Úgy megy Trócsányi László Szegedről, hogy marad – rektori kinevezése ellenére megtarthatja az SZTE-n kuratóriumi tagságát

Majdnem biztosra vehető, hogy nem Trócsányi László lesz a következő köztársasági elnök. Mindennek sok köze lehet Szegedhez. Trócsányi ugyanis a szegedi egyetemet fenntartó és működtető alapítványi kuratórium tagja, amelyről köztársasági elnökként le kellett volna mondania.
Bod Péter

2021. december 15. 11:32

Úgy megy Trócsányi László Szegedről, hogy marad – rektori
kinevezése ellenére megtarthatja az SZTE-n kuratóriumi tagságát

Noha a legesélyesebb jelöltek között emlegették a Szegedi Tudományegyetem professzorát, valamint az alapítványi egyetem jelenlegi kurátorát, Trócsányi László a dolgok mai állása szerint a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lesz, és nem Áder János utóda – adta hírül a Narancs.hu.

 

A fordulat azért váratlan némileg, mert Trócsányi Lászlót a legesélyesebb köztársasági elnök-jelöltek között emlegették Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus, valamint az egykori MOL-vezér Csák János üzletember, korábbi londoni magyar nagykövet mellett. 

 

Ahogy a Narancs.hu cikke fogalmaz: úgy tűnik, kiszállt a leendő köztársasági elnökségért folyó castingból az a Trócsányi László, aki 2021-ben lett tagja a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának. A hírek szerint a szegedi professzor 2022. február elsejétől veszi át rektorként a Károli Egyetem irányítását.

 

Trócsányi Lászlót, aki jelenleg a Fidesz-KDNP Európai Parlamenti képviselője, Brüsszelben értük utol telefonon. Érdeklődésünkre annyit mondott: nem tud mit hozzátenni ahhoz, amit a Narancs.hu-nak elmondott. Nyilatkozata szerint képviselőségéről akkor sem mondana le, ha rektorrá választanák.

 

A Narancs.hu cikk a református egyetemmel összefüggésben leírta, annak jelenleg nincs rektora, az irányítást Czine Ágnes rektorhelyettes látja el, ami alátámaszthatja, hogy valóban első számú vezetőt keres a felsőoktatási intézmény.

 

Az idézett cikk kitért arra is, hogy szokatlan, de nem összeférhetetlen helyzet állna elő azzal, ha Trócsányi László lenne a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, hiszen jelenleg a szegedi egyetem kurátora, így egyszerre két felsőoktatási intézményben töltene be vezető tisztséget. 

 

Minderről szerettünk volna megkérdezni Szabó Gábor prorektort, a szegedi alapítványi egyetem kuratóriumának elnökét, akit egyelőre nem értünk utol, de amint sikerül vele beszélni, közreadjuk az általa elmondottakat.

 

Trócsányi László kisebb megszakításokkal 1989 óta tanít a szegedi egyetem Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJTK). Ahogyan életrajzában olvasható: 1992-ben szerzett docensi, 2000-ben egyetemi tanári fokozatot, közben a kar dékánhelyettese is volt, valamint tanszékvezető, majd 2004-től az ÁJTK-n működő Európa-tanulmányok Központja igazgatója lett.

 

Időközben diplomácia megbízásokat vállalt, így lett 2000-ben hazánk brüsszeli nagykövete, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagja, majd 2010-tól Magyarország párizsi nagykövete. E mandátumának lejárta után 2014 és 2019 között a harmadik Orbán-kormány igazságügyi minisztereként tevékenykedett.

 

Őt jelölte a kormány az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba biztosi posztra, de végül nem ő lett a befutó, hanem a szintén szegedi kötődésű Várhelyi Olivér. 

 

Könnyen elképzelhető, hogy Orbán Viktor eleve nem Trócsányi Lászlóban gondolkodott leendő köztársasági elnökként, akit idén tavasszal választottak be az SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumába. Az első közjogi méltóság tisztsége ugyanis összeférhetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel és megbízatással.

 

Igaz ugyanakkor, hogy a legújabb kori magyar kormányzattörténetében, éppen a harmadik Orbán-kormány esetében megtörtént, hogy Szijjártó Péter előtt ideiglenes jelleggel négy hónapra a későbbi uniós biztos, Navracsics Tibor volt a külgazdasági és külügyminiszter. 

 

Ez az eset nem párhuzamos Trócsányi László esetével, de mutatja, hogy az kormányzati emberek gyors váltogatása egyáltalán nem idegen a miniszterelnök felfogásától és hatalomgyakorlásától.

Címlapon

mutasd mind