Tuti, hogy ön sem tudta, hogy ennyire cuki állat a binturong! Ráadásul popcornillata van!

A Szegedi Vadasparkban idén tavasszal már a tizenegyedik kis binturong született meg. Pedig nem egy gyakori állat errefelé. Van róla egy adag képünk, nézze!

2020. június 22. 09:59

Nemrég írtunk róla, hogy a gyakorlott binturong-szülők, Shien és Tao újabb kölyökkel örvendeztették meg a Szegedi Vadaspark dolgozóit, a legkisebb binturongnak pedig egy ideje a látogatók is örülhetnek, hiszen az állat már a kifutójával ismerkedik, vagyis látható a május 4-e óta újra nyitva tartó állatkertben.

Nem is kellett ennél sokkal több Szabó Luca kolléganőnknek: ha már megnézte Irungut, a zsiráfot, készített egy adag képet a kis binturong-kölyökről is.

Képeinket a binturong-kölyökről a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva nézheti meg (fotók: Szabó Luca) 

De amúgy, mi az a binturong?!

Ne legyen zavarban, ha a fenti sorok olvasása közben önnek is végig ez járt a fejében! A furcsa nevű binturong nem egy közismert, pláne nem gyakori állat felénk: az európai fajmentő tenyészprogramban tartott délkelet-ázsiai emlősnek nagyjából 160 egyede él Európa állatkertjeiben,

Magyarországon kifejezetten ritka, annyira, hogy Szegeden kívül csak egy másik állatkertben tartják.

Egy ideig azt sem nagyon tudtuk eldönteni, hogyan nevezzük: régebben a külleme miatt nyestmedvének vagy medvenyestnek is nevezték, sőt, a medvemacska elnevezéssel is próbálkoztak, a fogazata alapján a mosómedvefélékhez sorolták, ma viszont már a cibetmacskafélék családjába tartozónak tekintik. A különböző névverziók közül egyik sem terjedt el komolyabban, ami nem is baj, mert a binturong nem nyest, nem medve, és nem is macska. 

A binturong az binturong, bármilyen fura név is ez, és egész biztosan a legérdekesebb tulajdonsága ennek az állatnak, hogy az illata a popcornra emlékeztet. Emellett, ami miatt még különleges, az az emlősök körében is ritka képessége, hogy a farkával kapaszkodni is tud.

Amúgy, azt írja a binturongokról a Szegedi Vadaspark olala, hogy a fákon töltik idejük legnagyobb részét, bár náluk előszeretettel fekszenek a dobozaikban is – ebben azért egy kicsit mégiscsak emlékeztetnek a macskákra. A fákon való biztonságos közlekedésüket nagy mértékben segíti a kapaszkodó farkuk. 

Ugyan a ragadozók közé sorolják őket, és szívesen esznek is kisebb állatokat, a táplálékuk nagyrészt azért gyümölcsből áll.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján a helyzetük sérülékeny, Ázsiában sok helyen az emberek megeszik, vagy befogják őket házi kedvencnek is.

Bár Szegeden a most született binturong-kölyök már a tizenegyedik, itt sincsenek ilyen sokan: a kis állatok idővel szerb, lengyel, olasz, francia és holland állatkertekbe költöztek. A tavaly született kölykök a járványhelyzet miatt még nem költöztek el, de a két fiatal nőstény hamarosan a krakkói állatkertben folytatja tovább pályafutását, a legfiatalabb binturong viszont egy darabig még biztosan Szegeden marad, úgyhogy aki Szabó Luca fotóin kívül is látni szeretné, az mostanában a vadasparkban az Ázsia-ház melletti kifutójában keresse.

A Szegedi Vadaspark binturongjait egyébként örökbe is lehet fogadni, ahogy az állatkert összes többi állatát. Erről, néhány különlegesebb példa kíséretében, itt írtunk bővebben.

kmn

Tovább olvasom