásából végtelen szeretet árad.  Elegancia, közvetlenség és nyitottság jellemzi.

Minden földrészen ismerik és tisztelik. Érzelemben gazdag, különleges hangjával több évtizede sok-sok millió embernek szerez örömteli pillanatokat.

<>  A határokon átívelő művészi munkája, és humanitárius tevékenységei előtt tisztelegve 2017-ben fesztivált alapítottak New York-ban. Közel húsz éve dolgozunk együtt, amire különösen büszkék vagyunk.

Plácido Domingo, szertettel várunk Magyarországra!”

kmn

(Fotó forrása: today.com)