Trükközéssel, csak papíron rövidítené az egyre hosszabb kórházi várólistákat a kormány

A Belügyminisztérium javaslata alapján csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra.
Kékes Viktória

2022. október 10. 12:51

Trükközéssel, csak papíron rövidítené az egyre hosszabb kórházi várólistákat a kormány

Könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel kívánja kurtítani a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, az egészségügy átalakítását célzó javaslatában – írja a Népszava.

 

Csökkenteni bőven van mit: míg 2019 tavaszán 25 ezren, addig idén már 50 ezren vártak valamilyen műtétre az országban.

 

Ha a javaslatot elfogadja a kormány, akkor csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra. Azok sem szerepelnek majd a várólistán, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek. Ők egy úgynevezett előjegyzési listára kerülnek.

 

A jövőben azt is meghatároznák, hogy egy-egy ellátási formában hány beteget kell műtenie az adott intézménynek. Azok a kórházak, amelyek nem teljesítenek kellő mennyiségű operációt, büntetésre is számíthatnak. A biztosító megszüntetheti az adott tevékenység finanszírozását, melynek következtében felfüggeszthetik a működésüket is.  

 

Jelenleg egyébként a legtöbben – mintegy 18 ezren – szürkehályog-műtétre várnak. A várakoztatási „rekorder” a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, ahol 1447 napot, azaz csaknem 4 évet kell várni az ilyen típusú műtétre, míg a második Honvédkórházban 971 napot.

 

A múlt héten részletesen írtunk arról, milyen átalakításokra készül az egészségügyben Pintér Sándor. A tervek között további központosítás, a kórházban fekvő betegek látogatásának korlátozása, és a szabad orvosválasztás eltörlése is szerepel.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind