Tűzfalfestmény a Hajnóczy utcában Róth Manó tiszteletére

A zsinagóga ablakait megfestő iparművészre, üvegfestőre emlékeznek a hatalmas alkotással: Marton Ákos és Vinkó Leó újra nagyot alkot.

2021. április 29. 12:01

A Duna régió nyolc országának kilenc városának jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékeit tárja fel egy Európai Uniós projekt, és ennek része Szeged is. A cél: ezeknek az értékeknek az újra felfedezése. Ez a projekt adta az apropót arra, hogy a régi zsinagóga mellett a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy megközelítőleg 150-200 négyzetméteres festményt készítenek a város egy kevéssé ismert, mégis jelentős művészének Róth Manónak az emlékére. Ő volt az, aki megfestette a zsinagóga ablakait.

– A tűzfalfestmény ezeknek az ablakdíszítéseknek a motívumaiból áll össze – mondta a helyszínen Korponai Éva, az uniós Rediscover projekt projektpartnerének, a Szeged és Térsége Turisztikai NKft-nek a projektmenedzsere. A tűzfalat Marton Ákos és Vinkó Leó festi, akik április 6-án láttak munkához, és eredetileg úgy tervezték, hogy négy hét alatt végeznek. A dolgok mai állása szerint elképzelhető, hogy elég lesz három hét is.

Korponai Éva: – Fontos, hogy megőrizzük a zsidó szellemi örökséget.
Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– Nagyon függ az elkészítés ideje a témától, attól, hogy mennyire tömött, mennyire telített az – válaszolta Marton Ákos. A szeszélyes április időjárás ebbe még beleszólhat, de a kivitelezők, a Gordiusz Center munkatársai bizakodóak, hogy valóban minél hamarabb végezhetnek.

Megtudtuk azt is, a Rediscover program célja többirányú:

  • ezzel az attrakcióval is növelni szeretnék a város idegenforgalmi vonzerejét,
  • másfelől mind az itt élőkben, mind az idelátogatókban szeretnék tudatosítani, hogy Szeged nagyon komoly zsidó hagyományokkal rendelkezik.

Ismeretes, hogy a magyarországi holokauszt következtében vidékről szinte teljes mértékben eltűnt a zsidóság, amely az elmúlt évszázadokban, de különösen a XIX. és a XX. század első felében meghatározó szerepet játszott a város életében. A helyi zsinagóga kivételével még a helyiek számára sem kellően ismertek a szegedi zsidó kulturális emlékek, az EU társfinanszírozásával futó Rediscover programmal éppen azt a célt tűzték ki, hogy ez változzon. Korponai Éva szerint fontos, hogy megőrizzük a város szellemi örökségét, és ezek sorába tartozik a zsidó szellemi örökség is.

A Rediscover projekt a Duna Transznacionális Program része,a megvalósító konzorcium vezetője a szegedi önkormányzat. Mellette közreműködik Regensburg (Németország), Muraszombat (Szlovénia), Eszék (Horvátország), Szabadka (Szerbia), Temesvár, Galac (Románia), Orbászvár (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina), Kotor (Montenegró).

B. P.