Trükkös megoldással teszünk eleget Putyin parancsának

New Yorkból jelentkezett be a külügyminiszter, hogy megnyugtasson mindenkit: Magyarország gázellátása továbbra is biztonságban van.
Kékes Viktória

2022. április 27. 11:09

Trükkös megoldással teszünk eleget Putyin parancsának

Szijjártó elmondta, hogy több hír jelent meg arról az elmúlt órákban, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába. A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. 

 

A Bulgárián keresztüli szállítás azonban – akár Szerbia, akár Magyarország irányába – ettől független. Magyarország gázellátása tehát továbbra is biztosított.

 

Az ukrajnai háború miatti EU-s szankciókra válaszul Oroszország új szabályként azt vezette be, hogy az uniós országoknak rubelben kell fizetni – egy orosz banknál nyitott számlán keresztül – az orosz gázért.

 

Szijjártó Péter most azt mondta, 

 

„sikerült egy olyan megoldást találnunk, amely alapján mi euróban utaljuk el a gáz árát a Gazprom banknál létesített euró számlánkra, azt a bank átváltja rubelre, és ennek továbbutalása történik meg a Gazprom Export számára.”

 

A külügyminiszter által ismertetett megoldás jó technika arra, hogy Putyin óhajának is eleget tegyünk, de közben mégse kelljen közvetlenül rubelben fizetnünk az orosz gázért. Az már más kérdés, hogy az Európai Bizottság április közepén kiadott, nem kötelező állásfoglalása szerint ez a megoldás is sérti az uniós szankciókat.