„Erősnek kell lenni, hangosnak kell lenni, tettekre van szükség!” – Tüntettek a szegedi belvárosban az Orbán-kormány politikája ellen (frissítve)

„Erősnek kell lenni, hangosnak kell lenni, tettekre van szükség!” – Tüntettek a szegedi belvárosban az Orbán-kormány politikája ellen
       (frissítve)

Ismét utcára vonultak a szegediek a katás adózás mellett és a rezsicsökkentés csökkentése ellen. A demonstráció a Klauzál téren kezdődött beszédekkel, majd a Belvárosi és a Bertalan hídon át forgalomlassító felvonulást tartanak a tüntetők.

 

A tüntetők hat órakor a Klauzál téren gyülekeztek, az egyik szervező, Borsik Viktor, a Momentum szegedi szervezetének tagja, a Kossuth-szobor előtt állva arra biztatta a jelenlévőket, hogy menjenek közelebb hozzá, tömörüljenek, és mint mondta, reméli, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzájuk és még többen csatlakoznak a már jelenlévő demonstrálókhoz.

 

Nem sokkal később valaki egy Orbán-beszédből játszott be egy nehezen kivehető részletet.

 

A tömegben többen is transzparenssel jelentek meg, volt amin „Európa legnagyobb tolvaja ellen Európai Ügyészséget” felirat volt olvasható, egy másikon az állt, hogy „Művész vagyok, nem adócsaló”. Volt egy olyan is, amire bárki felírhatta a foglalkozását, majd a szöveg úgy folytatódott, hogy „... vagyok, nem adócsaló”, tehát például „edző vagyok, nem adócsaló”.

 

Az első felszólaló előtt a momentumos Borsik Viktor mikrofonba beszélve megköszönte a jelenlévőknek, hogy „a fenyegető időjárás, és a fenyegető Fidesz-rendszer ellenére eljött ma, hogy szolidaritást vállaljon a katásokkal, a rezsikárosultakkal, és az elmúlt 12 év rendszerének károsultjaival”.

 

Először egy futár szólalt fel, aki arról beszélt, hogy azért állt futárnak, mert hat év felsőoktatásban eltöltött idő után közalkalmazottként dolgozott diplomás minimálbérért, ebből azonban nem tudott megélni, így jött a futárkodás, amit először félállásban, majd főállásban végzett. Sokat kellett dolgoznia, robotolnia, de reményt kapott arra, hogy meg tud majd élni belőle. Ezek után a kormány két-három nap alatt lehetetlenítette el a munkáját a katás adózás átalakításával. 

 

„Ha velem megcsinálják, akkor veletek is! Akkor veled is megcsinálják! Előbb-utóbb ebben a rendszerben mindenki érezni fogja a nyomást, mindenki azt fogja látni, hogy a munkája egyik napról a másikra semmit nem ér!”

 

Ezt követően arról beszélt, hogy neki sem gyereke, sem hitele nincsen, de van olyan kollégája, akinek mindkettő van, és jelenleg teljesen kilátástalan helyzetbe került, ami a családi életét is rombolja. Ezt követően újra arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben ez egyik napról a másikra bárkivel megtörténhet. Beszédét egy Martin Niemöller-idézettel zárta.

 

Az első felszólaló után a tömegből valaki azt kérdezte, hogy a Wolt futárcég miért nem vállalja át mostantól a kata átalakítása miatt a futárok plusz költségeit. Erre egy futár igyekezett válaszolni, aki arról beszélt, hogy az ételfutároknál a nyolc órás munkaidő nem életszerű, nem megoldható azzal a munkaszervezés. Ezek után egy kisebb vita alakult ki a kérdező és a tömeg között.

 

A következő felszólaló, Halász Noémi, a Momentum szegedi szervezetének alelnöke, arról beszélt, hogy a kata-törvény károsultjai között van egy rejtett csoport, akiről eddig kevés szó esett. Mint mondta, az elmúlt napokban közülük sokan megkeresték őt, ezért az ő nevében szeretne beszélni. Ez a „rejtett csoport” a kisgyermekes anyák. Szerinte Magyarországon ma nem sokat ér egy nő, nem külön entitások, hanem valakiknek a feleségei, valakiknek a lányai, valakiknek az anyjai. Orbán Viktort idézte, aki szerint a nők előbb-utóbb a konyhában fognak kikötni, mert a gyerek gond, költséggel jár, erőfeszítést igényel, nem lehet egyszerre otthon is lenni a gyerekkel és dolgozni is. Mint mondta, vannak a jelenlévők között nők, anyák, akik nem értenek ebben egyet Orbán Viktorral. Szerinte a kormány, hogy bizonyítsa az igazát, most a kata-törvénnyel a kisgyermekes anyáknak is rengeteget ártott. 

