Tüntetésre készülnek a rabszolgatörvény ellen a szakszervezetek, Szegedről is indítanak buszokat a fővárosba

A négyszáz órás túlórakeretet, az alapszabadság csökkentését, és a számos egyéb tervezett munkajogi változást mind visszalépésnek tekintik a szakszervezeti vezetők a jelenlegi szabályozáshoz képest.

2018. december 05. 04:45

Tüntetésre készülnek a rabszolgatörvény ellen a szakszervezetek, Szegedről is indítanak buszokat a fővárosba

A hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást, évi ötven nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat. Így látja helyzetet a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

„Egy úgynevezett rabszolgatörvényt kíván a kormány most bevezetni. Már korábban kezdődött ez a cafeteria-törvénnyel és annak a módosításával, ami 2018. július 18-án került elfogadásra, és ez egy következő csapás a szakszervezetekre, hogy a túlórák a kifizetésének az idejével és a munkaidőnek a felemelésével kapcsolatban szeretnének módosításokat elfogadni” – nyilatkozta a Szeged Televíziónak telefonon Farkas Zsuzsanna, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Csongrád megyei képviseletvezetője.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szintén nem ért egyet a kormány által tervezett törvénymódosításokkal. Véleményük szerint ezek teljes mértékben szembemennek a munkavállalók érdekeivel.

„Magyarországon minden munkavállalót érintő negatív döntések készülődnek. Például ebben a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetben az szerepel, hogy a munkavállalónak az ebédidőben is rendelkezésre kell állni a felettesének. Hát kérdezem, akkor hogy megy el ebédelni? Akkor mi a funkciója ennek a munkaközi szünetnek, ha az ebédidőt így kell kivenni? Szerepel az is, hogy szóban is elrendelhető a rendkívüli munkavégzés. Igen ám, de akkor hogyan ellenőrizhető ez az egész? Ezek a munkavállalót még kiszolgáltatottabbá teszi” – mondta Farkas Andrea, az MKKSZ Csongrád megyei titkára.

A kormány ez alkalommal sem tárgyalt a munkavállalókkal a törvényjavaslat előkészítésekor. A szakszervezetek ezért most közös demonstrációt szerveznek december 8-ára, Budapestre.

„Nagyon fontosnak tartottuk volna, hogy azok az elvek, amelyeket a kormány úgy határozott meg, hogy 'családbarát', valóban érvényesüljenek. Ezzel szemben sajnos nem ezt látjuk. Úgyhogy kénytelenek vagyunk a demonstráció eszközével figyelmeztetni a kormányzatot, hogy ez nem a 21. század munkajoga, egy munkajogi szabályt nem lehet visszalépésre tervezni, a keresetek növelésének az igényéről már nem is beszélve” – nyilatkozta szintén telefonon Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a Szeged TV-nek.

A december 8-ára, szombatra szervezett, Közösen a rabszolgatörvény ellen című demonstrációra Szegedről is indítanak különbuszokat a szakszervezetek.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

Vélemények

mutasd mind