Húsz trópusi lepkefaj közel 300 példánya várja a látogatókat szegedi füvészkertben

Újra megnyitja kapuit vasárnap a szegedi egyetem Füvészkertjének lepkekertje, ahol az állatvilág „repülő virágai”, trópusi pillangók figyelhetők meg nagyon közelről.
Cservenák Zoltán

2022. április 29. 13:28

Húsz trópusi lepkefaj közel 300 példánya várja a látogatókat szegedi füvészkertben

Németh Anikó igazgató elmondta, a bábok a hét közepén érkeztek meg Costa Ricából, néhány lepke már ki is kelt, jól van, és már repülnek.

 

A hétvégén a repülő lepkék száma még nem fogja elérni a teljes létszámot, a látogatóknak azonban lehetőségük nyílik arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát.

 

Vasárnaptól a kert trópusi páfrány- és orchideagyűjtemény is látogatható. A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá: hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30–35 fok közötti a hőmérséklet.

 

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem 20 lepkefaj, 250–300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. 

 

Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

 

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését.

 

MTI