 

„Ma kisgyermekes anyaként egyáltalán nem könnyű elhelyezkedni, megélni, még akkor sem, ha egy támogató partner áll mellettünk. A nőket gyakran már a terhesség során áthelyezik más, egyébként nyilván rosszabbul fizető munkakörbe, szülés után pedig vagy visszakerülnek, vagy nem. Nyilván ideális lenne, ha egy anyuka otthon tudna maradni három évig a gyermeke mellett, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez nem igazán lehetséges. Pont ezért volt a kata egy nagyon jó megoldás ezeknek az anyukáknak. Mi lesz ezekkel a nőkkel, mi lesz ezekkel a családokkal most? Kénytelenek lesznek kevesebb pénzből gazdálkodni, vagy kénytelenek lesznek teljes állásba visszamenni dolgozni. Ilyen egy családbarát kormány? A kormányt nem érdeklik a gyerekek, nem érdeklik a családok! Számukra a gyermek eddig is csak közjószág volt, Tusványos óta pedig tudjuk, hogy már csak őrhely. Ha érdekelné a kormányt a családok helyzete, nem halna meg hetente egy nő családon belüli erőszakban, és nem válna évente húszezer gyermek fizikai, lelki, vagy szexuális bántalmazás áldozatává. Családbarát kormány?! Aha! Az időzítésük is családbarát, ugyanis pont az iskolakezdéssel egy időben fog életbe lépni a kata-törvény, és a rezsicsökkentési módosítás is akkora fog beütni. Pont akkor fognak nehéz helyzetbe kerülni a családok, amikor a legnagyobb szükségük volna a pénzre. Hol van ilyenkor az első női köztársasági elnökünk? Hol van az ex családokért felelős miniszter? Hol van Novák Katalin? Hogyan védi a családokat, hogyan védi a nőket?”

 

Ezen a ponton valaki bekiabált a tömegből, hogy „Szegedi!”, utalva arra, hogy Novák Katalin Szegeden született és tanult.

 

„Szegedi, igen! Novák Katalin, meg a többi nincsenek sehol! Nincsenek sehol, amikor szükség volna rájuk. A Fidesz most épp a katásokért jött el, de már rég sorra kerültek a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók, LMBTQ-emberek, liberálisok, felvilágosultak, akadémiai pályán dolgozók, közmunkások, diákok, hajléktalanok! Gyakorlatilag már nincs olyan társadalmi csoport, akit ne ért volna negatív hatás a Fidesz miatt!”

 

– folytatta Halász, aki ezt követően arról beszélt, hogy eddig soha nem volt teljes kiállás, ahol minden károsult összefogott volna, és kiállt volna együtt. 

 

„Muszáj elengednünk a rossz érzéseinket egymás iránt, el kell engedünk, hogy fáj, hogy nem álltak mellénk, és nem tehetjük meg hogy bosszúból nem állunk mi sem oda melléjük. Össze kell fognunk, és együtt, magunkért és egymásért kell fellépnünk! Ne féljünk hallatni a hangunkat, ne féljünk elmondani a gondolatainkat, mutassuk meg az arcunkat, győzzük meg ismerőseinket, barátainkat, rokonainkat, nyissuk fel a szemüket a valódi igazságra. Mindannyiunkat nem hallgattathatnak el!”

 

– mondta, és mondandója megerősítéseként egy Ady Endre idézettel zárta beszédét.

 

A harmadik felszólaló, az egyik szervező, a momentumos Borsik Viktor volt, aki korábban köszöntötte a közönséget. Ő arról beszélt, hogy a tömeg pontosan tudja, mik a problémák és miért vannak ma jelen. Mint mondta, 

 

„sorolhatnám az elmúlt 12 év gaztetteit, de félek, hogy túlontúl hosszú lenne ez a sor!” 

 

Ő is felsorolta azokat a társadalmi csoportokat, akiken átgázolt a kormány az elmúlt években.  

 

„Pedagógusokon, ápolókon, a katásokon, az egyetemeken, a szeretett újságunkon, a Délmagyaron, a CEU-n, és még tényleg sorolhatnám hosszasan!” 

 

Szerinte a beszédek ideje már lejárt, tettekre van szükség, mert a kormány nem ért a szép szóból. 

 

„A fideszes politikusok, beleérte a szegedi helytartóikat is, ebben a pillanatban is azt szajkózzák, hogy legyünk nekik hálásak, hogy mondjunk köszönetet, mert megvédték a magyar családokat, megvédték a rezsicsökkentést. Most sem ismerik el, hogy hibáztak, hogy a választások előtti felelőtlen pénzszórások és szavazatvásárolások miatt tart itt ez az ország. Miattuk van most válság, miattuk vannak most megszorítások!”

 

– mondta, majd így folytatta

 

„Kérdezem én, mit köszönjön az özvegy pedagógus édesanyám, aki egy családi házban él egyedül, a pedagógusbére nevetséges, a beígért béremelés nem éri el az éves infláció mértékét, és még egy éves közel havi negyvenezer forintos többlet rezsiköltséget kell neki majd kifizetnie?!”

