Tudják az ukránok, hogyan akarnak két hét alatt előrenyomulni az oroszok

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. szeptember 1-jén.
Garai Szakács László

2022. szeptember 01. 23:10

Tudják az ukránok, hogyan akarnak két
hét alatt előrenyomulni az oroszok

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség öt képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)-misszió tagjai szeptember 3-áig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén. Rafael Grossi, a szervezet vezetője azt mondta erről, „néhány kolléga azért marad (az atomerőműben), mert van jó néhány részletesebb kérdés, amelyek megvitatása több időt és nyugodtabb környezetet igényel. Arra kérem önöket, hogy segítsenek kollégáimnak, hogy teljesebben felmérhessük az egész helyzetet. A csapatomnak lehetősége lesz arra, hogy beszéljen (a helyzetről) Enerhodar lakóival” – tette hozzá a NAÜ főigazgatója újságíróknak.

 

A hónap közepére az oroszoknak Donyeck megye közigazgatási határainál kell lenniük

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz csapatok Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azt az utasítást kapták, hogy szeptember 15-ig érjék el a donyecki régió közigazgatási határait.

 

A katonai vezető elmondta, hogy az orosz erők változatlanul megszállva tartják Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyék egyes részeit, és igyekeznek kedvező feltételeket teremteni egy újabb támadó művelet elindításához. „Az orosz megszálló csapatok ismét módosítják terveiket Putyin parancsára, és eszerint szeptember 15-éig kell elérniük Donyeck megye közigazgatási határait” – fogalmazott Hromov. Hozzátette, hogy az oroszok folytatják katonai egységeik átcsoportosítását a megszállt területen, feltehetően azért, hogy megteremtsék a feltételeket az offenzíva újrakezdéséhez a donyecki hadműveleti területen.

 

– Az általuk megszerzett információk szerint a jelentős személyi veszteségek miatt az orosz fegyveres erők főparancsnoksága úgy döntött, hogy feloszlatja a légideszant csapatok 31. különálló légideszant rohamdandárját és 22. különleges rendeltetésű dandárt, amelyekben a veszteségek figyelembevételével a katonák kevesebb mint húsz százaléka maradt életben – mondta a vezérkar képviselője.

 

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán katonák Donyeck megyében három irányban – Szlovjanszk, Bahmut és Avgyijivka felé –, délen, Mikolajiv megyében pedig Novopavlivszke irányában állították meg az orosz erők rohamműveleteit.

 

Macron: Folytatni kell a párbeszédet Oroszországgal

– Vállalni kell azt, hogy mindig folytatjuk a párbeszédet mindenkivel, s főleg azokkal, akikkel nem értünk egyet. Ki szeretné azt, hogy Törökország legyen az egyetlen hatalom a világon, amely folytatja a párbeszédet Oroszországgal? Nem szabad az álerkölcs semmilyen formájának engedni, amely tehetetlenné tenne minket, diplomatamunka arról szól, hogy mindenkivel beszélünk, és főleg azokkal, akikkel nem értünk egyet. Így tehát mi is folytatni fogjuk, szövetségeseinkkel összhangban – mondta a francia elnök a nagykövetek éves értekezletén.

 

Emmanuel Macron úgy vélte, hogy „Oroszország háborújának egyik célja Európa megosztása”, emiatt a megoldás egyik kulcsa „az európaiak egysége”.

 

– Nem szabad hagynunk, hogy Európa megosztott legyen, ez egy mindennapi kihívás – hangsúlyozta az államfő. A francia elnök szerint „hosszú háborúra kell felkészülnünk. És ezzel a hosszú háborúval szemben el kell kerülnünk az eszkalációt, és a békét kell előkészítenünk”.