Tűzszüneti megállapodást kötött Erdogan és az amerikai alelnök

A törökök néhány napra felfüggesztik a kurdok elleni offenzívát.

2019. október 18. 03:05

Tűzszüneti megállapodást kötött Erdogan és az amerikai alelnök

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában jelentette be, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egy észak-szíriai tűzszüneti megállapodást fogadtak el. Ennek értelmében Törökország 120 órára az összes hadműveletet felfüggeszti, hogy lehetővé tegye az észak-szíriai kurd csapatok rendezett visszavonását a szíriai–török-határról, amiben az Egyesült Államok segítséget nyújt a kurdoknak.

Az Index azt írja, a hír csak elsőre tűnhet úgy, hogy rendeződik a kurdok helyzete, valójában arról van szó, hogy Erdogan felajánlotta a kurdoknak, hogy maguktól elmenjenek a saját területeikről a további összecsapások elkerülése érdekében.

A megállapodás szerint cserébe az Egyesült Államok nem vezet be további szankciókat Törökország ellen, de a korábban bejelentett gazdasági büntető intézkedéseket Donald Trump csak akkor hajlandó megszüntetni, ha a tűzszünet nem csak ideiglenes lesz.

„Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart”

– idéz egy névtelenséget kérő török tisztviselőt az Index a Reuters nyomán.

Bár a tűzszünettel az amerikaiak és a kurdok is csak időt nyertek, az amerikai diplomácia hatalmas sikerként tálalja és ünnepli a megállapodást. Trump a Twitteren azt írta,

„nagyszerű hírek érkeztek Törökországból. (...) Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!”

Erdogan egyébként nem sokkal korábban még azt jelezte, hogy nem hajlandó fogadni az amerikai küldöttséget, aminek Mike Penc alelnökön mellett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Robert O'Brien, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, és James Jeffrey, az amerikai kormány Szíriáért felelős különmegbízottja volt a tagja. Erdogan végül mégis fogadta a delegációt, és meg is egyezett velük a tűzszünetről.

Előzmények röviden

A török katonai offenzíva október 9-én indult meg Észak-Szíriában a kurdok ellen, miután Donald Trump kivonta az amerikai csapatokat a térségből. Törökország a szíriai kurd fegyvereseket nemzetbiztonsági fenyegetésként és terroristákként kezeli, mert állítása szerint a törökországi kurd szakadárok szövetségesei. Bár Trump a támadások megkezdése előtti napokban a török gazdaság eltörlésével fenyegette meg Erdogant, ha háborút indít a kurdok ellen, ez a török elnököt nem tartotta vissza az offenzívától. 

Mint ahogy az a meglehetősen furcsa, szokatlan hangvételű levél sem, amiben Trump alig egy nappal az offenzíva megkezdése előtt próbálta meg lebeszélni a török elnököt a szíriai kurdok elleni támadásról. A csak most nyilvánosságra került, a diplomáciai normákhoz képest tényleg elképesztő stílusban írt Trump-levelet Erdogan, az udvarias hangnemet hiányolva, sajtóértesülések szerint egész egyszerűen a kukába dobta, majd megkezdte a támadásokat.

A török hadsereg és a vele szövetséges szíriai turkomán és arab milíciák területeket próbáltak elfoglalni a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőktől. Az elmúlt napokban becslések szerint az offenzíva hatására több százezer ember hagyta el otthonát a térségben, és a kurdok a túlélésük érdekében felfüggesztették az Iszlám Állam maradványai elleni harcot. 

A törökök célja az offenzívával a szakértők szerint az, hogy a területükön lévő 2-2,5 millió szír menekültet az Észak-Szíriába telepítsék át.

Közben Törökország durván elnyomja az offenzíva kritikusait, egy törökországi kurd politikusnőt például a török katonák kirángattak az autójából és agyonlőttek, sok embert börtönbe zártak, amiért kiálltak az offenziva ellen és a kurdok mellett, de polgármestereket is letartóztattak.

Fontos mindezekkel kapcsolatosan megjegyezni, hogy miközben a kurdok elleni agresszió miatt Erdogan egyre jobban elszigetelődik, Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, ami lényegében kiállt Erdogan mellett: Magyarország először megvétózta, hogy az EU kiadjon egy Törökországot elítélő nyilatkozatot, majd a napokban Szijjártó Péter külügyminiszter már arról beszélt, Magyarország nemzeti érdeke a kurdok elleni török offenzíva.

Erdogan török elnök november 7-én érkezik budapesti látogatására Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

(Fotó: Getty Images Hungary)

Vélemények

mutasd mind