 

Ezt követően a fiatalokról beszélt, akik CSOK nélkül nem tudnak önálló otthont teremteni, emelkednek a tandíjat, az albérletárak, a diákhitel kamatát is „suttyomban” megemelték. A kisnyugdíjasokat említette, akik azt számolgatják, hogyan nem fognak megfagyni idén télen.

 

„Ti hálásak vagytok?!”

 

– kérdezte a közönséget, amire egyöntetű „Nem!” felkiáltás volt a válasz a tömegből.

 

Borsik erre azt válaszolta, hogy pedig a kormány a hálás állampolgárokat szereti, 

 

„akik remegő hangon, remegő kézzel hálát rebegnek és köszönetet mondanak a könyöradományért”, 

 

de szerinte a jelenlévők nem ilyen emberek, majd a tüntetőket hősöknek nevezte, amiért az orbáni rendszer tizenkettedik évében is utcára mentek, nem félnek és tüntetnek.

 

Beszéde végén arról beszélt, hogy erősnek kell mutatkozni, hangosnak kell lenni, tettekre van szükség, majd a jelenlévőket arra buzdította, hogy kövessék őket (a szervezőket) a szegedi Fidesz-irodához.

 

Ezt követően a tömeg átvonult a szomszédos Victor Hugo utcába, ahol a Fidesz szegedi székháza található.

 

Eddigi élő videós közvetítésünk itt nézhető meg:

A Klauzál térről a megközelítőleg öt-hatszáz főre duzzadt tömeg a Victor Hugo utca érintésével kanyarodott rá a Belvárosi hídra. Az útvonalválasztás amúgy is logikusnak tűnt, de tekintve, hogy így érintette a Fidesz szegedi székházát, a vonulás iránya nem szorul magyarázatra. Ahogyan az sem, hogy a székház előtt megállva erőteljessé vált a „Mocskos Fidesz” rigmus. 

 

A rendőrség példás szakszerűséggel készült fel az előre bejelentett demonstrációra, és ennek megfelelően ütemesen zárta le a vonuló tömeg előtt a belvárosi kereszteződéseket.

 

Többen úgy vélekedtek, hogy lassú a vonulás sebessége, amit az autóval közlekedők a körülményekhez képest türelmesen vettek tudomásul. A tiltakozók a maguk módján igyekeztek az oldalukra állítani a vonulási útjába kerülő szegedieket, akiket ütemes kiabálással arra kértek, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

 

Láthatóan sokan többen nézték megértéssel és rokonszenvvel a vonuló tömeget, mint elutasítóan és ellenségesen, bár ez utóbbira is akad néhány példa. 

 

A Klauzál térről elindulók jó hangulatban gyalogoltak, énekeltek közben és folyamatosan arra kérték a lezárt utakon és kereszteződében rekedt autósokat, hogy dudálással fejezzék ki együttérzésüket, szolidaritásukat az tiltakozóakcióval. Rengetegen „csatlakoztak” ilyen módon a demonstrációhoz, főleg a Bertalan-hídon. Annak ellenére, hogy a Szegedről a hídon Újszegedre igyekvő autósoknak kifejezetten sokat kellett várniuk, mert a Népkert sorról a Bertalan-hídra kanyaradás elég sokáig tartott a több száz fős tömegnek. 

 

A Glattfelder Gyula térre tartó tömeg útjában le kellett zárni a Szilléri sugárút forgalmát a Római körút és a híd felé, majd a József Attila sugárút a Római körút kereszteződését.

 

A tömeg innen araszolt félpályán a József Attila sugárúton a Glattfelder Gyula térig. Itt a szembeforgalmat sem engedélyezték a rendőrök, így ha valaki a Novotel felől szeretett volna eljutni a nagykörút felé, azoknak hosszabb ideig a Radnóti-gimnázium magasságában kellett várakozniuk.

 

A vonulók valamikor 19.40-kor érkeztek meg a Glattfelder térre, ekkorra már némileg csökkent a tömeg létszáma, ami ekkor hozzávetőlegesen négyszáz főre volt tehető.  

 

A tiltakozók óriási tapssal köszönték meg a rendőrök profi munkáját, majd gyors egymás után jöttek szónokok, az első arról beszélt, hogy ezen a napon Szeged megint példát mutatott az országnak, utalva ezzel arra, hogy kifejezetten nagy létszámú volt a demonstráció. Egy másik hozzászóló azt mondta, hogy minél előbb véget kell vetni a Fidesz és oligarchái ámokfutásának. Egy harmadik felszólaló szerint pedig hiába dolgoznak az emberek, a keresetük már a megélhetéshez is kevés, sokat ront a helyzeten az infláció. Egy következő, negyedik szónok pedig arról beszélt, hogy olyan gazdasági válság elé néz az ország, amiben a kenyér megvásárlása is luxusnak fog számítani. Volt olyan is, aki tömeges éhínségről vizionált.

 

A rendezvény 20.07-kor békés körülmények között ért véget. Ez a békés hangulat volt egyébként teljes egészében jellemző a tiltakozó akcióra.

 

A forgalomlassító vonulásról készített képeink itt láthatók:

 

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind