Elfoglalták a szegedi Belvárosi hidat a kata-törvény és a rezsiszabályok szigorítása ellen tiltakozók, akik a Fidesz-irodánál is tüntettek (frissítve)

Szegeden 18 órakor kezdődött tüntetés az Orbán-kormány megszorító intézkedései ellen. Rengeteg az elégedetlen ember, legalább ötszázan lehettek a Rákóczi téren. A beszédek után az egyre növekvő tömeg átvonult a Victor Hugo utcai Fidesz-irodához, ott zúgott az „Orbán takarodj!”. A demonstrálók ezt követően elfoglalták és lezárták a Belvárosi hidat. A hídfoglalás nagyjából éjjel 11 óráig tartott, a tüntetők összeszedték a szemetet, mielőtt elvonultak.
Szeged.hu

2022. július 18. 23:12

Elfoglalták a szegedi Belvárosi hidat a kata-törvény és a rezsiszabályok szigorítása ellen tiltakozók, akik a Fidesz-irodánál is tüntettek (frissítve)

„Isten, haza, lopás”, „Nem tudunk annyit adózni, amennyit ti loptok”, „Elkxrtátok.” 

 

– a többi között ezekkel a transzparensekkel vonultak a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal épülete elé a szegedi tüntetők.


Volt Himnusz és a B.sz.d.j.l m.g KDNP című slágert is lejátszották a szervezők. Helyszíni tudósítónk több szegedi önkormányzati képviselőt és az ellenzék tavaszi miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert is látta a szegedi tüntetők között.

 

„Ez az ország a mienk, a jövő a mienk, a jövő pontosan olyan lesz, amit mi fogunk csinálni belőle” 

 

– mondta Tóth-Benedek Csanád, a Kutyapárt szegedi embere. A tüntetőknek kartonlapokat és vízzel eltávolítható festéket is adnak, bárki készíthet transzparenst és üzenhet az aszfalton az ispánoknak és főispánoknak.

 

A tüntetésen nincsenek szónokok, bárki elmondhatja a véleményét. Egy tanár például azt mondta, örül, hogy fiatalokat lát a demonstráción. Arról beszélt, hogy harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatáskor – ami szerinte inkább csak próbálkozás volt –, is azzal hitegették őket, hogy elérjük Ausztria életszínvonalát. Orbánék is ezzel hitegették az embereket, de ebből semmi nem lett. Az ő nyugdíja 37 év után – doktori végzettséggel – 168 ezer forint körüli, két gyereke az ország elhagyásán gondolkodik.

 

„Nagyon átvert bennünket Orbán Viktor” 

 

– jelentette ki a tanárnő. Azzal folytatta, hiába bíztak a jobb életben, szerinte sokkal rosszabbul élnek, mint négy, tíz vagy tizenkét éve. Szerinte Orbán Viktor félig majd kihátrál a megszorításokból, hogy elmondhassa, meghallgatta az embereket, így várhatóan megint „összecsókolgatják” majd.

 

„Az emberek fogjanak össze, és merjék bátran vállalni a véleményüket, ne lehessen senkit azzal megfélemlíteni, hogy elviszi a rendőrség. […] Itt az idő, hogy a nép vegye kezébe a dolgokat. Erről álmodott Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila! Ne hagyjuk magunkat újra eltiporni egy feudálkapitalista rendszerrel!

 

– zárta beszédét a tanárnő. Tudósítónk szerint egy fiatal lány megpróbálta megzavarni a tüntetést. Azt kérdezte az egyik szónoktól, hogy mire költene 3 millió forintot. „Rezsire, ami be sem fog jönni? Mert nézitek a szekta tévét! A szekta tévét lehet nézni, csak nem sokáig!” – mondta a lány, majd hahotázott egyet. „Menjél haza!” – kiabálta neki a tömeg neki, elvileg megfogadta.

A fiatal lány szerint soha nem fognak győzni a tüntetők

A fiatal lányt a Szeged Televízió meg tudta kérdezni, miért zavarta meg a tüntetést. Azt mondta, szeretett volna élni a jogával, hogy kinyilvánítja a véleményét. Azt mondta, szerinte őt nem vágták át, mint Fidesz-szavazót, és szerinte a katások nagy részének ellehetetlenítése és a rezsiszigorítás a háború miatt elfogadható, mivel ha egyszer vége lesz a NATO-nak, Oroszország megtámadhatja Magyarországot, mint 1956-ban.

 

A Szeged Televízió élőben jelentkezett a Rákóczi térről:

 

A tüntetők közül egy futár felolvasta a futárok 12 pontját, a többi között követelték 

  • Parragh László eltávolítását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éléről;
  • számoljanak el, mennyibe kerül a fideszes médiabirodalom fenntartása az adófizetőknek;
  • a kormány mutassa be, hogyan kívánja megvédeni a családokat és a nyugdíjasokat a következő négy évben;
  • emeljék a pedagógusok bérét;
  • Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

 

Egy kislány nagyon megható üzenetet küldött az ispánoknak és a főispánoknak, akik szerint a katások adóvisszaéléseket követtek el:

Anya vállalkozó, nem csal.

„Anya válakozó és nem csal” – hiába hibás a szöveg, az üzenet igaz és hibátlan

 

Friss! Csak stílszerűen: Novák Katalin aláírta a kata-törvényt

 

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a tömeg este 7 óra után elindult a szegedi Fidesz-irodához a Victor Hugo utcába. A tömeg a Kossuth Lajos sugárúton indult el, majd az Anna-kúti csomóponton megállt kicsit demonstrálni. Eközben zúgott az:

„Orbán takarodj! Mocskos Fidesz!”

