Trócsányi neve is felbukkan Schadl bizalmasának naplójában

Trócsányi László a 24.hu-nak úgy fogalmazott: „szakkérdésben” 2021-ben, egy alkalommal egyeztetett a végrehajtói kar elnökével, akivel más kapcsolata nem volt. Ennek ellenére közvetlenül Schadl letartóztatása előtt a végrehajtói kar elnökének asszisztense „Trócsányi ügyével” kapcsolatos bejegyzést írt naplójába, amire a Fidesz által 2019-ben az EP-be delegált volt igazságügyi miniszter sem adott magyarázatot.
Hollósi Zsolt

2023. március 03. 08:45

Trócsányi neve is felbukkan Schadl bizalmasának naplójában

Trócsányi László volt igazságügyi miniszter neve is feltűnik Schadl György bizalmi emberének naplójában, derül ki a Völner Pál volt államtitkárt és a végrehajtói kar elnökét érintő büntetőügy nyomozati irataiból. A 24.hu által megismert dokumentumok részletesen tartalmazzák a büntetőügy negyedrendű vádlottja, M. V. naplóbejegyzéseit, aki Schadl György, a végrehajtók elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. Mint a lap korábban már írt róla, a telefonjáról lementett bizonyítékok alapján Schadl mindenféle ügyes-bajos dolgát ő intézte. Az egyik, 2021. november elején – vagyis Schadl letartóztatása előtt néhány nappal – rögzített bejegyzésében az áll:

 

Gyurinak szólni, Trócsányi ügye hogy áll!

 

A 24.hu szerint az nem világos, pontosan milyen ügyről lehetett szó, és hogy milyen kapcsolat volt a végrehajtók elnöke, és az ekkor már két és fél éve nem igazságügyi miniszterként, hanem EP-képviselőként politizáló Trócsányi között. Viszont a büntetőper előkészítő ülésén kiderült, hogy egy vesztegetéssel vádolt önálló bírósági végrehajtó és Völner Pál is Trócsányi meghallgatását indítványozta.

 

Elsősorban a szóban forgó naplóbejegyzésről, valamint esetleges bíróság előtti meghallgatásáról érdeklődve a 24.hu újságírója, Horváth Csaba László megkereste kérdéseivel Trócsányi Lászlót, aki ugyan elismerte, hogy egyszer, állítása szerint szakkérdésben egyeztetett Schadl Györggyel, de arról nem adott tájékoztatást, hogy vajon milyen ügye miatt lehetett ő érdekes Schadlék számára.  

 

A volt igazságügyi miniszter azt írta: „Egy büntető eljárásban az érintettnek jogában áll tanú beidézésére javaslatot tenni, amelynek teljesítéséről a bíróság dönt. A végrehajtók kinevezésének szabályait a minisztérium szervezeti és működési rendjének szabályzata tartalmazta, ennek alapján egyedi végrehajtói kinevezéssel nem foglalkoztam. 2021-ben egy alkalommal beszéltem a végrehajtói kar elnökével végrehajtási szakkérdésben. Más kapcsolatom nem volt vele, ebből következően kapcsolatot nevezettel nem tartottam.”

 

A 24.hu szerint az, hogy Trócsányit meghallgatja-e a bíróság, májusban derülhet ki, ekkora záródik a büntetőper előkészítő ülése, és kezdődik a tárgyalási szakasz. Völner Pál egyébként Varga Judit jelenleg hivatalban lévő igazságügyi miniszter meghallgatását is kezdeményezte számos államtitkár mellett. Az előkészítő ülés során az ügy huszonkét vádlottja közül tíz beismerte bűnösségét, ami a két főszereplő, Völner Pál és Schadl György pozícióját gyengíti.

 

Vélemények

mutasd mind