Márki-Zay: április 3-án a választás Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke, tolvajok vagy tisztességes emberek – tüntetett az ellenzék a közmédia fideszes és orosz propagandája ellen (frissítve)

Az Egységben Magyarországért pártjai az MTVA székháza elé vonultak.
Cservenák Zoltán

2022. március 06. 21:43

Márki-Zay: április 3-án a választás Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke, tolvajok vagy tisztességes emberek – tüntetett az ellenzék a közmédia fideszes és orosz propagandája ellen (frissítve)

A tüntetés szervezői azt közölték, tiltakoznak a választások kimenetelét befolyásoló hazugságok, hírhamisítások és az agresszor Putyint támogató orosz propaganda terjesztése ellen a Kunigunda úti MTVA-székháznál.

 

Április 3-án a választás Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke, tolvajok vagy tisztességes emberek – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok A propaganda fegyver, a hazugság öl elnevezésű vasárnapi, budapesti tüntetésén.
 

Az ellenzéki kormányfőjelölt arról beszélt, hogy amikor 2002-ben a Fidesz nagyon kis különbséggel veszítette el a választást, abból Orbán Viktor azt a következtetést vonta le, hogy 

 

„nem lehet sajtószabadság, mert akkor ő mindig el fog bukni”. 

 

Azzal vádolják az ellenzéket, hogy katonát vagy fegyvereket akar szállítani Ukrajnába – mondta a politikus, aki úgy fogalmazott: Orbán Viktor „szállít fegyvereket Ukrajnába”, mert a 27 uniós vezető között ő is megszavazta az uniós fegyverszállítást, sőt „magyar gépek is részt vesznek a fegyverszállításban”. Hozzátette, arról is hazudoznak, hogy a nem létező Paks 2-nek az „unióban általuk is megszavazott” bojkottja veszélyezteti a magyar rezsicsökkentést.

 

Márki-Zay azt is elmondta, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán egy lakossági fórumon – Orbán Viktor megcáfolva – arról beszélt Kiskunhalason, hogy Magyarországot csak a NATO képes megvédeni, nem a Magyar Honvédség.

 

A tüntetésen résztvevők többször skandálták azt, hogy „Fidesz-maffia!” és „Hazaárulók!”, valamint „Pávatánc!”

 

Nem szabad alábecsülni a kormánypropaganda szerepét, csoda, hogy „12 év agymosás” után igazi esély van arra, hogy leváltsuk „ezer éves történelmünk legkorruptabb" kormányát – érvelt. Ezt azzal folytatta, hogy Magyarországon nincs demokrácia és szerinte nem lesz szabad választás április 3-án, mert nincs demokratikus szabad választás ott, ahol „agymosás folyik 12 éve”. Ha szabad választás lenne, akkor a Fidesz vagy nem jutna be a parlamentbe, vagy az „én becslésem szerint” maximum húsz százalékot kapna – ismertette véleményét.

 

Márki-Zayt egyszer sem hívták a közmédiába, Orbán már 200-szor volt
 

Az eseményen több más politikussal együtt felszólaló Hadházy Ákos független képviselő azt mondta, a választás előtt újra fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyszer sem tehette be a lábát az MTVA épületébe.
 

A szintén független Szél Bernadett arról beszélt, hogy amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, akkor „beszántotta” a szabad sajtót.
 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin célja nem csak Ukrajna, mert az orosz elnök egy új Szovjetuniót akar építeni és Orbán Viktor miniszterelnök ehhez asszisztál.
 

Varju László, a DK alelnöke kijelentette, a mögötte álló épületben bűnt követtek el, és azok, akik ezt csinálják, azok „hazaárulók”, akik a nép ellen cselekednek.
 

Brenner Koloman, a parlament jobbikos alelnöke arra kérte hallgatóit, hogy „foglalják le a magyar közmédiát szimbolikusan”.
 

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke megjegyezte: az lehet vitatéma, hogy szükség van-e az atomenergiára a 21. században, de február 24-e óta arról nem lehet vitatkozni, hogy Paks 2-őt orosz pénzből, orosz hitelből, orosz technikával nem szabad megépíteni.
 

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt mondta, hogy a magyar közmédia minden háztartásba „beférkőzik” és próbálja a magyarok tudatát a putyini propagandával megmérgezni.
 

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője azt hangsúlyozta, hogy Magyarország útja nem Moszkva felé van, hanem az európai Nyugat felé.
 

Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője kijelentette, ahol propaganda van, ott nincs újságírás, mert az újságírás az maga az autonómia.
 

Az esemény végén a felszólalók felsorakoztak a rendezvény színpadán és hallgatóságukkal közösen elénekelték a Himnuszt.

 

MTVA: Zelenszkij átlépte a vörös vonalat

 

Az MTVA valóban minimum furcsán kezeli az orosz–ukrán háborút. Georg Spöttle például úgy látta, hogy az oroszok nyugodtan eljutottak Kijevtől 40 kilométerre, majd Hitlerhez hasonlította Zelenszkijt azért, mert fegyvert osztott az önkénteseknek. Ezután készpénznek véve állította, hogy az ukránok atomfegyvert akarnak gyártani, ez nagyjából az orosz propaganda felmondása volt.

 

Polyák Gábor, az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője szombaton azt üzente Koltay Andrásnak, a Médiatanács elnökének, hogy  

 

„az állami tévé Spöttelével, Nógrádival és hasonló közveszélyes hazudozókkal harsogja az orosz háborús propagandát. András Koltay, a te személyes felelősséged, hogy ennek azonnal véget vess. Te vagy az egyetlen, aki eltávolíthatja a magyar nyilvánosságból az MTVA vezérigazgatóját, a hírhamisításban személyes tapasztalattal rendelkező Papp Dánielt, aki a munkáltója a hazugság-gépezet további döntéshozóinak. A törvény szerint bármikor visszahívhatod az MVTA vezetőjét, és a törvény szerint a te kizárólagos, egyszemélyi döntésed, hogy egy tisztességes embert nevezel-e ki a helyére. András, nem kell, hogy erről bárkit megkérdezz, nem kell egyeztetned senkivel., ne várd a parancsot vagy az engedélyt. Az a helyzet, hogy a törvény a te kezedbe adja ezt a hatalmas lehetőséget. Ha nem élsz vele, akkor tudatosan részt vállalsz a hazugságokban”.

 

Címlapon

mutasd mind