Az Anna-kúton kicsit megálltak a tüntetők

A Széchenyi téren a tömeg a taxisoktól azt kérdezte, velük vannak-e. A válasz „igen” volt. Az autósok türelmesek voltak a tüntetőkkel, szimpátiadudálásba kezdtek.

 

A tüntetők fél 8 előtt nem sokkal értek a szegedi Fidesz-irodához, ott zúgott az „Orbán takarodj!”, a „Mocskos Fidesz!” és a „Konzultálni jöttünk!”.

Tüntetők a Fidesz-irodával szemben felsorakozva

A Fidesz-irodánál megjelentek a rendőrök. A tüntetők azon vitatkoztak, hogy elfoglalják-e a Belvárosi hidat. A tömeg „megkonzultálta”, és úgy döntött, hogy a járdán vonulva a hídra megy. Zúgott az „Aki dudál velünk van!”, a járókelőknek azt kiabálták:

„Gyertek velünk!”. 

A tüntetők felvonultak a Belvárosi hídra, és elfoglalták azt. Először bicikliket tettek le az útra, nem sokkal később megjelentek a motoros futárok is, majd a Budapesten már megszokott módon a futárok az ételszállító dobozokból raktak jelképes barikádot.

 

A felvonulók a Kossuth-nótát éneklik, ez a Fidesz kedvenc választási győzelmi éneke egyébként.

 

A tömegből gyakran felzúg az „Orbán takarodj!” és a „Mocskos Fidesz!”.

 

A Szeged.hu élőben követte az eseményeket a Fidesz-irodánál és a Belvárosi hídon:

Tudósítónk arról számolt be, hogy hídfoglalók, köztük a futárok is a humoruknál vannak, pizzarendelésen gondolkodtak a Belvárosi híd közepén ülve.

 

Az egyik megafonos szónok arról beszélt, hogy itt, Magyarországon kell élni, és vissza kell venni a hazát a Fidesztől. A hídpályára a többi között azt írták, hogy 

 

„Itt vagyunk, itt leszünk”, „Mindenki egyért, egy mindenkiért!”, „Köszi, Kata!”, „O1G”, „Mert minden inflálódik: O2G”.

Úgy tudjuk, a hídfoglalók éjszaka 11 óráig tervezik az akciót, utána hazamennek.

 

A Szeged Televízió este 8 óra után jelentkezett újabb élő közvetítéssel a Belvárosi hídról:

 

A Szeged Televíziónak Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi elnöke arról beszélt, a vonulás spontán akció volt, a tömeg elindult a Rákóczi térről a Fidesz-irodához, onnan a motoros ételfutárok vezették át őket a Belvárosi hídra. Körmendi Zoltán reméli, hogy lesz folytatása a tüntetéseknek. Azt mondta, addig lesznek a hídon, amíg többen vannak, mint a rendőrök. A Momentum szegedi elnöke szerint eddig nem volt konfliktus a rendőrökkel, konstruktívan álltak a tüntetőhöz, türelmesek voltak velük, segítették a vonulásukat.

 

Tudósítónk jelezte, hogy az Újszegedről Szegedre tartó trolikat átengedi a tömeg, és azt is lehet tudni, hogy már korábban eldöntötték, ha szükséges, a mentőket és a tűzoltókat is átengedik a hídon. 

 

A Szeged Televízió riportere elmondta, a hídfoglalást nem jelentették be, de a rendőrök nem léptek közbe, csak a forgalomirányításban segítettek.

 

A Szeged Televízió élő bejelentkezése fél 10 előtt:

 

Tudósítónk rendületlenül tudósít az egyre fáradó tüntetésről. Egy frissen érettségiző azt mondta a megafonba, hogy társai jelentős része el akar menni az országból, mert ennek így nincs értelme. Ő viszont maradni akar, nem akarja feladni, tenni akar.

 

Úgy tudjuk, a tüntetők szerda délután 4 órára szeretnének a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szegedi székháza elé valamiféle megmozdulást szervezni a Bocskai utcában.

 

A tüntetés 23 óra körül véget ért, ahogy a szervezők ígérték. Tudósítónk azt írta, a demonstrálók elkezdték összeszedni maguk után a szemetet.

 

Annyit még megtudtunk, hogy a héten tartanának egy forgalomlassító demonstrációt a tiltakozók, erről egyeztettek zárásként, majd meghallgatták a Szózatot.

 

Korábban írtuk:

 

A demonstráció Facebook-eseményéhez a szervezők azt írták: 

 

„az elmúlt héten bejelentett változtatások megmutatták, hogy az országban a tisztességes emberek nem élnek jogbiztonságban, mert a türannosz kénye és kedve szerint változtatja meg napokon belül százezrek életét. A kata beszántása és a rezsi-robbantás számos szakmát és életet ellehetetlenít, a futárokat épp úgy, mint a maszek kertészt, takarítónőt, vagy a másodállásban fordító tanárnőt. Ez különösen azért pofátlan, mert a helyreállítási alapból pont azon a napon kapott az ország 200 milliárdot a kisvállalkozásoknak, azaz a ti megsegítésetekre, amikor bejelentették ezt. A rezsi-robbantás pedig irreális »átlagot« húzott meg, amelyet milliók fognak átlépni és ők tízezres extra számlákat fognak kapni.”

 

Hétfőn Budapesten már a sokadik tüntetést tartották, erről itt olvashatnak