Tüntetés az MTVA előtt: egy percnyi csend is volt, amikor a demonstrálók befogták a szájukat

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap budapesti székháza előtt péntek este tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.
Garai Szakács László

2022. december 09. 21:46

Tüntetés az MTVA előtt: egy percnyi
csend is volt, amikor a demonstrálók befogták a szájukat

Engedj be! – skandálták a tüntetők, akik azt kifogásolták, hogy szerintük a közmédia nem tájékoztatja a magyar lakosságot az oktatás valódi helyzetéről és nem mondhatják el a köztelevízióban az álláspontjukat az oktatásügyért demonstrálók.

 

A többi között a szónokok felszólítására a tüntetők egy percre befogták a szájukat, így mutatva, hogy a közmédia szerintük miként hallgatja el a követeléseiket.

 

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket.

 

(fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A tüntetés a Flórián téren kezdődött, onnan vonultak a demonstrálók az MTVA épülete elé. Útközben a „Szabad ország, szabad oktatás”, a „Fizessétek ki a tanárainkat!” és „A csend nem rend” rigmusokat skandálták.

 

A menetelők olyan molinókat tartottak a magasba, mint „Minden hatalom a népé”, „Ki fog minket tanítani?”, „Még több stadiont, még kevesebb tanárt!” Az egyik demonstráló egy molinón Haynauhoz, az 1848/49-es szabadságharc utáni megtorlások elrendelőjéhez hasonlította az oktatást felügyelő belügyminisztert. „Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár” – szerepelt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok számára utalva a táblán. A menetben résztvevők fáklyákat gyújtottak és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték.

 

A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind