„Most kezdődik az igazi ellenállás”: tüntetnek a futárok a katás adózás átalakítása és a kormány ellen Budapesten, a Parlament környékén zajlanak az események (frissítve)

Hétfő reggel hétkor kezdtek gyülekezni a Margint hídon a tüntetők, ahonnan a többség megindult a körúton és dél körül már a Parlamentnél voltak, a Képviselői Irodaháznál rendőrsorfal állította meg őket.
Kovács M. Norbert

2022. július 18. 18:50

„Most kezdődik az igazi ellenállás”: tüntetnek a futárok a katás adózás átalakítása és a kormány ellen Budapesten, a Parlament környékén zajlanak az események (frissítve)

A tüntetők csak az Olimpiai Park bejáratáig jutottak negyed egy körül, tovább nem engedik őket a rendőrök, akik sorfalat állnak, hogy ne tudjanak eljutni a Képviselői Irodaházhoz a demonstrálók.

 

Fél tizenkettő után már a Kossuth téren tüntetett a futároknak egy csoportja. A parlament épületét rendőrök védik. A tüntetők dél körül elindultak a Parlamenthez közel lévő Képviselői Irodaházhoz, annak reményében, hogy parlamenti képviselőkkel tudnak találkozni ott.

 

Fél tizenkettőre teljesen visszaállt a rend a Margit hídon, a rendőrök is elhagyták a hidat. Összesen öt embert állítottak elő a tüntetők közül a 444 élő tudósítása szerint. Azt írják, hogy szabálysértés miatt állították elő őket, mert többszöri felszólításra sem mentek fel a járdára az úttestről. A rendőri intézkedés során egy embert sokkolóval kényszerítettek arra, hogy hagyja el a híd úttestjét.

 

A Margit hidat korábban lezáró tüntetők a rendőri intézkedés után a gyalogjárdán, a pesti hídfőnél 
(fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Jámbor András parlamenti képviselő élőben közvetítette a hídról a rendőri intézkedést. A rendőrök a híd úttestjén ülő tüntetőket egyenként próbálták meg a járdára vinni, volt akit a karjánál fogva húztak el. Tizenegy óra körül el tudott indulni a forgalom a hídon. Nem sokkal ez után a rendőrök elkezdték igazoltatni a járdára szorított tüntetőket.

 

 

Háromnegyed tizenegy előtt valamivel a rendőrség közölte a Margit hídon maradt néhány tucat tüntetővel, hogy ha nem hagyják el a hidat, hogy megindulhasson a forgalom, oszlatni fognak.

 

Tíz körül értek a tüntetők az Oktogonra, innen nem mentek tovább a Nyugati térhez, hanem ráfordultak az Andrássy útra negyed tizenegy körül érték el a Deák teret, ahonnan az Astoria felé mentek tovább. Háromnegyed tizenegy előtt nem sokkal értek oda, a 444 szerint az útjuk során, ahol tudták, megállították a forgalmat, a járókelőket próbálták magukkal hívni, megtapsolták a nekik szimpatizáló jelleggel dudáló autósokat. A mentőket elengedték, majd elfordultak az Erzsébet híd felé, azzal a céllal, hogy megpróbálják megbénítani a híd forgalmát.

 

Fél tíz körül a hídfoglalók egy része, kb. kétszáz ember, elindult a Nyugati tér felé, a körúton vonultak, és olyanokat kibáltak közben, hogy 

 

„mocskos Fidesz”, „Orbán, takarodj!”,

 

és hasonlók.

 

A tüntetésnek kilenckor hivatalosan vége lett, a szervezők „levonultak”, de a tüntetők maradtak a hídon. A 444 tudósítása szerint az egyik szervező ezt mondta a demonstrálóknak 9-kor: 

 

„Mi most levonulunk, de titeket nem vihetünk magunkkal”, 

 

mire a tüntetők válaszul azt skandálták: 

 

„Itt maradunk!” 

 

(fotó: a 444 élő közvetítésének pillanatképe)

 

A Margit híd lényegében járhatatlan, néha egy-egy villamost átengednek a tüntetők.

 

A 444 élő facebookos közvetítése alapján a megmozdulást szervező, és hangosbeszélővel beszélő néhány futár összeszólalkozott többekkel is azok közül, akik a tüntetésre érkeztek. Abból alakult ki vita, hogy elengedjék-e a hídon a villamosokat, és ha a villamosokat igen, akkor a buszokat is el kell-e engedni.

 

Közben a tömeg időnként rövid időre skandálni kezdett ezt-azt, felcsendült, hogy „mocskos Fidesz!", de volt „Ébredj, Budapest is!” (Az, hogy „Táncolj, Budapest Parádé!” nem volt.)

 

A budapesti futárok hétfő reggel hét órára tüntetést szerveztek a katás adózás átalakítása miatt az Orbán-kormány ellen. Első lépésként a Margit híd forgalmát akarják megbénítani. Azt akarják elérni a demonstrációval, hogy tolják el a kata módosításának bevezetését januárra, tervezzék újra a módosítást, és hogy tervezzék újra a  

„rezsicsökkentés-csökkentést”, írja az eseményről élőben tudósító 444.

 

A futárok azt ígérik, hogy az elmúlt napok esti tüntetései után – amiken jellemzően mindössze pár ezer ember vett részt – 

 

„most kezdődik az igazi ellenállás”.

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük a legfontosabb információkkal, amiket mindig a cikk elején talál.

 

(Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemények

mutasd mind