Úgy érzik a nyugdíjasok, az infláció elviszi a nyugdíjemelést

A januári 5 százalékos nyugdíjemelés után júliustól újabb 3,9 százalékos emelést jelentett be a kormány. Az idősek azonban sokkal nagyobb áremelkedést tapasztalnak a boltokban vásárlás közben, ezért úgy érzik ez az emelés igazán semmire sem elég.
Vass Imre

2022. április 28. 18:23

Úgy érzik a nyugdíjasok, az infláció elviszi a nyugdíjemelést

Bár a hivatalos infláció jelenleg 8,9 százalék, ezt a nyugdíjasok magasabbnak érzik. Volt, aki arra panaszkodott, hogy hetente 2-3 ezer forinttal emelkednek az árak és ugyan azért az áruért pár hónapja még 13 ezer forintot fizettek, most 20 ezerbe kerül. 

 

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, a korábban bejelentett 5 százalékos nyugdíjemelés, a tervezetnél sokkal magasabb, 8,9 százalékos infláció miatt nem elegendő, ezért a kormány további 3,9 százalékos emelés mellett döntött. Ezt januárig visszamenőleg is megkapják a nyugdíjasok. 

 

 

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint a nyugdíjasoknak minden pénz jól jön, azonban ő is azt hangsúlyozta, a legtöbb idős ember úgy érzi, kevés ez a pénz.

 

A szakmai szervezet szerint mindenképpen vissza kellene térni a vegyes indexálású nyugdíjszámítási módszerhez, amely nem csak az inflációt, hanem az általános béremelkedést is figyelembe veszi. Ha a kormány maradt volna a svájci indexálásnál, akkor ma 30-40 ezer forinttal többet kapnának az idősek havonta.

 

Címlapon

mutasd mind