Úgy néz ki, nem szavaznak ma az uniós pénzügyminiszterek a magyar pénzek sorsáról

Hétfőn estére megváltoztatták a tagállami pénzügyminiszterek keddi ülésének tervezett napirendjét, amiben már csak véleménycsere szerepel a magyar EU-s pénzekről szóló ügyekben.
Kékes Viktória

2022. december 06. 08:06

Úgy néz ki, nem szavaznak ma az uniós pénzügyminiszterek a magyar pénzek sorsáról

Hétfőn késő délután megváltoztatták a tagállami pénzügyminiszterek keddi ülésének tervezett napirendjét, a korábban tervezett szavazás helyett már csak „véleménycsere” szerepel a magyar uniós pénzeket érintő ügyekben.

 

A két magyar dosszié – az uniós költségvetésből felfüggesztett 3000 milliárd forintnyi pénz, illetve a helyreállítási alapból járó 2300 milliárd forintnyi támogatás – mellett a napirenden szerepel az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós segély és a globális társasági minimumadó sorsa is. 

 

Ezeket konszenzussal kell elfogadniuk a pénzügyminisztereknek, de a döntést Magyarország blokkolja. Az Orbán-kormány cáfolja ugyan, hogy a pénz folyósításához köti az egyetértését, Brüsszelben azonban egy csomagban kezelik a négy ügyet.

 

Márpedig a Politico információi szerint néhány tagállam, például Belgium, Spanyolország, Ausztria, és Írország azt is leszögezték: addig nem hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az Ukrajnának szánt támogatás és a globális minimumadó ügyében nem adja fel vétószándékát a magyar kormány. A Politico mellett a Népszava és a Portfolio is arról ír, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa ma várhatóan nem szavaz a dossziékról, inkább csak megpróbálják közelíteni az álláspontokat a végső döntést elhalasztva. (Sok idejük mondjuk nincs, december 19 a határidő.) A fentiek alapján két valószínű forgatókönyv rajzolódik ki:

  1. Egy újabb, rendkívüli Ecofin-ülés összehívása december 12-re, ahol megszülethet a végső döntés.
  2. A magyar kormány is kezdeményezheti a két magyar ügy informális megtárgyalását a december 15-i-16-i EU-csúcson, így tehát csak az azt követő napokban döntenének az uniós pénzügyminiszterek.

 

Közben Budapesten a magyar kormány újabb lépést tesz az uniós pénzek megszerzése érdekében: az Országgyűlés egy újabb kétharmados jogszabályt fogad ma el, amiben az állami vezetők és családtagjaik vagyonnyilatkozat benyújtási szabályait írja felül a parlament többek között a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, a jegybankelnöknek.

Címlapon

mutasd mind