Tüntet az ország a kultúrtörvény ellen, Szegeden a Bábszínházban tiltakoztak

A Katona József Színház által szervezett megmozduláson a résztvevők teljesen megtöltötték a Madách teret, a tömeg miatt korlátozni kellett a Károly körút forgalmát is. Szegeden egy bábszínházi előadás végére szerveztek szolidaritási szelfizést.

2019. december 09. 21:56

Tüntet az ország a kultúrtörvény ellen, Szegeden a Bábszínházban tiltakoztak

A demonstráción Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a színpad, ahogy a kultúra is, nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé.

– Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk – fogalmazott a politikus, aki szerint hiába szavazza meg a javaslatot a parlament, az nem törvény lesz, hanem diktátum. Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat egy kísérlet megbosszulni, hogy a kormánypártok elvesztették Budapestet.

Voltak „páran”: a Szabad ország, szabad város, szabad művészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráció résztvevői Budapesten a Madách téren (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

– A főváros meg fogja védeni a színházait, művészeit és a szabadságát – emelte ki a főpolgármester. A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

– A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug – emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg. A tüntetésen felszólalt

Mácsai Pál színész, rendező, az Örkény István Színház igazgatója is mondott beszédet

 

  • Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója;
  • Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze;
  • Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője,
  • valamint Farkas Franciska színésznő is.

Az új kulturális törvénytervezet ellen a Független Előadó-Művészeti Szövetség online petíciót indított el, amit már ötvenezren írtak alá – mondta el a demonstráción Boross Martin színházi rendező. A demonstráción felolvasták egy több mint száz, harminc évnél fiatalabb színművész által aláírt nyílt levelet is, amely többek között érdemi szakmai egyeztetést követelt bármilyen színházat érintő törvénymódosítás előtt.

Szegeden a Barboncás társulat szervezett szolidaritási akciót: a wonder full avagy NÓRA Csodaországban című előadása után a darab szereplőjének, Kiss Ágnesnek a vezetésével fejezte ki a szolidaritását a közönség.

gszl